Averile milionarilor din Timis care apar in Top 300 vor fi verificate de Fisc


TIMISOARA. Directia Generala a Finantelor Publice Timis a infiintat o structura speciala pentru verificarea marilor averi, fiind vizati, in primul rand, “patronii bogati cu firme sarace”. Sunt vizate persoanele in cazul carora apar diferente de cel putin 10% intre veniturile inregistrate si cele constatate de inspectorii fiscali.

Dupa cum a  comunicat directorul executiv al Finantelor Publice Timis, Mircea Calin, este vorba despre un corp de inspectori care va avea drept sarcina identificarea tuturor contribuabililor care nu si-au declarat, in parte sau total, veniturile incasate. Vigilenta acestora nu poate fi pus la indoiala, cata vreme au fost pregatiti de experti ai FMI, ai Fiscului din SUA si Franta, dar si de catre specialistii in domeniul financiar-bancar ai Agentiei Regale pentru Venituri si Vama din Regatul Unit al Marii Britanii. Primele investigatii vor incepe in a doua jumatate a anului, dupa incheierea termenului de depunere a declaratiilor de venit global pe 2011.

Avem in vedere diferentele semnificative, adica mai mari de 10%, intre veniturile pe care le constatam utilizand metodele indirecte de control si veniturile declarate la Fisc de catre persoanele fizice. Structurile judetene vor controla toate persoanele fizice la care se constata aceste diferente semnificative de venit si care nu indeplinesc criteriile pentru a fi verificate de catre structura specializata din aparatul central al ANAF”, a anuntat seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Sorin Blejnar. Inspectorii Fiscului isi vor incepe treaba prin realizarea, in primul rand, a unei liste cu “persoanele fizice cu potential risc de nedeclarare”, iar cea mai la indemana baza de date din care vor fi “extrase” primele nume va fi, dupa cum a declarat Blejnar, “Topul 300” al celor mai bogati oameni din Romania.

Pentru inceput este vorba despre 300 – 400 de persoane fizice, carora li se vor verifica conturile bancare, documentele privind eventualele donatii, sponsorizarile si succesiunile, precum si situatia cheltuielilor sau a tranzactiilor cu bunuri de valoare. Pe aceasta lista persoanelor cu risc vor aparea inclusiv rudele de pana la gradul II. Conform Ordinului Ministerului Finantelor nr. 773/2011, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Nr. 620, din 1 septembrie 2011, “evaluarea riscului de care sunt pasibili contribuabilii persoane fizice se va realiza pe baza unei comparatii dintre valoarea veniturilor declarate cu fluxurile de trezorerie si valoarea cresterii patrimoniale si a cheltuielilor personale efectuate”, autoritatile urmand sa aiba acces, in temeiul protocoalelor sau acordurilor de colaborare si schimb de informatii incheiate, la toate bazele de date dintre organele fiscale si entitatile detinatoare.

“Statul risca sa albeasca averile acumulate la negru!”
In conditiile in care prima baza de date publice la care vor recurge inspectorii marilor averi, in tentativa de a descoperi “patronii bogati cu firme sarace”, este Top 300, se poate prezuma ca o sa fie verificata si averea omul de afaceri sirian Ahmad Jabri Tabrizi, care este mentionat in ultimul top cu o avere de peste 40 de milioane de euro. “Eu cred ca este vorba despre o actiune cu caracter electoral, cata vreme inspectorii nu se pot atinge de averile acumulate in primii ani dupa Revolutie – in 1993, 1994, intrucat eventualele infractiuni prin care s-au realizat aceste averi sunt prescrise. Apoi, mai e o problema! Daca eu si fratii mei am tot fost plecat in Siria si am adus bani aici, am investit si am castigat, de ce sa mi se confiste averea? Nu e corect!”, apreciaza “regele” caselor de schimb valutar din Timisoara. Pe de alta parte, expertii fiscali avertizeaza ca, dincolo de impozitarea marilor averi, actiunea ANAF risca sa duca la “albirea” milioanelor de euro acumulate la negru. “Daca esti prins, platesti impozitul legal, nimic altceva. Nu se prevede confiscarea averii. In aceste conditii, daca se va plati impozit de 16%, inseamna ca averea va deveni, indirect, licita. Cu alte cuvinte, 84% din avere este spalata de stat!”, atrage atentia breasla expertilor fiscali.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Le verifica degeaba. Lipsa eticii si imoralitatea nu se poate verifica. Ele exista si … basta.

  2. trebuie re-inviata celebra lege 18 de pe vremea lui Ceausescu: nu poti justifica dobandirea legala a averii? confiscarea si inchisoarea! Al Capone a facut inchisoare pentru ca a fost prins de fisc, nu pentru crimele de mafiot. Cata vreme nu se procedeaza asa, au dreptate expertii, cu albirea banilor.