Autostrada Timisoara – Moravita, care sa ne lege de Belgrad, 3 surse de finantare. Ce pas important se face pana la sfarsitul acestui an? Anuntul ministrului Transporturilor

TIMISOARA. Cu traseul stabilit, din 11 variante care s-au aflat in lucru, Autostrada A9 Timisoara – Moravita este inca in faza realizarii Studiului de Fezabilitate.

CITESTE SI: Autostrada Rusinii, ultimii 10 kilometri ramasi nefacuti pe Lugoj – Deva, provocarea noului ministru al Transporturilor. Anuntul lui Sorin Grindeanu la Timisoara 

Noul ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu, a vorbit la Timisoara despre acest proiect de infrastructura asteptat de foarte multi ani.

Cadrul este urmatorul: exista un masterplan general aprobat in 2016, acum se afla la Bruxelles planul investitional pentru decada 2020 – 2030. Acest plan este de aproximativ 73 de miliarde de euro si care este finantat fie prin PNRR, fie prin exercitiul financiar 2021 – 2027, fie de la bugetul national. Toate lucrarile de infrastructura sunt prevazute de acest plan investitional si va fi aprobat pana la sfarsitul anului prin Hotarare de Guvern. Rolul Ministerului Transporturilor este ca, pe baza celor doua, a masterplanului si a planului investitional, sa prioritizeze aceste lucrari, sa incerce sa schimbe ritmul. Eu asa imi privesc mandatul… foarte multe lucrari de infrastructura nu am reusit, ca tara, sa le terminam si s-au tot bazat pe exercitiile viitoare, cum e acest caz„, a precizat Sorin Grindeanu.

Va reamintim, CNAIR si Ministerul Transporturilor au semnat inca din august 2019 contractul de finantare pentru proiectul „Elaborare Studiu de Fezabilitate pentru obiectivul Autostrada Timisoara-Moravita”, pentru a obtine fondurile nerambursabile alocate prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020, in cadrul Axei Prioritare 1.

Valoarea totala a proiectului pentru SF este de 14.693.042,97 lei si va fi finantat prin POIM 2014-2020 astfel: 85% contributia Uniunii Europene din Fondul de Coeziune-10.544.270,83 lei, 15% contributia proprie – 1.860.753,67 lei, restul de 2.288.018,47 lei reprezentand cheltuieli neeligibile inclusiv TVA.

La licitatia lansata in martie 2019 s-au inscris doua asocieri care voiau sa realizeze Studiul de Fezabilitate al Autostrazii Timisoara – Moravita, care ar urma sa lege Romania de Serbia, acesta fiind primul pas concret pe care autoritatile de la Bucuresti l-au facut pentru realizarea unei conexiuni de mare viteza cu tara vecina.

Licitatia a fost castigata de asocierea Search Corporation SRL – Egis Romania SA.

Durata contractului pentru realizarea studiului de fezabilitate este de 32 de luni.

Viitoarea autostrada care ar urma sa lege Timisoara de Pancevo asigura conexiunea rapida cu capitala Serbiei, pentru ca de la Pancevo pana la Belgrad e drum cu doua benzi de circulatie pe sens, cu regim de autostrada.

 

 

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Președintele Cehiei, triplu vaccinat și infectat cu Covid-19, a numit premierul din interiorul unei cutii de plexiglas.

    • avea si o injectie langa el, poate poate ia covid prin plexiglas

  2. Autostrada spre Serbia nu e prioritate pentru nimeni. Prin urmare, vor mai trece foarte multi ani pina cand se va intampla ceva concret legat de acest subiect.

    • Chiar este necesară această autostrada ptr a scurta drumul spre Italia. Chiar ar fi o autostrada strategică ar lega nu numai Timișoara de Beograd dar ar urgenta autostrada sudului cu final Bucuresti.

    • Pentru cine nu știe!
      Încă de pe vremea guvernării PSD-lui cu Ponta premier, conexiunile cu Serbia au fost puternic reînnoite si dezvoltate; Astfel:
      DN 59, a primit un strat nou de uzura, foarte rugos si necesar transportului greu către Belgrad, drum pe care in ultimii ani acest trafic s-a intensificat, circulând îndeosebi autotrenuri cu numere de înmatriculare in Rusia.
      Intre Grădinari si Greoni, DN 57, este traversat de o linie de înaltă tensiune, de 400KV, construita cam in aceeași perioada, necesar probabila pentru încă o punte de interconectare, de data asta energetica intre Reșița si Pancevo, probabil suport pentru combinatele siderurgice TMK Reșița, TMK Artrom si Vimetco (fostă Marco Group), deținut de miliardarul rus Vitali Matsitski.
      Dat fiind interesul declarat pentru gara de nord din Timișoara, este foarte posibil sa asistam si la deschiderea unei linii de CF moderne, intre cele doua orașe, condiționată probabil tocmai de modernizarea gării de nord, ca punct de tranzit către Ungaria, dar si spre marile combinate achiziționate din Romania, cu deschidere către Adriatica, marele of al Rusiei.
      Așa ca este foarte probabil ca tas pasul asta de vreo 50 de Km sa primească finanțare de execuție cu mult înainte de finalizarea „studiilor de fezabilitate”, adică firmiturile marilor finanțări ca specialitate a PSD.
      Sa nu uitam de faptul ca la Marea Neagra se pregătește undeva o debarcare cu o noua preluare de teritorii de la Ucraina si care in opinia mea se va concentra pe zona de nord a brațului Chilia
      Crezi ca degeaba se da mare șef Grindeanu?! A primit sarcina clara si bani gârlă sa facă „deschiderea” către cultura slava la Timișoara Culturala, sprijinit pana nu de mult, pe furiș de PNL-ul local. Acum e totul aranjat.
      PS.
      Pentru a construi toate astea, este necesara piatra de calitate superioara si care se găsesc cu prisosință in Banat la Lucareț, Oravița, …

      • Ce fumezi prietene??

        • Ești un drăguț!
          Uite despre ce este vorba:
          Pe DN 58, la coordonatele de mai jos
          Latitudine N 45* 20′ 50.02″
          Longitudine E 21* 55′ 13.77′
          Altitudine 360 m,
          Vei găsi chiar informațiile pe care ti le-am pus la dispoziție.

  3. Da, asa este!
    Mai prioritara este varianta Portile de Fier – Drubeta Turnu Severin – Craiova – Bucuresti… 😀 …

  4. Stai liniștit, pana se face autostrada Oltenia, toți oltenii o sa fie în Timiș.

    • toti oltenii sunt in timis

  5. Cum sa nu fie o prioritate ?????

    Cei 50 de km pana la Moavita ar lega Romania de Italia si de sudul Frantei , pt ca de la Belgrad exista autostrada pana in Spania traversand Serbija , Croatia , Slovenia , Italia , Franta .
    S-ar evita aglomeratia de pe autostrazile din Ungaria , care toate urca spre Budapesta .

    Cu toate astea in urmatoarii 10 ani nu se va incepe macar.
    Prostia Guvernantilor de la Bucuresti o vedem de 30 de ani . Prima autostrada care se va face va fi Bucuresti spre Valea Prahovei , cu impact economic zero .

    • Ar fi si o legatura spre aeroport, cel din Belgrad se renoveaza la o scara incredibila, ne-ar oferi la Timisoara acces la un aeroport mare si bine conectat aflat la cateva ore distanta. Cu un punct nou de trecere frontiera (nu Moravita, unde poti sa astepti jumatate de ora sa se mai adune cateva masini, sa nu iasa vamesul de doua ori), cu autostrada, nu drum prin sate unde-i mai apuca pe locuitori proteste spontane cu blocari de drumuri. In fine, sa vedem ce se va face. Autostrazile cu adevarat strategice au fost, pana acum, cele pe care miticii se puteau duce la turism de weekend.

  6. Sa nu ne infundam in datorita,hat mai e timp afara din UE!