Tot mai multi cercetatori ne avertizeaza despre fenomenele meteo extreme, din ce in ce mai frecvente. Si nu vorbim doar despre furtuni sau tornade, ci si despre valuri de caldura, seceta extrema sau crearea conditiilor potrivite pentru inundatii dezastruoase.
Cercetarile vorbesc despre asa-numitele „modele de blocare”, unde vremea calda sau umeda ramane blocata deasupra unei regiuni pe o perioada de cateva saptamani si care provoaca valuri de caldura si inundatii, acest tip de fenomen dublandu-se pe perioada verilor din ultimul deceniu.
Un nou studiu poate demonstra, de asemenea, o legatura intre schimbarile climatice si iernile pline de inundatii din Marea Britanie. Climatologii din Germania au studiat schimbarile climatice si au observat ca incepand cu anul 2000 a aparut „un numar exceptional de veri cu fluctuatii extreme de temperatura cauzand probleme societatii”.
Ei au studiat meandrele curentilor de jet care domina clima de altitudine medie, analizand 35 de ani de informatii legate de curentii de jet, adunate cu ajutorul satelitilor, aeronavelor, statiilor meteorologice si baloanelor meteorologice.
Specialistii au observat ca „sistemele de blocare”, care apar atunci cand meandrele incetinesc sunt din ce in ce mai dese.
„Din 2000 incoace s-au observat o multitudine de astfel de evenimente. Cand aceste valuri de mari altitudini devin semi-stationare, atunci se poate observa o vreme mai extrema la sol. Se poate intampla cu usurinta acest lucru, mai ales in cazuri de temperaturi ridicate”, a declarat dr. Dim Coumou, Institutul Postdam de Cercetare a Impactului Climatic.
Fenomele meteo extreme au facut mii de victime
Valurile mari de caldura din Rusia din 2010, care au cauzat 50.000 de decese si au avut un impact major asupra recoltelor de grau si cele din vestul Europei, din 2003, care au cauzat 30.000 de decese, au fost rezultatul acestor sisteme de blocare.
Comitetul inter-guvernamental privind schimbarile climatice, a concluzionat in 2011 ca aceste schimbari climatice vor deveni din ce in ce mai frecvente pe masura ce incalzirea globala se accentueaza, cauzand atat valuri de caldura, cat si furtuni din ce in ce mai severe.
Citeste mai mult AICI: