Autostrada Timisoara – Moravita, in intarziere. SF-ul, mai scump si cu termen de finalizare prelungit

TIMISOARA. Pret majorat si o noua prelungire a termenului de finalizare pentru Studiul de Fezabilitate al Autostrazii Timisoara – Moravita care ar urma sa realizeze conexiunea cu Serbia si sa fie legata de soseaua de mare viteza Belgrad – Vatin, conform unui memorandum semnat vara trecuta la Timisoara de ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Sorin Grindeanu, si Tomislav Momirovic, ministrul Constructiilor, Transporturilor si Infrastructurii din Serbia.

Daca initial documentatia trebuia sa dureze 2 ani, in fapt vor fi 3, si va fi mai scumpa.

La momentul semnarii acordului cu sarbii, ministrul Grindeanu spera ca in aceasta primavara sa inceapa licitatia pentru gasirea unui constructor.

Undeva in toamna acestui an vom termina Studiul de Fezabilitate. În primavara anului viitor va fi lansata licitatia pentru proiectare si executie, ceea ce insemana ca, odata cu perioada in care se vor analiza ofertele, sper vara anului viitor, sa avem castigatorii si sa se inceapa sa se lucreze. Avem finantare europeana, acest proiect face parte din Masterplanul de Transporturi al Romaniei, planul investitional, aprobat la sfarsitul anului trecut, deci banii exista, e finantare europeana, lipsea acest memorandum dintre Romania si Serbia astfel incat sa avem autostrada si nu drum expres”, spunea in vara anului trecut Sorin Grindeanu, la Timisoara.

Intre timp, calendarul amintit de seful de la transporturi s-a schimbat. Mai mult, valoarea contractului a fost majorata cu peste 16%, de la 8.727.474 lei fara TVA la 10.155.287 lei fara TVA, adica, la final va costa aproape 2 milioane si jumatate de euro cu TVA. Diferenta a fost luata din rezerva prevazuta in contractul de finantare cu bani europeni.

Demersul este justificat prin cele trei crize care au dus la instabilitatea din piata constructiilor: criza economica post – Covid, criza energiei si criza cauzata de conflictul militar din Ucraina, potrivit informatiilor din SEAP.

Termenul pentru finalizarea SF, care era initial 4 mai 2022, a fost prelungit deja de doua ori, ultima oara pana pe 9 septembrie 2023, conform celor mai recente date ale Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) citate de economica.net.

Noua autostrada va avea 73 de kilometri.

Trecerea spre Serbia se va face printr-un punct de trecere a frontierei nou, ce se va afla la aproximativ 1,55 km fata de actuala vama de la Moravita.

Autostrada Timisoara – Moravita (A9) se va desprinde din A1, in zona Remetea Mare, continuand prin Giroc si Jebel.

Va reamintim, CNAIR si Ministerul Transporturilor au semnat inca din august 2019 contractul de finantare pentru proiectul „Elaborare Studiu de Fezabilitate pentru obiectivul Autostrada Timisoara-Moravita„, pentru a obtine fondurile nerambursabile alocate prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020, in cadrul Axei Prioritare 1.

La licitatia pentru SF lansata in martie 2019 s-au inscris doua asocieri  si a fost castigata de Search Corporation SRL – Egis Romania SA. Contractul pentru documentatie a fost semnat de CNAIR in 4 mai 2020.

In aceste zile se fac investigatii geotehnice in zona comunei Jebel.

Viitoarea autostrada care ar urma sa lege Timisoara de Pancevo asigura conexiunea rapida cu capitala Serbiei, pentru ca de la Pancevo pana la Belgrad e drum cu doua benzi de circulatie pe sens, cu regim de autostrada.

 

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Grindene lasa vrajeala tu nu esti in stare sa termini o centura dar tu bagi banii in studii si alte bazaconi despre o autostrada care stim cu toti ca nu se va face niciodata .
    Chiar nu v-ati saturat de PSD ??

  2. eu cand tot spun ca actualul ministru al transporturilor este un neica nimeni nu ma credeti, este praf si pulbere individul, acest caraus de genti si alte cele a nenorocit toate proiectele: centura de sud din Timisoara, studiul de fezabilitate pentru craiova-Lugoj…. etc.
    demisia nenorocitule

  3. Daca a intrat Grindeanu pe fir, s-a ales praful de autostrada asta. O vor suci in stanga, in dreapta, cu nenumarate studii de fezabilitate,, multe inutile…
    Astia cum e grindeanu nu inteleg ca o autostrada aduce numai binefacere zonei unde se construieste. Daca ar fi autostrada asta, ar fi si Carasul scos din „adormire” si se va dezvolta. Insa nu e interesul. Interesukl este sa nu se faca. Eu stiu ca autostrada asta era in discutie si acum vre-o 10 ani, pe timpul lui Tonta, S-a promis si atunci, ca se va face, drege, o sa avem, a sa facem, o sa curga numai miere si lapte in zona…. Si azi suntem exact la acelas nivel de dezvoltare ca acuma 10-15 ani. Probabil ca se gandeste ca daca se face autostrada, se va dezvolta zona, se vor ilumina la cap si oamenii si nu vor mai vota ca bezmeticii pentru o punga de malai pentru PSD. Deci: Nu dezvoltam zona si avem majoritate pesedista pe veci. Laudat fie prostia.
    La noile alegeri, alegeti rosu, ca va scuteste de efortul de a gandi si a va mai dezvolta.

  4. Sa zicem .. ca se va face cumva ..
    Dar .. ce inseamna sa nu ai viziune si gandire pe termen lung, ci doar sa storci bani.
    Daca se stia de A9, nu se putea face centura Sud a Timisoarei ca si parte din A9? Asa dupa mintea mea care nu lucreaza la stat, imi zice ca nu se risipea inca o gramada de bani cu o autostrada care pleaca de langa Remetea, care descarcare de la Remetea o sa intre in „ajustare” probabil demolare .. si toate cele.

    Acuma cum o sa fie, autostrada aprox paralela cu centura de trece pe langa Giroc.

    Cred ca Romania e cea mai bogata tara din lume. Se arunca la bani in cotoritele celor de la guvernare si apropiatilor lor… fara socoata.

    La mai multe proiecte amboulea.

    • Nu se poate incurca autostrada cu centura. Au destinatii diferite si moduri de utilizare diferite. Daca bagi tot traficul centurii pe autostrada sa te ti accidente. Rostul lor e diferit. Daca faci struto-camila nu ai nici strut, nici camila. In rest sunt si eu foarte sceptic cu privire la realizarea autostrazii.

      • Bun, dar in Arad cum s-a putut face?

    • Solutia cea mai eleganta si cea mai practica pentru Timisoara ar fi ca aceasta autostrada sa vina de la Moravita si sa treaca prin partea vestica a Timisoarei, unindu-se cu A1 undeva in nordul orasului, de exemplu undeva spre Giarmata. Si in partea de sud sa se faca o ramificatie care sa vina la Remetea. Practic sa fie un triounghi in jurul Timisoarei, cu orasul in mijlocul triunghiului. Atunci ar ajunge centura de sud si ce mai este un fel de drum de legatura spre autostrada. Asa se face in tarile civilizate, asa este ideal pentru oras, regiune, zona industriala. Astfel se poate dezvolta zona industriala a orasului mult mai lejer , avand multe posibilitati de dezvoltare. Fiindca centura, asa cum e acuma, cu un fir, cu sensuri giratorii cu reducere viteza la 30 km pe ora in aceste sensuri giratorii nu este o solutie prea fericita.
      Dar sa nu ne facem planuri acuima , ca mai avem timp. In zece ani vom fi tot la stadiul de „studie” . Fiindca cu Grindeanu este proiectul cu autostrada exact cu o piatra de moara la gat . Specialitatea lui Grindeanu de a face ceva ca sa nu se faca nimica.

  5. Se astepta cineva ca bugetarii care trebuiau sa rezolve aceasta problema sa-si faca datoria la timp si sa se implice intr-un lucru util ???? Vremea trece, costurile cresc…nu se face nimic….ideal pentru bugetarul roman !!!!

  6. La ce controale inopinate dezvaluia presa ca face d-l Grinda zis si „Fruncea fruncilor” ma asteptam ca acest proiect sa fie fie gata intr-un an si nu doi ca in contract.
    M-as astepta sa ne faca o dezvaluire stimabilul in presa locala legata de un asa proiect reusit … la fel cum ne-a obisnuit iar presa sa nu uite sa-i ceara detalii.
    Gasesc motive ca „criza economica post – Covid, criza energiei si criza cauzata de conflictul militar din Ucraina” destul de absurde pentru justifica intarzierea si scumpirea unui studiu de fezabilitate.