Etichetele mincinoase se regasesc pe majoritatea produselor controlate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor. 72% dintre agentii verificati au fost gasiti cu nereguli.
Inspectorii au descoperit aproape 200.000 de litri de sucuri, nectaturi si bauturi racoritoare care nu se incadreaza in prevederile legale.
Chiar daca pe eticheta apare o lamaie, nu inseamna neaparat ca sucul pe care il cumparati contine neaparat respectiva citrica, iar bautura de piersici si portocale poate fi de fapt de mere. Mai grav, ceea ce cumparati drept suc de fructe poate contine doar 0,2% fructe, atrage atentia ANPC, drept concluzie a unor controale efectuate in luna iulie.
In cadrul actiunilor de control, desfasurate in perioada 11-22 iulie a.c., au fost verificati 650 de operatori economici, dintre care, un numar de 470 (72%) au prezentat abateri.
Inspectorii ANPC au sesizat faptul ca pe etichete se aflau informatii eronate, abuzive sau confuze: bauturi racoritare carbogazoase cu aroma de cola erau prezentate abuziv drept continand suc de fructe; bautura racoritoare carbogazoasa cu suc de lamaie si aroma de soc – socata desi in lista ingredientelor nu se regasea sucul de lamaie; bautura racoritoare prezentata cu suc de portocale si piersici, desi produsul continea suc de mere in cantitate mai mare; bauturi racoritoare pe a caror etichete erau mentionate suc de mere/suc de pere/suc de struguri si aroma de cola, desi sucul de fructe reprezenta maxim 1%, procent care nu da specificitate produsului; lipsa mentiunii cu indulcitori din denumirea produsului, desi acestia se regaseau in lista ingredientelor.
Inspectorii au mai remarcat urmatoarele aspecte: lipsa inscrierii mentiunii continut de fruct minim …% in cazul nectarurilor; lipsa inscrierii pe etichete a atentionarii poate afecta negativ activitatea copiilor si atentia acestora in cazul mentionarii in lista ingredientelor a colorantilor autorizati; ilustrarea pe etichete a fructelor/portiunilor vegetale desi produsul continea numai arome: ilustrare de lamaie/lime, desi in lista ingredientelor se regaseau doar arome; ilustrare numai capsuni, desi in lista ingredientelor acestea reprezentau doar 0,5%; ilustrare de lamai, desi acestea nu se regaseau ca ingredient; ilustrarea de diverse fructe, in conditiile in care continutul de suc de fructe (capsuni, kiwi) era numai 0,2%; informatii inscrise cu caractere foarte mici, greu vizibile, in culori necontrastante; lipsa inscriptionarii volumului net;
Pentru incalcarea dispozitiilor legale au fost aplicate un numar de 517 sanctiuni contraventionale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 778.500 lei.
ANPC nu mentioneaza, in comunicatul sau, firmele ale caror produse au fost inregistrate ca incalcand legislatia in vigoare.
Sfaturi pentru consumatori:
– Nu cumparati bauturi racoritoare, sucuri si nectaruri din fructe cu ambalaje neetanse;
– Acordati o atentie deosebita aspectului produselor in ceea ce priveste prezenta suspensiilor care pot proveni de la nerespectarea temperaturilor de depozitare/expunere;
– Nu achizitionati produse depozitate la temperaturi mai mari decat cele impuse de producatori si mentionate pe eticheta sau ambalaj
– Refuzati produsele care prezinta data durabilitatii minimale modificata sau depasita;
– Cititi cu atentie lista ingredientelor si nu cumparati produsul daca pe ambalaj sau eticheta exista ilustratii de fructe care nu se regasesc in lista ingredientelor;
– La cumpararea produselor solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs.