TIMISOARA. Primarul Nicolae Robu a anuntat ca, in urma unei verificari, s-a stabilit ca firma Bistim Dera, cea care a facut operatiunea de dezinsectie si deratizare in blocul din Complexul Studentesc din Timisoara, in urma careia 3 copii si o mama si-au pierdut viata, nu avea acord comercial de la Primarie.
„Acei oameni, firma, sunt iresponsabili. Este nepermis sa functionezi fara autorizatie. Firma respectiva nu a solicitat niciodata acord comercial de la Primaria Timisoara si nici nu a primit. Nici nu stie nimeni de firma. Azi mi s-a prezentat un banner pe ecartul unei spalatorii, prin care firma isi face reclama. Sa te apuci de activitati intr-un asemenea domeniu, cu un asemenea grad de risc, este lipsa de responsabilitate fara limita. Sa folosesti substante fara sa te documentezi, este tot o lipsa de responsabilitate. In acest context, vreau sa fac un apel catre cetatenii Timisoarei, catre asociatiile de proprietari, dar si catre cetatenii care locuiesc in case individuale sa fie precauti. Sa nu admita interventii de genul acesta de catre cineva care nu prezinta toate aprobarile de rigoare. Sa se intreseze unde au mai facut dezinsectie si deratizare, daca este o firma serioasa…
De la primarie trebuia sa se dea un acord comercial, conform unei hotarati de Consiliu Local. Exista o legislatie care, pana la urma, este prevalenta HCL-ului. S-au facut verificarile, ni s-a comunicat ca niciodata aceasta firma nu a cerut acest acord comercial. Mai departe trebuie vazut la Registrul Comertului codul CAEN pe care il are…se pare ca are.
Eu am cerut Registrului Comertului sa ne puna la dispozitie parametrii tuturor firmelor. Vom face o campanie de control la absolut toate firmele despre care avem stire. Dar la cata lipsa de responsabilitate exista, nu ar fi de mirare sa practice cineva aceste activitati fara niciun fel de acord„, a declarat primarul Nicolae Robu, marti.
DSP Timis, la randu-i, nu a verificat niciodata firma care a facut dezinsectie si deratizate in blocul din Timisoara unde au murit trei oameni, iar autoritatile nu pot raspunde cine ar fi trebuit sa elibereze autorizatia pentru folosirea substantelor otravitoare.
Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Timis crede ca firma Bistim Dera SRL nu are autorizatie de functionare din moment ce si-a schimbat adresa, in timp ce Directia de Sanatate Publica spune ca nu a facut niciodata vreo verificare la aceasta firma. Ambele institutii nu au putut explica cine ar fi trebuit sa ii acorde firmei Bistim Dera SRL autorizatia pentru folosirea de substante toxice.
Conducerile DSP si DSVSA Timis nu au putut raspunde, marti, in cadrul unei conferinte de presa, la intrebarea daca firma Bistim Dera SRL avea autorizatie sa foloseasca substanta toxica sau ce institutie ar fi trebuit sa elibereze avizul pentru folosirea substantei toxice.
”Firma avea autorizatie sanitar veterinara din 2015. El este complet si conform… Problema e ca de dimineata am facut verificari pe internet si apare la alta adresa si probabil in momentul acesta noi autorizam doar punctul de lucru, nu sediul social. Daca se adevereste, el figureaza la alta adresa si inseamna ca in acest moment nu este autorizat sanitar veterinar”, a declarat Cristina Popa, directorul DSVSA Timis.
Intrabata din nou daca firma Bistim Dera SRL avea sau nu autorizatie pentru folosirea substantei, Popa a declarat ca ”Noi verificam. Pentru punerea pe piata a biocidelor raspunde Ministerul Sanatatii. Nu stiu…”.
Cornelia Malac, directorul DSP Timis a adaugat ca ”unitatea care presteaza serviciile este obligata sa obtina autorizatia si acele atestate fitosanitare. Fiecare substanta trebuie atestata fitosanitar. inainte era o structura la Directia Agricola, acum e o comisie care tine direct de Ministerul Agriculturii. DSP trebuie sa verifice aceasta unitate daca informeaza populatia, daca foloseste substantele si recomandarile producatorilor”.
Intrabata, de asemenea, daca DSP Timis a facut vreo verificare la firma Bistim Dera SRL vare a facut dezinsectie si deratizare in blocul in care au murit trei oameni, Cornelia Malac a raspuns negativ.
”DSP nu a verificat aceasta unitate”, a spus Malac.
Specialistii spun ca substanta folosita la deratizarea si dezinsectia din Blocul Mortii de la Timisoara, care a smuls 3 vieti, este teribil de periculoasa pentru oameni si animale.
Delicia Gastoxin, gasita de echipele de cercetare chimica, dupa operatiunea de igienizare a celor de la Bistim Dera in Complexul Studentesc, este extrem de toxica, nu poate fi utilizata in spatii mici, inchise, ci exclusiv pe camp, fiind destinata combaterii rozatoarelor din culturile agricole.
Mai mult, substanta are regim special, se tine sub cheie, iar orice intrare/iesire de produs se trece intr-un registru care este supus periodic verificarilor de catre politistii de la Arme, Explozibili si Substante Periculoase, a explicat pentru opiniatimisoarei.ro specialistul Mihaela Ciuta, inginer de Mediu la firma Deraton din Timisoara.
Sorin Buta, patronul de la Bistim Dera, a cumparat ‘la negru’, cu 600 de lei, substanta ucigasa cu care a facut deratizarea in blocul in care au pierit 2 copii si mama unuia dintre ei, iar alte zeci de persoane au ajuns la spital, dar si intr-un imobil din vecinatate.
Patronul firmei Bistim Dera, retinut de politisti si dus in Arestul IPJ, dupa ore lungi de audieri, le-a povestit oamenilor legii tot ce a facut, de unde a procurat substanta, cum au fost administrata, cum s-a facut operatiunea de dezinsectie si deratizare. A sustinut insa ca nu a stiut ca e atat de toxica, dat fiind faptul ca a mai folosit-o si in alte locuri, unde nu s-au inregistrat probleme. Patronul a sustinut ca a cumparat produsul direct de la o cunostinta care se ocupa cu vanzarea de astfel de substante, intrucat lucra in cadrul unei firme de profil, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro aparatorul av. Calin Staiculescu.
Potrivit avocatului sau, Sorin Buta s-a declarat surprins de felul in care s-a derulat situatia. A explicat ca dezinsectia s-a facut vineri, in 24 de apartamente de pe strada Mioritei, care dupa au fost inchise si sigilate cu banda adeziva. Urma sa se intoarca dupa cateva zile sa continue cu igienizarea, intrucat era plin de plosnite. Primise asigurari de la proprietarul garsonierelor ca nu sunt locuite si ca nu vor fi locuite in urmatoarea perioada.
„Pozitia procesuala adoptata de clientul meu a fost de recunoastere a faptelor care sunt imputate in sarcina lui, respectiv a declarat cu lux de amanunte toate imprejurarile exact cum s-au succedat ele, de unde a procurat substantele, cum au fost administrate, cum a fost efectuata deratizarea, in ce conditii. Din punctul lui de vedere nu avea de unde sa cunoasca gradul de periculozitatea a a acestei substante, nu avea de unde sa stie ca este atat de toxica sau ca este atat de letala pentru ca nu a folosit decat intr-o singura alta locatie, cu rezultate bune. De aceea avand substanta pregatita pentru aceeasi locatie, pentru ca proprietarul unui hotel din Ghiroda, daca nu ma insel, a fost multumit de acest rezultat si in luna decembrie, cand avea mai putina clientela sa evacueze si restul camerelor si sa continue cu deratizarea si in aceste camere care au ramas nederatizate.
Am inteles ca a cumparat substanta de la o cunostinta care are legaturi sau lucreaza intr-o societate comerciala care se ocupa cu comercializarea acestor produse. Nu a cumparat-o cu chitanta, factura sau bon fiscal, a cumparat-o de la acest individ care stia ca se ocupa cu comercializarea unor asemenea produse.
Stia ca este mai puternica fata de cele pe care le folosea in mod uzual, dar cu siguranta nu avea de unde sa stie cat este de toxica. A fost si el surprins, din ceea ce am inteles, de cum s-a derulat aceasta situatie.
Dezinsectia a fost efectuata in cursul zilei de vineri in 24 de apartamente din imobilul de pe strada Mioritei, apartamente care de altfel dupa ce au fost deratizate, au fost sigilate cu banda adeziva si urma sa se intoarca dupa 2-3 zile sa continue cu igienizarea, sa scoata din apartamente ce era de scos. Am inteles ca era plin de plosnite, erau saltele imbibate cu plosnite, cu tot felul de insecte.
Apartamentele acelea, din cate am inteles, a primit asigurarea ca nu sunt locuite si ca nu vor fi locuite in urmatoarea perioada. Urmau sa fie pregatite spre a fi locuite. Erau apartamente goale invecinate cu alte apartamente care erau locuite, si acea substanta a migrat, fiind vorba de un gaz.
Este adevarat ca au fost folosite intr-un alt apartament, intr-o alta locatie, in aceeasi situatie, nelocuit. Mai mult decat atat a si discutat cu proprietarul acelui apartament sa nu deschida usa 2-3 zile sa isi faca efectul acele substante si deratizarea sa aiba un rezultat cat mai bun. Dar am inteles ca in acea locatie nu au fost probleme. Cele doua locatii si acel hotel sunt singurele locuri unde au fost folosite„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro avocatul Calin Staiculescu.
Contractul incheiat cu proprietarul apartamentelor a fost de 5000 de lei, iar substanta folosita a fost 600 de lei.
VIDEO: George Stefanita
CITESTE SI: A fost retinut patronul firmei de deratizare din Blocul Mortii la Timisoara
Va reamintim, patronul firmei Bistim Dera a fost retinut de politisti, iar barbatul va fi audiat de procurorii parchetului de pe langa Tribunalul Timis care au preluat dosarul. Barbatul e acuzat de omor din culpa, vatamare corporala din culpa si trafic de substante toxice.
Cine este firma care a facut deratizare din Blocul Mortii la Timisoara
Bistim Dera SRL are ca obiect de activitate nu doar dezinsectie si deratizare, ci si operatiuni de curatenie in trenuri, autobuze, avioane, in cisterne rutiere si maritime, curatenie si intretinere piscine, curatat de sticle, maturat de strazi si indepartat zapada.
Are sediul intr-un apartament de bloc din Timisoara, cu un singur asociat care e si administrator. Si-a inceput activitatea in 2015. Anul trecut a inregistrat o cifra de afaceri, adica totalul vanzarilor facturate, de 142.759 de lei. Tot in 2018 inregistrat un profit net de 19.000 de euro si datorii de peste 1000, in conditiile in care cu un an inainte, datoriile firmei depaseau 50.000 de lei.
Va reamintim, noaptea trecuta a fost evacuat un al doilea bloc la Timisoara, pe strada Vaida Voievod la nr. 1, unde intr-un apartament aceeasi firma a facut o operatiune de deratizare.
In locuinta, specialistii in cercetare chimica au descoperit, intr-o cutie, asezata in dulap intre haine, Delicia Gastoxin.
Pareri
Autorizatiile sunt optionale pentru olteni. Ei se descurca intotdeauna, ca sunt mai smecherasi. Toti gorjenii din TM ar trebui imediat verificati pentru atestari, egal in ce domeniu lucreaza in TM.
cu atata sa ramai, prostalaule, cu facutul misto de olteni, in timp ce te omoara cu zilele si ei, si robulache, si toti ceilalti. voteaza cum ai votat pana acum, papagalule.
M.C., inginer de Mediu la firma Deraton, stie cine raspunde de autorizarea si controlul substantelor toxice (serviciul Arme, Explozibili si Substante Periculoase din cadrul Politiei), in schimb sefa Directiei de Sanartate Publica nu.
De Robu nici nu mai vorbim, nu ca ar avea el treaba, dar cand iti mor cetatenii pe band rulanta te interesezi si nu vorbesti cu presa de parca ai fi din echipa care pune dale pe strada. Pui un consilier sa urmareasca problema, sa tina legatura cu anchetatorii, abia apoi deschizi gura. Dar cine sa se ocupe, trifilicii pe care i-a promovat in primaria lui paralela?
Ultima fraza mi a plăcut maxim; „trifilicii pe care i-a promovat in primaria lui paralela?”. Mai pe nici unul nu recomanda nimic, ca sa ocupe diferitele posturi pe care Robu i a împlântat.