Autorul picturii murale in care apare infatisata Catedrala Mitropolitana fara crucile de pe turle: Lucrarea mea e o pictura murala, laica, nu a urmarit nimic religios

TIMISOARA. Reprezentantii Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana explica faptul ca pictura murala ”Fortificatii” in care este reprezentata Catedrala Mitropolitana din Timisoara, insa fara crucile de pe turle, si care a starnit reactii negative, ”reprezinta o viziune metaforica a orasului, propunand un joc de imagine intre trecut si prezent”. Autorul picturii, artistul Lucian Sandu Milea a declarat ca ii pare rau ca opera sa a iscat vii reactii in sanul opiniei publice, dar este de parere ca ”semnul crucii este un simbol sacru, care se potriveste doar in anumite contexte”.

CITESTE SI: Catedrala din Timisoara infatisata fara cruci intr-o pictura murala isca revolta. Adrian Orza: E vorba de miscarea culturala neomarxista ce bantuie azi Europa. Inteleg libera exprimare, dar in 89, sute de mii de oameni, in genunchi, cu fata spre superba Catedrala, spuneau Tatal Nostru 

Programul Memoriile Cetatii se afla la a III-a editie, iar in acest an, Complexul Studentesc din Timisoara este „gazda” pentru o serie de interventii produse in spatiul public. Lucrarile executate au fost selectate de catre un juriu specializat in urma unui concurs de propuneri de proiecte. Artistii au lucrat cu buna-credinta, fara trimiteri spre afinitati politice, religioase sau de alta natura. Lucrarea Fortificatii a artistului Lucian Sandu Milea reprezinta o viziune metaforica a orasului, propunand un joc de imagine intre trecut si prezent, transmit reprezentantii Asociatiei Timisoara Capitala Culturala Europeana.

Potrivit acestora, pictura aminteste de momentul in care Timisoara era o cetate inconjurata de un sistem de fortificatii, demolat ulterior pentru extinderea orasului si care a marcat puternic configuratia urbana pe care o intalnim in prezent.

Memoriile Cetatii, Timisoara, vineri 20 noiembrie 2020. foto: Sebastian Tataru/Memoriile Cetatii/Timisoara2023

Dispunerea stelara a cladirilor doreste sa aminteasca de momentul in care cetatea Timisoarei a avut acest sistem de fortificatii, care a fost demolat. El a ramas cumva in configuratia urbana si voiam sa fac un fel de joc intre prezent si momentul acela care exista doar in memoria istorica a cetatii”, a explicat artistul Lucian Sandu Milea, autorul lucrarii.

In ceea ce priveste reactiile pe care le-a produs imaginea Catedralei reprezentata in pictura sa murala, artistul a dorit sa precizeze ca ii pare rau si ca lucrarea este o pictura laica ce nu a urmarit nimic religios.

Imi pare foarte rau ca au fost astfel de reactii. Consider ca semnul crucii este un simbol sacru, care se potriveste doar in anumite contexte, in iconografie, in edificii de cult care au acest simbol. Lucrarea mea este o reprezentare metaforica a orasului Timisoara, cu edificiile stilizate. Crucile exista pe Catedrala din Timisoara si acolo au un sens, deoarece acolo e loc de rugaciune. Lucrarea mea e o pictura murala, laica, nu a urmarit nimic religios. Imi pare foarte rau ca a starnit si sentimente negative, pana la urma intentia mea in toate lucrarile e sa aduc bucurie si culoare in oras. Sustin religia ortodoxa si consider ca semnul crucii e un simbol foarte puternic. Nu-l folosesc in arta mea, pentru ca, dupa parerea mea, lezez caracterul sacru pe care el il are in sine. Catedrala reala e un lacas sfant”, a mai declarat autorul.

Conceptul programului Memoriile Cetatii este crearea, pana in anul detinerii titlului de Capitala Europeana a Culturii, a unui traseu de arta murala prin care localnicii si vizitatorii sa redescopere spiritul Timisoarei, istoria si momentele importante din viata comunitatii. Lucrarea artistului s-a numarat printre cele 8 selectate in acest an deoarece reprezinta, intr-un concept stilizat si fara detalii realiste, un moment istoric pentru orasul Timisoara.

Proiectul Memoriile Cetatii este realizat de Asociatia Timisoara 2021 – Capitala Europeana a Culturii, cu sprijinul Primariei Municipiului Timisoara si al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar „Timisoara. Capitala Europeana a Culturii”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2020.”

Mai multi timisoreni s-au revoltat pe paginile de socializare, dupa ce o pictura murala care reprezinta Catedrala Metropolitana din Timisoara, a aparut pe unul dintre caminele studentesti din oras, insa fara crucile de pe turle.

Fostul viceprimar al Timisoarei, Adrian Orza si-a manifestat revolta fata de imaginea in care un simbol al orasului este modificat in acest fel.

In complexul studentesc din Timisoara a aparut acest graffiti pe un bloc. Imaginea Catedralei de la care au fost rase semnele Crucii. <Opera de arta> e girata de Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana. E a doua oara cand Catedralei noastre i se fac disparute crucile. Data trecuta s-a spus ca e o eroare de IT, si astfel flyerele respective au iesit eronat la tipar. O minciuna, evident. intarita si de noul episod de care vorbesc acum. in 1989 oamenii acestui oras luptau in strada impotriva unui regim represiv, ateu si odios. in genunchi, cu fata spre superba Catedrala Mitropolitana sute de mii de oameni spuneau Tatal Nostru. Da, Revolutia din Decembrie 1989 a fost si una crestina”, a scris Adrian Orza pe pagina sa de Facebook.

Fostul viceprimar a aratat ca intelege libertatea de exprimare, dar ca nu se lasa ”ademenit” sa creada ca aceste intamplari sunt arta.

Iata ca la 30 de ani, o noua <revolutie> incepe sa isi faca prezenta tot mai acut. Sa nu ne ascundem dupa cuvinte sau degete! E vorba de miscarea culturala neomarxista ce bantuie azi Europa si Statele Unite – Progresismul. inteleg libera exprimare si tot ce tine de libertati. Am luptat si eu in strada pentru ele. Dar, totusi, nu ma voi lasa ademenit sa cred ca toate aceste intamplari sunt doar despre arta. Ostentatia cu care se intampla astfel de lucruri nu imi poate jigni doar inteligenta. Catedrala Mitropolitana e un simbol. E o referinta in istoria acestui oras. Lasati-ne simbolurile in pace!”, a mai scris Orza.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Putea sa-si faca si autoportretul fara cap, ar fi fost ceva special.

  2. sa o picteze pe mamasa fara tzatze si lipsa un ochi , sfarcul de la tzatza lipsa sa-l puna in loc de nas .

    • Ghitza iti ocupi timpul cu lucruri inutile, treci la munca!

  3. cruci iti trebuie tie, ghita, tutzi crucea matii?!

  4. uau… nu avem cruce, nu mai merita sa traim. oamei imbecili ce sunteti, dumnezeul vostru nu exista si in loc sa va bucurati ca traiti, gasiti in fiecare zi orice motiv marunt sa va plangeti existenta de cacat. crestinopati indoctrinati, asteptati sa muriti ca sa traiti mai bine intr-un pseudo paradis inventat de niste oameni care au mancat ciuperci halucinogene…

    • Cand esti prost,e ca atunci cand esti mort.Tu nu simti nimic.Ceilalti sufera.
      Intelegi aluzia ,,ateule,,?De tine vorbesc.
      Sunt convins ca e prea greu sa intelegi simbolistica si puterea ei.Ei o inteleg.Ei stapanii tai care te manipuleaza ca pe o marioneta de paie ce esti.
      Putea fi semiluna,putea fi cerc,patrat,triunghi sau ce vrei tu.Important e ca au scos un simbol din imagine.Acel simbol care pe pupett masters ii deranjeaza.Pentru ca ei inteleg puterea simbolisticii.Tie ti-au spus ca nu exista asa ceva.
      Pentru ca tu esti,nu-i asa?,,ateu,,.
      Nu are legatura scoaterea cu crestinismul cu cu distrugerea unor radacini.Simbolic.Care vor deveni cu timpul fizice.
      Dar tu esti prea stupid ca sa intelegi asa ceva .Prea subtil pentru vacarul din tine.

    • Ce idiot fără pereche ești.

    • Știi câți atei sunt pe un avion care se prăbușește? Foarte puțini spre deloc.

  5. Lucian Sandu Milea esti o mizerie. Si mai mult decat atat esti si un las. Puteai sa fii barbat si sa spui ca esti un comunist, un om fara credinta si un derbedeu caruia nu ii pasa de credintele celorlalti. Daca acest mizerabil a primit bani publici, si stiu sigur ca a primit!!!, rog pe primarul Fritz sa ii recupereze sau cine e responsabil sa plateasca inapoi acesti bani publici. Nu putem fi injurati pe banii nostrii.

  6. Cine vorbeseste marele tradator de tara Adrian Orza,pui de securisti.Se intoarce Coposu si Ratiu in mormint!Toti politicienii ii apuca cu zisu”Doamne ajuta!!!”Penibili!!!!

  7. Lucrarea ,,ta,, desi e pe banii nostrii ii spui a ,,ta,, este o mizerie. Un gunoi stradal.Esti comparabil cu Ycre.Cam acelasi nivel de ,,intelijenta,, si de arta.
    Este o pata pe obrazul acestui oras.Nu iti cunosc originile dar pariez ca nu esti banatean.Nu poti fi asa de ticalos .Banatenii nu sunt asa.
    Imi e scarba de ,,lucrarea ta,,
    Sa sari repede cu stersul opinia cum faci tu deobicei. Ati ajuns mai tari ca cenzura comunista.Nu mai exista drept la replica la voi,sau drept la opinie.Este doar ,,dreptul,, vostru.Cum il vede ,,redactia,,.

  8. Orza, care era sa fie candidatul pesedistilor la primarie, vorbeste de Revolutie si simboluri sacre? Sa ne lase fariseul asta. Sa-si gaseasca odata o slujba la aprozar, dar mi-e ca nici acolo nu-l vrea nimeni.
    Also, mai usor cu isteria la orice cruce lipsa. Ia spuneti-mi mie, voi astia insetati de cruci peste tot, sunteti la fel de exigenti cu toate sacrilegiile din viata publica?

    Cand un pesedist e prins hot, dupa ce a JURAT pe Biblie, va scandalizati la fel de tare cel putin? Sau dati din umeri si il mai votati odata?

    • Ma prapaditule demn de mila, sunt un crestin convins, desi nu prea rup usa bisericii. In afara de vizitele cauzate de nunti, botezuri, inmormantari si parastase, mai merg pe la Paste odata la cativa ani si pe la cate o manastire in concediu, daca este de vizitat in zona. Totusi credinta mea este deplina. Probabil cu varsta …
      Cu privire la crucea catedralei ce pot sa zic? Este insasi esenta ei. Daca ar fi sa reducem pana la simbol, crucea ar fi simbolul catedralei. Mai bine ar fi pus doar crucea decat catedrala fara cruce.
      Dar cand vei ajunge in fata unei situatii dramatice sufleteste pentru tine, de abia atunci vei intelege rostul si puterea credintei. Nu pari prea destept, asa ca detailez: cand cineva drag va fi in fata mortii ori atunci cand tu insusi vei fi pus in fata unei boli sau situatii fatale, atunci vei lasa ateismul si vei vedea binefacerea credintei.
      Pana atunci doar mi-e mila de tine, prapaditule.

  9. Am trecut prin Complex de cateva ori in ultima vreme si mi se pare oribil. Sunt ca nuca-n perete picturile astea stridente pe zidurile acelea in dungi . Si totusi…de ce naiba cred mai marii popilor ca totul este despre ei?! Ca doar nu sunt mai artistice sculpturile alea dedicate Revolutiei din fata Catedralei sau picturile din interiorul bisericilor facute in ultimii 50 de ani !

    • Auzi? Tu esti mai incet la minte?
      NU e vorba despre credinta si biserica, e vorba despre simboluri. E ca si cum ai picta un marinar pe mare, fara … vapor. Ar fi doar un inecat, sau viitor inecat.
      Sau ca si Poli fara alb-violet. Un non-sens.
      Crucea este esenta catedralei, simbolul ei de capatai. Putea sa puna crucea in loc de catedrala si atunci da, era vorba de simbolistica. Dar nu invers.