TIMISOARA. Dupa nenumarate vizite de la ministri si o sumedenie de promisiuni, autostrada Timisoara – Arad trebuia sa fie inaugurata, oficial, cu panglica si toate cele, in aceasta luna. N-a fost sa fie insa. Sunt probleme cu fondurile, desi mai sunt de facut cateva lucrari destul de importante pentru siguranta soferilor care traverseaza autostrada pana la Arad.
Responsabilii Directiei Regionale de Drumuri si Poduri de la Timisoara nu au voie sa faca nicio declaratie pe aceasta tema, ordinul care le interzice asta venind chiar de la ministru. Momentan se schimba directorul si timp de cateva zile, nimeni nu se ocupa oficial de conducerea DRDP Timis. Fostul sef, Sorin Lucaci, a fost eliberat din functie in 25 iunie, iar noul sef, Ioan Ambrus, isi va ocupa fotoliul de director incepand de luni, 2 iulie.
Raspunsul a venit insa de la Bucuresti, direct de la seful CNADR. Potrivit sefilor Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale, receptia lucrarilor, adica inaugurarea oficiala a autostrazii Timisoara – Arad, va avea loc in semestrul al doilea al anului acesta, iar la varianta de ocolire a Aradului in cursul lunii viitoare.
„Intrucat bugetul aprobat nu este suficient pentru anul 2012, CNADR a solicitat alocarea de resurse bugetare suplimentare, astfel: Imprumut Banca Europeana de Investitii – 192,8 milioane de lei, Finantare Externa Nerambursabila – 243,9 milioane de lei si Contributia locala Bugetul de Stat – 117,4 milioane de lei”, ne-a declarat Mihail Basulescu, directorul general al CNADR.
Asadar, lucrarile sunt inca in impas si termenul promis nu s-a respectat. Desi ar trebui sa se monteze parapeti, sa se faca lucrari in zona colinara unde se pregateste terenul pentru a nu se infiltra apa, de asemenea sa se lucreze in spatiul tehnic si la centrul de comanda. Dar… nu prea mai sunt bani. Lucrarile nu sunt putine si sunt departe de a se finaliza la sfarsitul acestei luni. Vesti bune sunt insa pentru aradeni, unde centura este deschisa complet si data in folosinta pe toate cele patru benzi, abia din luna iunie.
Tronsonul de autostrada dintre Arad si Timisoara are o lungime de aproximativ 33 de kilometri. Pe langa el sunt construiti inca 12,25 kilometri din centura ocolitoare a Aradului, functionala in regim de autostrada. Sunt 11 poduri si 14 pasaje, un nod rutier, un spatiu de servicii si un centru de intretinere si coordonare.
Santierul pentru autostrada Arad – Timisoara a fost deschis in iulie 2009, iar in vara anului 2010 proiectul era finalizat doar pe o treime. Istoria este lunga. La un moment dat s-au sistat lucrarile, care apoi au fost reluate, in forta, sub amenintarea rezilierii contractelor, in ianuarie 2011. In repetate randuri, oficialii de la Ministerul Transporturilor au verificat la fata locului starea santierului, iar saptamanal au primit informari cu filmari din avion despre evolutia constructiei autostrazii.
Pana in luna noiembrie 2011, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) achitase catre asocierea Astaldi – FCC 73% din valoarea contractului, respectiv 357,12 milioane de lei, circa 81,9 milioane de euro (la un curs de 4,36 lei/euro). Costul estimat al autostrazii a fost, la inceputul lucrarilor de 483 milioane lei. Finantarea lucrarii se face dintr-un imprumut de la Banca Europeana de Investitii, in valoare de 200 milioane de euro. Guvernul Romaniei cofinanteaza proiectul cu 70 milioane de euro. La autostrada s-a lucrat chiar si cand temperaturile au scazut sub 0 grade Celsius, dar acum lucrurile stau altfel.
Autostrada Timisoara – Lugoj, multa vreme in lucru
Pe cealalta autostrada a vestului, cea care leaga Timisoara de Lugoj, pe primul tronson, de 9,5 kilometri inca se lucreaza, desi constructorul anuntase in luna aprilie ca va finaliza lucrarile in iunie. Termenul de finalizare a lucrarii primului tronson de autostrada Timisoara – Lugoj, de 9,5 kilometri, este aprilie 2013, lucrarile sunt realizate in proportie de 45,49%.
Valoarea primului tronson al Autostrazii Timisoara – Lugoj este de 210.369.462, 74 lei (fara TVA) din care contributia Uniunii Europene este de 178.814.043,33 lei, iar contributia Guvernului Romaniei este de 31.555.419,41 lei.
Pentur cel de-al doilea lot a fost amanata licitatia, fiind demarata procedura de relicitare. Potrivit sefului CNADR, Marian Basulescu, termenul limita de depunere a ofertelor este 20 august 2012, data deschiderii ofertelor fiind 21 august.
In cei 9,5 kilometri de autostrada se vor construi patru poduri si sase pasaje, dar si un nod rutier. Autostrada Timisoara – Lugoj are o lungime totala de 35,125 de kilometri, iar valoarea totala a proiectului este de 1.421.992.279 lei, pentru suma de 983.780.843 lei fiind obtinuta finantarea nerambursabila a Uniunii Europene prin Fondul de Coeziune.
Autostrada Timisoara – Lugoj va face parte din coridorul Pan-European IV, coridor menit sa asigure conexiunea dintre statele membre ale Uniunii Europene si cele aderate dupa 2004 si 2007. Traseul coridorului este Dresden – Nurnberg – Praga – Viena – Bratislava – Gyor – Budapesta – Arad, apoi se ramifica in doua: Timisoara – Deva – Sibiu – Pitesti – Bucuresti – Constanta si Timisoara – Drobeta Turnu Severin – Vidin – Sofia – Salonic.
Autori: Liliana Iedu, Roxana Deaconescu
Pareri
Doamnelor jurnaliste, nu exista „cealalta autostrada a vestului”. Autostrada e una sigura, se numeste A1, incepe din Bucuresti si se incheie la Nadlac. Eventual puteti mentiona tronsoanele diferite. Ar fi interesant sa va decideti si asupra numelui d-lui Basulescu…
Deci nu era gata cand boc a facut testul cu paharul? Si a fost atunci doar pusa in circulatie? Fara toate sistemele de siguranta circulatiei? deci boc a expus participantii la trafic la riscul producerii de accidente fara sa fie protejati de toate elementele de siguranta circulatiei? Sa citeasca cineva legea 10, macar titlul si art. 5. vai de capul lor de pedelisti lobotomizati. Este jenant cum oficiali de rang inalt din non-statul lui baseanu ignora principiile esentiale umane si decid impotriva cetatenilor pe care pretind ca-i reprezinta. vai de capul lor de netoti.