Autostrada Timisoara – Moravita, care ne va lega de Belgrad, are banii pentru Studiul de Fezabilitate. Trebuie intocmit in mai putin de 3 ani

TIMISOARA. Aflata in perioada de evaluare a celor doua oferte pentru realizarea Studiului de Fezabilitate, Autostrada Timisoara – Moravita are asigurati banii pentru intocmirea documentatiei.

CITESTE SI: Drumul Expres care va face legatura intre Autostrada Timisoara – Moravita – Belgrad si Autostrada Sudului va trebui sa reziste 100 de ani. Studiul de Fezabilitate costa peste 3 milioane de euro

CNAIR si Ministerul Transporturilor au iscalit contractul de finantare pentru proiectul „Elaborare Studiu de Fezabilitate pentru obiectivul Autostrada Timisoara-Moravita„, pentru a obtine fondurile nerambursabile alocate prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020, in cadrul Axei Prioritare 1.

Valoarea totala a proiectului este de 14.693.042,97 lei si va fi finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020 astfel: 85% contributia Uniunii Europene din Fondul de Coeziune-10.544.270,83 lei, 15% contributia proprie – 1.860.753,67 lei, restul de 2.288.018,47 lei reprezentand cheltuieli neeligibile inclusiv TVA.

La licitatia pentru SF lansata in martie s-au inscris doua asocieri: Asocierea SC SEARCH CORPORATION SRL – SC EGIS ROMANIA SA si Asocierea SC PROCAD SRL-SC BAUPLANING SRL- SC CUBIT PROIECTARE SRL-RODEN KFT care vor sa realizeze Studiul de Fezabilitate al Autostrazii Timisoara – Moravita, care ar urma sa lege Romania de Serbia, acesta fiind primul pas concret pe care autoritatile de la Bucuresti il fac pentru realizarea unei conexiuni de mare viteza cu tara vecina.

Durata contractului pentru realizarea studiului de fezabilitate va fi de 32 de luni.

Castigatorul licitatiei va fi anuntat in a doua jumatate a lunii septembrie.

Presedintele Serbiei Aleksandar Vucic a facut in primavara o serie de declaratii despre mult asteptata autostrada care sa lege Timisoara de Belgrad, prin Pancevo.

Liderul sarb a vorbit in 29 martie despre acest proiect dupa intalnirea cvadrilaterala Serbia-Romania-Bulgaria-Grecia, care a avut loc la Snagov.

Vorbim despre proiecte care vor imbunatati cooperarea dintre tarile noastre si intotdeauna am considerat ca Romania nu priveste lucrurile ca doua teritorii diferite – unul, Serbia si unul – tarile de la Marea Neagra. Noi avem aceleasi teluri comune si consider ca putem face multe lucruri minunate impreuna„, a afirmat atunci Vucic.

Presedintele sarb a precizat ca autostrada Timisoara-Pancevo este utila ambelor tari, Vucic subliniind ca aceasta este foarte importanta si pentru romanii care traiesc in sudul Banatului.

Vucic a adaugat ca respectiva autostrada ar creste schimburile comerciale Romania – Serbia, care in prezent sunt de aproximativ 1,6 miliarde de euro si care, in opinia sa, ar putea trece de doua miliarde.

Va fi mai mult decat suficient daca vom construi aceasta autostrada care va uni tarile noastre„, a afirmat presedintele Serbiei.

Viitoarea autostrada care ar urma sa lege Timisoara de Pancevo asigura conexiunea cu capitala Serbiei, pentru ca de la Pancevo pana la Belgrad e drum cu doua benzi de circulatie pe sens, cu regim de autostrada.

Va reamintim, anul trecut discutiile despre Autostrada Timisoara – Belgrad au ajuns intr-un punct mort, dupa ce guvernantii din Romania si Serbia au aruncat vina unii pe altii pentru esecul proiectului.

In aprilie 2017, premierul de atunci, Sorin Grindeanu, a anuntat ca Guvernul Serbiei a decis sa renunte la proiectul de construire a unei autostrazi care sa lege Timisoara de Pancevo, iar de acolo mai departe sa se lege de Belgrad. La fel sustinea si ministrul Transporturilor Razvan Cuc. Reactia Ministerului sarb al Transporturilor nu a intarziat sa apara si a fost una ferma: romanii au renuntat la proiect, si nu sarbii, care in continuare isi doresc o autostrada.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Ar fi foarte interesant de citit un articol legat de acest fenomen. Oamenii vor sa stie motivele pentru care aceste studii dureaza atat de mult, mai ales cu nu este vorba de proiect tehnic + executie.
    Un interviu cu un specialist de la CNAIR ar fi foarte apreciat.

  2. ba esti nebun, 2 ani si 8 luni da, 2 ani si 8 luni pentru un studiu de fezabilitate, sunt doar 60 de km pana la Moravita la campie si astora le trebuie 2 ani si 8 luni pentru acest studiu.
    Incredibil in ce tara traim, mama voastra de pesedisti nenorocitii, v-am spanzura in pietele publice ale tarii pentru nemerniciile facute

  3. 3 ani cu fezabilitatea. 2 ani cu lansarea licitatiei. 1-2 ani contestatii. 4 ani execuție. 1 an întârzieri pentru expropieri. 1-3 ani întârzieri ca au găsit oase de mamut, de geto-daci + 2-3 specii de crocodili pe cale de dispariție. Sa nu uitam ursii care sunt foarte activi pe langa Jebel -Ciacova. 1-2 ani întârziere pentru lipsa plati la constructor. Vreo 6 luni pentru recepție ca nu s-au inteles la spaga. Uita asa o sa stau in dreapta soferului pe autostrada asta. Șofer o sa fie al meu baiat care acum are 2 ani. Cel putin nu ma mai stresez cu condusul.