Avem si copii exceptionali! Aproape 900 de elevi din Timis au primit burse de merit anul trecut! Daca la Bac rezultatele au fost catastrofale, varfurile reprezinta Timisul la concursuri si olimpiade nationale si internationale

Exista si elevi care invata pe rupte in judetul Timis. Daca rezultatele de la examenul de Bacalaureat au scos in evidenta faptul ca liceenii timiseni sunt mult mai slab pregatiti decat media pe tara, varfurile aduna medalii si premii nationale si internationale.

Klaus Ludescher, elev in clasa a X-a la Colegiul National “C.D. Loga”, este unul dintre emblemele liceului si ale judetului. A obtinut numeroase premii intai la olimpiade nationale si la concursuri internationale la disciplina Chimie si la Stiinte ale Naturii si bursa Meritul Olimpic, fiind singurul din Timis care a primit acest tip de bursa! “Este un elev foarte bun. Ca, dealtfel, intreaga clasa. Peste jumatate dintre elevi au medii anuale intre 9.90 si 10. E o clasa de cel mai inalt nivel”, ne spune Milin Tihomir, directorul colegiului timisorean.

Bianca Barbu este una dintre colegele lui Klaus. A terminat clasa a IX-a cu media 9.91. Tomislav Slovenski a obtinut 9.96, iar Valeriu Ionut Iocsa a terminat cu 10! Klaus a obtinut locul I la Olimpiada Nationala de Chimie. Asa a ajuns sa primesca bursa de performanta. Ei sunt doar patru dintre elevii de top ai judetului.

Cat timp petrec invatand dupa ce ajung acasa?

Depinde de zile. O jumatate de ora sau trei-patru ore. Daca urmeaza o zi cu teza, examinare orala sau lucrare scrisa, munca de dupa scoala este mai consistenta. Daca nu, mai ales acum, la inceput de an scolar, sunt zile in care doar repeta lectia de zi. “Daca ne pregatim pentru o lucrare sau avem ore grele, atunci stam mai mult, daca avem ore usoara, nu invatam acasa prea mult”, ne spune Tomislav.

Depinde, il completeaza Klaus. Inveti cat iti pica bine si cat ti-e util. Poti sta cinci ore cu cartea in fata si doar 30 de minute sa inveti efectiv”. Materiile de care sunt pasionati sunt cele la care petrec mai mult timp cu burta pe carte. Stiintele exacte, dar si cele ale naturii sunt printre preferatele celor patru. Atitudinea pe care o au tradeaza siguranta de sine in domeniile la care sunt pregatiti, dar si putina timiditate in fata unui strain. Biologia, Chimia, Matematica, Fizica si Geografia se numara printre materiile pe care le gasesc cel putin interesante si la care se pregatesc cu mai multa sarguinta decat la celelalte.

Cine primeste bursa?

In Timis sunt 546 de elevi care au primit, anul scolar precedent, burse de studiu. Acestia au avut cel putin media 9. Pe langa ei, alti 258 de elevi au primit burse de merit. In cazul lor, media la finele semestrului sau anului precedent a fost de cel putin 9,80. Lor li se adauga alti 67 de tineri care au primit burse de performanta. Este cazul celor care au obtinut premii I, II sau III la concursuri internationale, la olimpiade nationale si internationale. Valoarea unei burse de studiu este de 50 de lei, a celei de merit de 60 de lei si a bursei de performanta de 90 de lei pe luna de elev. Cei mai multi sunt timisoreni. Aproape 400 dintre elevii ce au primit burse de studiu si aproape 200 dintre cei ce au beneficiat de burse de merit sunt din capitala Banatului.

Banii sunt asigurati de consiliile locale ale localitatilor unde este scoala. Inspectoratul Scolar centralizeaza propunerile unitatilor de invatamant cu elevii care au medii de bursa si desemneaza beneficiarii alocatiei”, ne spune Francisc Halasz, inspector general adjunct in cadrul ISJ Timis. “Noua ne vin in fata niste cifre si niste nume. Nu-i cunoastem pe elevi. Alegem, cine primeste bursa, in limita fondurilor pe care le avem potrivit legislatiei”, a adaugat inspectorul scolar.

Astfel, numarul beneficiarilor de burse de merit nu poate sa depaseasca 1%, iar numarul elevilor care primesc bursa de studiu nu poate sa depaseasca 1,5% din numarul total al elevilor din clasele IX-XII (XIII), la nivelul judetului.

Conteaza atentia de la clasa

E foarte important si cat de atent esti la clasa. Daca esti concentrat, pleci acasa cu lectia aproape invatata. Repeti putin si nu trebuie sa stai ore ca sa inveti ”, spune Tomislav.
Aici vorbim despre principiul cauzalitatii. Daca ne place mai mult la ore, invatam mai putin acasa. Cauza-efect”, explica Klaus.

Tinerii au medii foarte bune la toate materiile, dar nici nu neglijeaza viata sociala. In weekenduri se intalnesc cu prietenii, merg in Piata Unirii la un suc, in parc sau la mall. Iar cand este momentul sa invete, atunci cartea are prioritate.

Ei fac parte dintr-o generatie foarte buna. Au obtinut burse toti. Cum toti iau 10, au inceput mici conflicte copilaresti intre ei: zecele meu este mai bun decat al tau si asa mai departe”, ne spune directorul colegiului.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Foarte bine ca promovati si valorile societatii romanesti, nu numai crime,hotii…!