Bac-ul catastrofal si studentii putini nu reusesc sa tina in sah chiriile din Timisoara. Proprietarii nu scad pretul nici in ruptul capului

TIMISOARA. Rezultatele foarte slabe ale examenului de bacalaureat din acest an au implicatii in mai multe directii. Pe de o parte, universitatile sunt afectate de lipsa studentilor, pe de alta parte, proprietarii de apartamente din Timisoara care, chiar daca au clienti mai putini, nu vor sa lase din pretul chiriilor.

Nici nu cresc, nici nu scad! Cum in fiecare an tendinta proprietarilor era sa creasca pretul chiriilor in apropierea inceperii anului universitar, luna septembrie vine cu semne bune pentru viitorii chiriasi, studentii: preturile macar nu cresc!

Si agentii imobiliari au pareri impartite. Daca unii spun ca studentii vor gasi aceleasi preturi ca si toamna trecuta, altii sustin ca cererea este in continuare indeajuns de mare, iar criza imobiliara nu se resimte la nivelul chiriilor.

„Tendinta de aceasta vara se pastreaza, adica nu prea sunt semne ca preturile vor creste. Singura schimbare de preturi apare in cazul apartamentelor bune. Aici va fi o crestere din octombrie. Este vorba despre apartamentele care au centrala termica, sunt izolate termic si fonic, au toate utilitatile, mobilate etc.”, ne spune Andrei Vacaru, managerul unei firme de imobiliare din Timisoara.

El a adaugat ca nici cererile nu au crescut din cauza rezultatelor proaste de la examenul de bacalaureat, iar tendinta pentru luna octombrie, cand incepe anul universitar, este ca preturile sa ramana constante.

„Pentru a evita confruntarea cu scumpirile din toamna, majoritatea celor care detin spatii de locuit cu chirie in oras au preferat sa le tina ocupate si peste vara, in vacanta, decat sa renunte, iar in toamna să alerge dupa o garsoniera sau un apartament ieftine. Paradoxal, piaţa imobiliară se menţine la un nivel destul de jos, în condiţiile in care de la inceputul crizei pretul imobilelor a scazut cu circa 40%, insa acest fenomen nu se resimte si in sectorul chiriilor”, ne-a declarat patroana unei agentii imobiliare din Timisoara, Nicoleta Pop, estimând ca in aceasta perioada peste 50% dintre clientii care recurg la serviciile agentiei sunt studenti.

Pretul unei chirii pentru un apartament in zona centrala si in complexul studentesc este cu cateva zeci de euro mai mare decat in alte zone ale Timisoarei. Astfel, pe un apartament cu doua camere, chiriasul va plati intre 220 si 270 de euro in complexul studentesc si intre 150 si 200 la periferia orasului sau in cartierele mai indepartate de universitati.

Lucrurile nu stau diferit nici in cazul apartamentelor cu trei camere. Astfel, pretul unei chirii in cazul unui apartament in zona centrala sau in complexul studentesc variaza intre 300 si 320 de euro, iar in cazul zonelor periferice, zhiria costa intre 240 si 270 de euro.

Daca se aduna cate doi studenti in camera, fiecaruia ii revin cate 50-60 de euro pentru chirie plus cota parte din cheltuieli.

Pe partea cealalta, cazarea in camin ii costa mult mai putin in caminele universitatilor timisorene. De la 70-80 de lei pe luna pana 200 de lei de o persoana. In tarif intra si curentul si alte cheltuieli, in timp ce in cazul unei chirii, toate cheltuilile sunt suportate de chirias.

Universitatea Politehnica, cea de Medicina si Farmacie si Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului acopera cererile stundetilor, ba chiar primesc si tineri de la alte universitati, in limita locurilor disponibile. In acelasi timp, Universitatea de Vest a acoperit, anul trecut 51,6% din cererile de cazare ale studentilor, iar semnele se pastreaza si pentru aul acesta.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Eu am totusi o intrebare pentru ANAF sau cine naiba monitorizeaza agentiile astea imobiliare: cine verifica contractele incheiate la inchirieri? Cu (cel putin ) zeci de mii de chirii platite lunar as zice ca e o zona buna de taxat. Sa introduca putina ordine in mica jungla imobiliara si sa avem si niste contracte adevarate, cam cum e in lumea civilizata :).

  2. Stiu caz 100 euro 2 camere semidecomandat zona Dacia pe care inainte de criza cerea 200, deci nu au scazut deloc.In momentul de fata se poate renegocia chiria f bine in jos mult de tot