TIMISOARA. Consiliul Judetean Timis a aprobat asocierea cu Consiliul Judetean Csongrad din Ungaria pentru a atrage fonduri europene pentru reabilitarea Castelului Huniade. Acesti bani nu sunt insa suficienti. CJ Timis mai are si alte surse de finantare pentru acest obiectiv, insa, cu toate acestea, adunate, sumele sunt abia la jumatate fata de cat ar fi nevoie.
”Castelul Huniade este unul dintre proiectele strategice ale judetului Timis in administratia noastra. Este o investitie care stagneaza de peste 15 ani. Este una din prioritatile noastre. Avem deja multiple finantari care insumeaza un total de jumatate din necesarul sumelor pentru a fi reabilitat acel castel din centrul Timisoarei. Am contractat un credit si mare parte din suma din credit va merge pentru cofinantare din fondurile noastre a acestei investitii.
Suntem in faza in care am aprobat asocierea cu Consiliul Judetean Csongrad din Ungaria, pentru o investitie pe ADR Vest, pe fonduri transfrontaliere. Avem si pe reabilitare, avem si pe alte domenii surse de finantare. Sunt trei (surse de finantare- n.r.) pana acum care insumeaza, cum va spuneam, jumatate din necesar, cealalta jumatate o vom identifica din sursele noastre, din credit sau din fonduri proprii, pentru ca este un obiectiv, asa cum spuneam, extrem de important, care stagneaza de foarte mult timp, care are nevoie de ani de zile pentru a fi reabilitat si fiecare zi pierduta inseamna o zi peste acesti ani”, a declarat Alfred Simonis, presedintele Consiliului Judetean Timis.
Simonis spune ca licitatia pentru gasirea unei firme care sa reabiliteze Castelul Huniade ar putea incepe chiar in acest an, iar lucrarile vor demara anul viitor.
”In 2025 ar putea incepe lucrarile. S-ar putea ca licitatia sa fie anul acesta si anul viitor sa inceapa efectiv partea de reabilitare, care e pe PNRR. Acestea sunt fonduri care trebuiesc finalizate, consumate pana la mijlocul anului 2026. Or, partea de consolidare care vine din acele fonduri trebuie sa fie prioritara, astfel incat sa absorbim cat mai multi bani din fondurile europene, din PNRR. De finalizat… e un proces care dureaza intre 3 si 5 ani, mai degraba 4-5 ani”, a spus Simonis.
Pe masura ce se vor finaliza lucrarile, la Castelul Huniade, acesta va fi redeschis publicului pe etape.
”Nu mai putem intarzia. Luam in calcul ca pe masura ce castelul va fi reabilitat, sa deschidem aripa vest, in functie de cum evolueaza. Obiectivul nostru este ca, indiferent de ciclul electoral care poate va trece pana va fi reabilitat, sa incepem serios sa reabilitam acel edificiu, pentru ca este o rusine ca de 15 – 20 de ani, nici nu mai stiu, am si uitat de cati ani, nu s-a facut mai nimic sau foarte putin acolo”, a adaugat Simonis.
Pentru Castelul Huniade au fost alocate 35 de milioane de lei prin Programul national de consolidare a cladirilor cu risc seismic ridicat (PNCCRS). Acestea se adauga altor 32 de milioane lei obtinute prin PNRR.
A treia sursa de finantare e Programul Intereg VI – A Romania Ungaria (Ro – HU), de unde s-ar putea primi intre 8 si 10 milioane de euro. Tot prin PNRR, pe un alt program, s-au mai obtinut 5 milioane de lei pentru interventii de consolidare. La toate acestea se adauga creditul aprobat in urma cu cateva luni.
***
Castelul Huniade a fost construit intre 1308 si 1315, in vremea lui Carol Robert de Anjou, si reconstruit in timpul lui Iancu de Hunedoara, intre 1443 si 1447. Acesta este socotit drept cea mai veche cladire din Timisoara inca in picioare.
A fost inchis in urma cu mai bine de 15 ani pentru reabilitare, insa, din cauza numeroaselor probleme si a lipsei fondurilor, lucrarile nu au mai fost finalizate. In anul Capitalei Culturale a Europei, s-au incheiat interventiile de restaurare a Salii Cavalerilor, care a si fost deschisa pentru scurt timp publicului, adapostind expozitii.
….
Pareri
Nu, bai, nu. Asa specimene NU, degeaba insistati cu mutrele alea ranjite, nu asa arata un social-democrat, si nu asa se deplaseaza un social-democrat spre deosebire de cei carora le PROMITE🤡 trenuri „de mare viteza” ( mare viteza… pentru secolul xx poate🤡 )
E clar?🤡😁🤡
Si cam cat ar costa niste bariere la trecerile la nivel? Dar cat costa sa NU avem bariere? Aha, social-democratie…🤡🤡
Atunci faceți treaba pe jumătate ca de obicei de fapt nu se schimbă nimic mulți nici nu vor observa diferența, suntem obișnuiți cu fușăritul.
Se poate turna iar placă groasă de beton înăuntru peste structura aia veche și șubredă care ar pica la primul cutremur.
Dar cine a fost la guvernare si la cjt Timis pana acuma si la primarie nu psd si pnl si nu s a facut nimic. Sa va fie rusine , toate se platesc
Mai documentati-va, dragilor. Cladirea de acum nu are absolut nimic in comun cu cetatea din anii 1300, 1400 despre care scrieti…Nu va spun ce si cum, documentati-va! Nici vorba sa fie cea mai veche cladire din urbe.
Nu mai avem nici jumatate din …..