Autostrada Arad-Timisoara, deschisa traficului in decembrie 2011, in urma unei investitii de aproximativ 135,43 de milioane de euro, este reasfaltata pe toata lungimea, dupa ce stratul de suprafata a inceput sa se deterioreze.
Potrivit Biroului de Politie Autostrazi Vest, viteza pe autostrada Arad-Timisoara a fost restrictionata la 60 si 80 de kilometri la ora in mai multe puncte, avand loc atat lucrari de reasfaltare, cat si alte lucrari programate, precum la poduri sau la acostamente.
Lucrarile de asfaltare au loc pe calea de circulatie de la Arad la Timisoara, pe segmente de cate cinci kilometri, care se schimba in fiecare zi, astfel ca pe lungimea acestora se poate circula cu cel mult 60 de kilometri la ora, pentru ca este disponibila o singura banda de mers.
„S-a constatat o deteriorare a asfaltului la suprafata. Deocamdata se lucreaza pe banda intai, care se decoperteaza, dupa care este reasfaltata. Lucrarile vor continua pe a doua banda si pe calea de la Timisoara spre Arad”, a declarat subcomisarul Teodor Tudur, seful Biroului de Politie Autostrazi Vest, aflat in localitatea aradeana Vinga.
Conform sursei citate, s-au mai impus restrictii de viteza de 80 de kilometri la ora in apropierea podurilor de peste autostrada, care sunt tencuite si vopsite, dar si in zonele in care se lucreaza la acostamente, iar utilajele se afla pe banda de urgente.
Tudur a spus ca autostrada se afla inca in administrarea constructorului, iar de la deschiderea traficului nu s-a putut circula niciodata cu viteza legala de 130 de kilometri la ora, viteza maxima permisa fiind de 100 kilometri la ora pana in momentul predarii catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumurilor Nationale din Romania.
„Chiar si dupa aceasta predare, lucrari vor mai exista, pentru ca in proiectul initial nu erau prevazute retelele de apa necesare toaletelor publice, astfel ca ele vor fi introduse ulterior”, a adaugat Tudur.
Autostrada dintre Arad si Timisoara a fost deschisa traficului in decembrie 2011, iar la acea data era asfaltat drumul, insa nu erau terminate alte lucrari, precum montarea parapetelor, montarea tuturor indicatoarelor, finalizarea podurilor. Termenul de finalizare a lucrarilor a fost prelungit de mai multe ori, noul termen fiind noiembrie 2013.
De la deschiderea circulatiei, pe autostrada au avut loc de mai multe ori reparatii, in paralel cu lucrarile prevazute in proiect. Asfaltul a fost reparat si in toamna anului trecut, dupa ce s-a ondulat de la traficul greu sau au aparut probleme la imbinarile de la poduri. Reprezentantii Regionalei Timisoara a Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale afirmasera atunci ca asfaltul s-a surpat la imbinarile unor podete din cauza infiltratiilor de apa pentru ca autostrada nu a fost finalizata si nu exista inca pe toata lungimea drumului santuri de scurgere laterale.
De asemenea, in urma cu o luna viaductul care leaga, peste autostrada, localitatile sagu si Hunedoara Timisana a intrat in reparatii dupa ce au aparut crapaturi mari in asfalt, pe o lungime de o suta de metri. Viaductul fusese construit in toamna anului trecut, dar o latura a terasamentului s-a lasat, astfel ca asfaltul a crapat pe mijlocul rampei de urcare.
Lucrarile sunt executate de consortiul FCC Construccion si Astaldi. Autostrada are o lungime de 32,25 de kilometri si face parte din coridorul IV Pan-european. Valoarea lucrarilor la acest tronson este de 482,8 milioane de lei, echivalentul a 135,43 de milioane de euro.