Autostrada pentru biciclete, custi pentru lei si tigri, un minaret si inca un rand de studii pentru metrou. Cum se impart banii din bugetul pe 2019, la Timisoara

TIMISOARA. Timisoara va avea la dispozitie un buget usor mai mare anul acesta fata de anul trecut. Proiectul urmeaza sa fie de postat pe site-ul Primariei pentru a putea fi consultat, iar marti, in 23 aprilie, de la ora 14.00, toti cei interesati de cum vor fi cheltuiti in acest an banii orasului pot participa la o dezbatere publica pe aceasta tema.

Timisoara va avea in acest an de un buget de 1.422.224.950 lei, adica 302,6 milioane euro.

Bani sunt prevazuti catre toate sectoarele, dar mai jos va aratam ce sume sunt planuite sa mearga spre investitii.

Spre invatamant, municipalitatea a directionat peste 40 de milioane de lei, iar  o buna parte din suma e prevazuta pentru extinderi si reabilitari la mai multe scoli si gradinite din oras.

La capitolul sanatate, pentru acest an au fost alocati 50 de milioane de lei, atat pentru continuarea lucrarilor mai vechi, cat si pentru altele noi. Aproximativ 11 milioane de lei se vor duce catre Spitalul Louis Turcanu, in timp ce peste 4 milioane vor merge la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes, pentru continuarea lucrarilor. O suma care se apropie de 13 milioane de lei va fi alocata si pentru dotarea Spitalului Municipal din Timisoara, iar autoritatile au prevazut bani si pentru realizarea documentatiei pentru noua maternitate de pe Bogdanestilor si pentru un nou corp de cladire la Clinicile Noi, ce va adaposti laboratrul de radioterapie.

Cultura primeste in acest an 30 milioane de lei, iar aceasta suma se va imparti pentru lucrari de refunctionalizare a cladirii Palatului Culturii, refacerea scenei din Parcul Rozelor, dar si pentru intocmirea documentatiilor pentru reabilitarea cinematografelor Timis, Dacia, Victoria, Fratelia si a salii de spectacole din Sinagoga Fabric. De asemenea, sunt prevazuti bani si pentru documentatia aferenta construirii centrului MultipleXity.

La capitolul sport suma alocata este de aproape 7 milioane de lei, bani ce vor fi impartiti pentru asigurarea cofinantarii lucrarilor la Sala Polivalenta a Universitatii Politehnica, dar si pentru studiile si proiectele pentru realizarea complexurilor sportive din zonele Lipovei, Sagului si Buziasului. De asemenea, au fost prevazuti bani si pentru modernizarea Salii Constantin Jude.

Pentru parcuri si intretinerea spatiilor verzi au fost distribuiti aproape 10 milioane de lei, bani din care se vor continua lucrarile la balta Lamaita, modernizarea parcului Central si intretinerea parcului Alpinet. De asemenea, municipalitatea vrea sa amenajeze si o pista de skateboard in parcul Central, dar si sa porneasca lucrarile de modernizare a parcului Civic.

Nici anul acesta, de pe lista de investitii a Primariei nu lipsesc fantanile ornamentale, care de data aceasta sunt mai multe. Administratia isi doreste sa construiasca astfel de obiective in sensurile giratorii din Balcescu, de la Galeria 1, din Calea Lipovei, de la iesirea din oras pe calea Aradului, din zona Iuliu Maniu, de la Praktiker si din intersectia Michelangelor. De asemenea, ramane in picioare proiectul pentru realizarea fantanii muzicale, pentru care de data aceasta au fost prevazuti 300.000 de lei, bani din care sa fie realizate atat proiectul tehnic, cat si executia.

Cateva dintre proiectele inedite pe care primaria si le propune sunt realizarea unei autostrazi pentru biciclete, pe relatia E-V, respectiv N-S, pentru care sunt prevazuti 100.000 de lei. De asemenea, autoritatile vor sa construiasca un minaret in piata Sfantu’ Gheorghe din Timisoara, pentru care au prevazut 40.000 de lei, care sa aminteasca de moscheea ce era candva in acel loc. De asemenea, sunt prevazuti bani si pentru realizarea unor habitate pentru lei si tigri, la Gradina Zoologica.

Este vizata si cumpararea unei noi ambarcatiuni, iar sume importante sunt prevazute si pentru construirea de noi poduri si pasarele pentru raul Bega. Reprezentantii primariei au alocat suma de bani si pentru cumpararea de inca 20 de autobuze de mici dimensiuni, dar si a unui autocar.

Este prevazuta si cumpararea unui sistem de proiectie holografica a hartii Cetatii Timisoarei, pe care autoritatile anuntau inca de anul trecut ca vor sa il amplaseze in zona sensului giratoriu din Marasti.

Nu a fost uitat nici metroul. Si pentru anul acesta au fost prevazuti banii necesari realizarii unui studiu de prefezabilitate pentru metrou, respectiv 145.000 de lei.

Au fost prevazuti bani si pentru construirea de noi poduri, pasarele si pasaje. Astfel, pentru construirea noului pod de la strada Jiul sunt prevazuti aproape 2.5 milioane de lei, Pasajul Solventul are alocati peste 4 milioane de lei, in timp ce documentatiile pentru modernizarea pasarelei Indragostitilor, a Podului Mihai Viteazu, Muncii si a pasarelei de pe strada Gelu sunt prevazuti peste 200.000 lei.

Au fost alocati bani si pentru largirea la 4 benzi a Caii Martirilor si a strazii Lidia, dar si pentru studiile de fezabilitate si a proiectelor tehnice pentru extinderea la 4 benzi a strazilor Pictor Zaicu si Demetriade, Buziasului si Ovidiu Balea.

Bugetul Timisoarei pe 2019 va fi dezbatut marti, 23 aprilie, intre orele 14 si 16, iar cei interesati se pot adresa si in scris, Directiei Secretariat General – Biroul Asistare Consiliul Local sau in format electronic – la adresa [email protected].

Participantii la dezbatere care se inscriu la cuvant isi vor sustine punctele de vedere exclusiv pe marginea proiectului de hotarare aflat pe ordinea de zi. Durata limita de exprimare a punctelor de vedere este de cinci minute pentru fiecare participant.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Alte aiureli pe care sa arunce banii idiotul șef?!
    Dar curățenie în oraș se mai face, nenorociților?!?

  2. Asta iar nu și-a luat pastilele :)) De infrastructura, nici pomeneala.

  3. Ce tot fumează omul asta!? El.. nu este capabil sa mențină Timișoara curata. Acuma visează metrou, mâine o sa visese avioane, poimâine sper sa nu mai ajungă primar.

  4. Dar curatenia,curatenia orasului nu intra in planurile lu’ dom’ premare??
    Ca ne-a ,,cotropit,, gunoiul de pe strazi,cosurile de gunoi stradal sunt negolite cu saptamanile,mormane uriase de crengi copaci taiati,resturi de la curatarea spatiilor verzi zac pe alei,,containerele pentru sticle sunt pline ochi si pe langa ele stau zeci de sticle goale…..Mai nou,vad ca si containerele pentru ajutoare de la ,,Maltez,, nu se mai golesc.Vin tiganii si trag afara haine,jucarii,incaltaminte si le lasa imprastiate….E nenorocire,vine caldura si ne va manca holera!!🤦‍♀️👎

  5. Autostrada pentru biciclete – asta e ca si sondajul facut acum vreo 3 ani, parca: Ce gazon ati prefera sa existe in Parcul Central: englezesc sau vienez?

  6. Buget: 1.422 milioane din care 207 milioane deficit (14,5%), aprox cat a supt Colterm-ul anul trecut. E greu de dat vina pe „fosta conducere” pentru deficit si dobanzi dupa 7 ani de mandat.
    O observatie asa, in fuga: cheltuieli personal 198mil + dobanzi 25mil, subventii 112mil, combustibili si energie 107mil = 442mil (adica 31% din buget. Aici sunt banii dumneavoastra!
    Rasfoind paginile vad ca se aloca multi bani pentru fantezii, dar nu vad pe lista vreo parcare in Centru.
    Cumparam noi ambarcatiuni? Avem 7, dintre care 4 stau si 3 doar circula. Mai trebuie? Pasajul Solventul nu este in linie dreapta, dar are alocate 4 milioane. Se construieste maternitate pe Bogdanestilor, avem deja 2 si a treia in constructie langa Judetean. 300.000 pentru mult trambitata fantana cantatoare, dupa ani de zile de reclame inca nu se stie unde se va face, dar banii se duc an de an. Fantanile din sensurile giratorii vor fi un pericol public, un pic de vant si te trezesti cu parbrizul ud in plina vara, iar daca ai spalat masina de dimineata, la cat praf e in oras, te trezesti cu pete. Priectie holografica in Piata Marasti? Cine o vede, soferii care sunt ocupati cu condusul? Cu metroul s-au dus pana acum aproape un milion pentru studii.

    • A propos de fantani arteziene: ar trebui sa fie construite PENTRU POPULATIE, sa aiba si o utilitate functionala, nu doar estetica, adica sa poti sta si sa-ti imortalizezi clipele de pe marginea lor cu copiii intr-o zi caniculara de vara, nu doar sa le privesti de la distanta in sensuri giratorii. Se aude, mai proiectantii si arhitectii lu’ peste?

  7. Bun!
    Sa le vedem realizate.

  8. Auzi,ce ne lipsea in oras minaret dar cine vrea sa auda de 5 ori pe zi,pe unu care se tot vaicareste? Eu nu vad sa se puna semne cu numele straziilor,numere pe case,apa de la robinet pute a clor,trotuarele desfundate,ar fi bine sa se puna accentul pe privatizare 100%.

  9. Da, Robule, boule, minaret ne mai trebuie, că „băieții” or să vină singuri, dar sper să te vizeze pe tine în primul rând, găină proastă ce ești!