Avem la Timisoara cel mai mare centru pietonal din Romania si mai pierdem 100 de locuri de parcare in zona. Solutia primarului pentru riverani

TIMISOARA. Transformarea centrului istoric din Timisoara in zona pietonala continua incet, dar sigur. O spune edilul sef, care insa nu este incantat de ritmul in care se fac lucrarile. Acum se munceste pe strazile Gheorghe Lazar si Ungureanu.

CITESTE SI: Schimbare la cel mai colorat si parfumat festival de la Timisoara. Decizia luata inca de pe acum pentru urmatoarea editie Timfloralis 

„Vineri am vazut si eu ca nu se misca muncitorii asa cum as vrea. Nu erau in pauza de masa si erau doar 3 muncitori in zona Ungureanu – Gheorghe Lazar. Ma nemultumeste lucrul acesta. Imi doresc sa terminam cat mai repede, sa vedeti cum vor prinde viata acele strazi, odata devenite pietonale”, spune primarul Nicolae Robu.

Edilul recunoaste ca odata cu transformarea acestei zone in pietonala va duce la pierderea a inca 100 de locuri de parcare, insa crede ca avantajul este unul mult mai mare. In plus, spune ca va rezolva si problema parcarilor…

„Se pierd aproximativ 100 de locuri de parcare, dar intotdeauna trebuie sa punem in balanta plusurile si minusurile. Nu toata lumea intelege avantajele. Eu am asumat aceasta transformare si ma bucur ca am facut-o. Stiu ca am nemultumit un numar de timisoreni, dar ma bucur ca am facut centrul pietonal. Am trecut de 20 de strazi pietonale si sunt foarte multumit ca n-am cedat in privinta Pietei Liberatii, mi-am impus punctul de vedere si vedem beneficiile acum.

In primul rand, va trebui sa avem solutii pentru cei ce locuiesc in zona, si cand vom face parcarea de la Spitalul Municipal, numarul de locuri de parcare pe care le vom crea va fi in exces fata de nevoile spitalului si le vom pune la dispozitia celor care locuiesc in zona, in primul rand”, a completat Robu.

In plus, edilul insista asupra faptului ca cei care au treaba in zona centrala a orasului ar trebui sa foloseasca mijloacele de transport in comun. Mai ales ca, spune primarul, parcul auto al Societatii de Transport Public Timisoara este unul excelent.

„Punem accent foarte mare pe transportul in comun, dar nu putem rezolva lucrurile peste noapte. Am gresit ca n-am comunicat mai bine, trebuia sa prezint mereu toate eforturile financiare pe care le facem. Vor veni si celalalte mijloace de transport noi. In 2019 asta se va intampla, transportul in comun va oferi servicii mult mai bune si multa lume va folosi transportul in comun. In plus incurajam mersul pe biciclete, trotinere, segway-uri. In curand vom avea si vesti despre trotinete”, a incheiat Robu.

Va reamintim, de la inceputul transformarii centrului istoric in zona pietonala, la Timisoara, in 2015, s-au pierdut nu mai putin de 500 de locuri de parcare. Edilul spera totusi sa le suplineasca atunci cand va reusi sa realizeze cele doua parcari promise in centru, ambele subterane, una sub parcarea Hotelului Central si una sub parcul Civic.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. In orice alta tara civilizata intai se faceau parcarile si dupa renunta la cele existente.nu meg cu ratt pt ca stai o gramada in frig sa vina cate un mijloc de transport, sa nu mai spun in weekend si la orele tarzii. Sa nu nai spun ca daca ma duc in oras la ora 20-21, si ma intorc in jur de 00, cu ce ma intorc ?

    • ai perfecta dreptate,in orice tara civilizata,in orice oras civilizat dar condus de un primar cu viziune nu ca dobi asta pletos .prima data trebuie sa oferi si dupa aia sa ceri,dar de unde sa stie asta tov.dr.docent pleata-n vant?

  2. Dupa „Conan distrugatorul” urmeaza Robu distrugatorul! Pana cand va tot extinde zonele pietonale? Acest cretinoid nu intelege ca prelungind traseele de circulatie ale autoturismelor, mareste poluarea, sa nu mai vorbim de costurile cu combustibilii! Automobilistii platesc totusi niste impozite pentru masini, in schimb sunt „rasplatiti” cu reducerea sistematica a zonelor de circulatie! Oare asta rezulta din studiile efectuate de „specialistii” din primarie, platiti totusi din impozitele noastre! Iar amenajarea zonelor pietonale costa niste sume neindiferente, tot din banii contribuabilului, deci platim pe cineva, sa ne dea in cap! Oare este corect asa? Sau pentru fanteziile primatului, gen linia de tramvai de la Gara de Nord la fostul Solventul, unde nu este chiar nimic. Drept dovada, troleibuzele care circula pe acest traseu, circula rar si asa fiind goale! Pentru asta nu se poate face un studiu? Sau nu cadreaza cu fanteziile domnului profesor universitar doctor inginer….In schimb INCA nu sunt bani pentru punerea in functie a Spitalului de Copii! Oare in „viziunea” lui, acesta nu este un obiectiv suficient de important, fata de timpiteniile lui? Daca va mai fi votat inca un mandat, inseama victoria prostiei umane fata de ratiune si normalitate! Nu uitati ca anul 2021 se apropie vertiginos, si mai sunt multe de facut, asa ca este nevoie imperioasa de optimizarea riguroasa a cheltuielilor! Dar un profesor universitar in calculatoare, de unde sa stie oare asta? Lauda multa, autosuficienta, si traista goala! Ne trebuiau 7 vaporase de temopan, care sa transporte 2-3 oameni la fiecare cursa! Exista oare rentabilitate? Sau imprumuturi pentru resuscitarea unui mort (Colterm)…..

  3. Atata timp cat nu sunt puse la punct transportul in comun , oamenii se vor inghesui cu maisnile in centru.Tramvaiele sunt murdare si cateodata insuficiente. Omul trebuie sa stie ca pentru a parca in centrul orasului trebuie sa platesti, nu iti perimiti ? Vi pe jos de acasa .Si eu sunt sofer si incerc sa renunt cat pot la masina , insa sa intelegem ca e mai bine ca acest centru sa fie cat mai pietonal cu aer cat mai curat.

  4. Pletosule jegos cand ai de gand sa construiesti o parcare de minim 600 de locuri pentru zona cetate ? Cei care locuim acolo avem numai obligatii ? Drepturi nimica dupa capul tau sec . Nu vreau sa-mi parchez masina sub geam sunt constient ca stau intr-o zona ultracentrala dar consider ca autoritatile trebuie sa construiasca in zona parcari atat pentru riverani cat si cei care doresc sa vina de la Sacalaz , Dumbravita , Giroc in zona de promenada sau mult asteptatii turisti . Robule esti o mizerie spar sa inchei mandatul la brutarie !

  5. niciunde in tarile civilizate nu intrii cu masina in centru decat daca platesti fooooarte mult. dar pe dincolo, oamenii nu au probleme sa mearga 500m pe jos sau sa urce 2-3 etaje pe scari.

  6. si pana faci asa promisa parcare tovarase primar unde tinem masinile, mai trebuie sa aduci ceva, mobila sau ceva greu, vin 3 km pe jos, frumoasa gandire.