Autostrada pentru biciclisti, la Timisoara, intr-o noua… etapa. Prima licitatie

TIMISOARA. In primavara anului trecut, primarul Nicolae Robu anunta din noua ca municipalitatea se va preocupa mai mult de transportul alternativ la Timisoara.

CITESTE SI: Inceputul navigatiei pe Bega, un secol de Politehnica, deschiderea primei biblioteci publice, a Parcului Rozelor sau infiintarea unor scoli importante, printre aniversarile rotunde in 2020 la Timisoara. Ce mai sarbatorim

Edilul promitea biciclistilor in viitor chiar si o ‘autostrada’ destinata mersului pe doua roti, care sa asigure legaturi intre estul si vestul orasului, respectiv intre nord si sud, realizand o conexiune intre comunele din jurul Timisoarei.

Chis Culita (seful Directiei Tehnice, n.r.) a botezat-o autostrada, eu nu i-am spus asa. O sa vedeti ca va fi ceva spectaculos, unde vor merge mii de oameni. Eu imi doresc sa avem la anul asa ceva„, declara in aprilie 2019 primarul Nicolae Robu.

Au fost prevazuti chiar 100.000 de lei in bugetul de anul trecut pentru primele documentatii, dar nu s-a intamplat nimic pana zilele acestea cand s-a lansat prima licitatie.

In Sistemul de Achizitii Publice a fost facut anuntul potrivit caruia Primaria Timisoara cauta o firma care sa asigure ‘Servicii de proiectare aferente obiectivului de investitie: Amenajare autostrada pentru biciclete in Municipiul Timisoara, pe relatia E-V, respectiv pe relatia N-S’, faza studiu de prefezabilitate‘.

Cei care isi vor depune ofertele trebuie sa elaboreze „Studiul de Prefezabilitate (inclusiv studiu topografic, studiu geotehnic, etc.) si documentatiei pentru obtinerea tuturor acordurilor si avizelor stabilite prin Certificatul de Urbanism, sa elaboreze scenariile tehnico-economice si solutiile fezabile pentru realizarea obiectivului”, se arata in documentatia postata pe SICAP.

Suma prevazuta pentru intocmirea studiilor este de 84.034 fara TVA, adica aproximativ 20.000 de euro, iar documentatiile ar trebui facute in cel mult 4 luni.

Termenul limita pana la care se pot depune ofertele de catre firmele interesate este 27 februarie.

Trebuie regandita reteaua de piste pentru biciclete din Timisoara

Pana cand se va misca ceva in sensul amenajarii unei Autostrazi pentru Biciclete, e asteptata inca desemnarea castigatorului licitatiei pentru studiul de fezabilitate si proiectul tehnic al retelei de biciclete din oras. In competitie au intrat 5 firme si aocieri pentru contractul de 714.000 de lei cu TVA, adica aproximativ 150.000 de euro, la termenul limita din 10 decembrie 2019. Ofertele celor care vor sa deseneze reteaua de piste, prevazuta inca din 2015 in Planul de Mobilitate Urbana Durabila, sunt inca in evaluare.

Castigatorul va trebui sa intocmeasca trasee pentru biciclisti pe aproape 70 de kilometri, care sa cuprinda mai bine de 50 de strazi.

In acest moment, cu toate neajunsurile ei, reteaua de piste de biciclete din Timisoara masoara putin peste 100 de kilometri, cu latimea maxima intre 0,9 si 1,1 metri, conform statisticii intocmite de voluntarii de la Verde pentru Biciclete.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Iară cred că suntem luați de proști..

  2. S-a spart sacul cu promisiuni, e an electoral.

  3. In sfarsit, ceva util si, cred eu, realizabil. Sa vedem in ce epoca:)

  4. In opinia mea, proiectele legate de infrastructura pentru biciclete ar trebui vazute ca prio 1.
    Tot mai multi timisoreni ar injumatati numarul de roti si in felul asta multe alte probleme ar fi diminuate: circulatia auto, poluarea, lipsa de miscare.
    La urmatoarele alegeri votul meu e pentru biciclete 🙂

  5. Au furat cat au putut cu studii de fezabilitate, acum au inventat si studiile de prefezabilitate. Explicati si mie ce inseamna mai exact prefezabilitate.
    Si astia din primarie stiu ce inseamna fezabilitate?

  6. Mno, deci avem asa: pod nou peste Bega (nu mai retin daca unu sau doua), pasaj la Solventu, cel putin 3 parcari etajate, complexe sportive in Lipovei si Buziasului (cel putin), pasaj in fata la Opera, maternitate noua, tramvaie noi plus material rulant nou, corp nou la Gen 30 si imi cer scuze pentru realizarile pe care le-am uitat. Ar fi ok sa faca autostrada de biciclete, dar sa fie suspendata.

    • Metrou, tren pana la aeroport, sala polivalenta, echipa de fotbal (nu in liga 1)macar in liga 2, oamenii care renunta la centrale pt colterm ca e mai ieftin, curatenie pe strazi, colectare a deseurilor, dezinsectie si multe altele…
      Pt cei subiectivi o sa pun cateva detalii legate de cateva lucruri…Curatenie pe strazi nu se face peste tot, colectarea e deficitara atat timp cat s-a renuntat la curateniile de primavara si vara, tot apar mormane de gunoi. Dezinsectia facuta dupa foarte multi ani cand orasul s-a umplut de tot felul de specii de tantari si pleosnite… de care nu stiu cand mai scapam… Frumoase realizari!

  7. Dacă este construită pentru biciclete, NU mai este autostradă, AGRAMAȚILOR .

  8. Așa se palmeaza bani de către nesimțit și clica lui. Studii de fezabilitate peste studii de fezabilitate și realizări aproape de zero. Cât despre cheltuieli ce să zic? Aiurea și pe tâmpenii. Stai liniștit nesimtitule că nu vei mai pupa alt mandat.