Romania si-ar putea lua adio de la clima temperat-continentala in urmatoarele decenii, riscand sa devina desert, avertizeaza specialistii care au analizat evolutiile vremii din macroregiunea Dunarii.
Studiul SeeRisk arata ca tot sudul Europei va fi afectat de aceasta tendinta climatica, dar riscurile sunt mai mari pentru Romania, unde se vorbeste despre reducerea resurselor de apa, aridizarea solului pe suprafete insemnate si stresul termic
Expertii sustin ca schimbarea climei determina deja cresterea in frecventa si intensitate a valurilor de caldura, in special in sudul Europei, iar amenintarile la sanatatea populatiei sunt iminente.
„Daca nu se iau masuri de adaptare la riscurile climatice, in urmatoarele doua decenii acestea vor deveni necontrolabile. Masurile de adaptare trebuie sa vizeze riscurile fierbinti legate de stresul termic, de resursa de apa si riscurile legate de inundatiile rapide. Exista riscul inundatiilor rapide pe timp de vara, care sa puncteze perioadele mari de seceta”, se precizeaza in cercetarea SeeRisk.
Proiectul SeeRisk, din care face parte si Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), a fost demarat la scurt timp dupa ce specialistii Grupului Interguvernamental de Experti in Evolutia Climei au publicat un raport care arata ca schimbarile climatice sunt severe si ireversibile.
Astfel, din cauza incalzirii globale, Romania se va confrunta cu o clima caracterizata de schimbari bruste si mari de temperatura. In urmatoarele decenii, tara noastra va fi afectata de valori termice mult mai ridicate decat pana acum, acestea fiind periculoase pentru sanatate, agricultura si productia de energie.