Bacalaureat 2011: proba scrisa la limba romana se da luni. Vezi cum arata subiectele!

Absolventii de clasa a XII-a nu au scapat de emotii, mai ales ca mai au doar cateva zile pana la probele scrise. Prima: la limba si literatura romana. Vezi aici subiectele propuse de minister!

Ministerul educatiei a publicat doua vatiante de subiecte asemanatoare cu cele care se vor da luni, 27 iunie, la proba scrisa de la limba si literatura romana a Bacalaureatului.

Cum va arata proba scrisa, in descrierea celor care au facut subiectele:

1. Subiectul I are ca suport un text literar studiat/ la prima vedere care apartine unuia dintre genurile: liric, epic, dramatic. Tipuri de itemi: semiobiectivi cu raspuns scurt si cu raspuns elaborat.

2. Subiectul al II-lea, consta in elaborarea unui text argumentativ si are ca suport un text de tip aforistic. Subiectul consta intr-un item subiectiv de tip eseu liber.

3. Subiectul al III-lea, consta in elaborarea unui eseu structurat si vizeaza aspecte de analiza tematica, structurala, stilistica, a operelor studiate ce apartin autorilor canonici/ speciilor literare mentionate in programa de bacalaureat.

Iata primul model!

SUBIECTUL I (30 de puncte)

Se da urmatorul text:

Ea m-a privit tot timpul cu atentie si pe urma mi-a spus ca printul Andrei*, rece si ironic in aparenta, sensibil si chiar sentimental in realitate, seamana cu mine. Apoi:

― Scumpul meu mentor (intaia oara imi spunea acest cuvant), printul e gelos pe Anatol?
Mata pricepi mai bine lucrurile astea.
― Cred ca nu.
― Mie mi s-a parut ca-i gelos, cu toate ca n-are motiv. […]
… Seman cu printul Andrei? Nu stiu. Si pentru ce mi-a spus-o? Ca un argument ca sa-mi placa printul, ori ca motiv pentru care printul ii place ei? Oricum, nu-mi convine sa impart simpatiile ei cu nimeni, nici chiar cu un alter ego al meu! Si nici chiar cu mine insumi… Nu vreau sa tina la
calitatile mele, ci, fara nici un discernamant, la mine! Te iubesc pentru ca esti bun; Te iubesc fiindca esti inteligent; Te iubesc fiindca esti frumos: Te iubesc fiindca inseamna ca este iubit nu pentru el, ci conditionat, din anumite cauze. O iubire provocata de cauze constiente, de calitati pentru care dictionarul are cuvinte, de insusiri externe; o iubire acordata ca un premiu pentru calitati estetice, morale si intelectuale, o iubire pe care o poti justifica nu este iubire. Si apoi bun,
inteligent, frumos poate fi si unul si altul, dar te sunt numai eu… Si, totusi, stiu ca nu vreau nimic de la ea, ca nu urmaresc nimic, ca nu trebuie sa urmaresc. Ca nu se poate…

(Garabet Ibraileanu, Adela)

*Printul Andrei – unul dintre personajele romanului Razboi si pace, scris de Lev Tolstoi

Scrie, pe foaia de examen, raspunsul la fiecare dintre urmatoarele cerinte, cu privire la text:

1. Numeste cate un antonim pentru sensul din text al cuvintelor: simpatiile, calitatile. 2 puncte

2. Explica rolul virgulelor in secventa: Si, totusi, stiu ca nu vreau nimic de la ea […]. 2 puncte

3. Construieste un enunt in care sa folosesti o locutiune/ expresie care sa contina verbul a spune. 2 puncte

4. Precizeaza perspectiva narativa in fragmentul citat. 4 puncte

5. Transcrie doua structuri din textul dat, in care sa existe cuvantul „te” cu valori morfologice diferite. 4 puncte

6. Noteaza, din text, doua cuvinte/ grupuri de cuvinte care reprezinta marci ale subiectivitatii. 4 puncte

7. Prezinta rolul interogatiilor retorice in fragmentul dat. 4 puncte

8. Comenteaza, in 6-10 randuri, urmatoarea secventa din textul dat: o iubire acordata ca un premiu pentru calitati estetice, morale si intelectuale, o iubire pe care o poti justifica nu este iubire. 4 puncte

9. Mentioneaza doua trasaturi ale textului epic prezente in fragmentul dat. 4 puncte

SUBIECTUL al II-lea (30 de puncte)

Scrie un text de tip argumentativ de 15 – 30 de randuri despre iubire, pornind de la ideile sugerate de afirmatia lui Nichita Stanescu: Suntem ceea ce iubim.

Atentie! In elaborarea textului de tip argumentativ, trebuie:

– sa respecti constructia discursului de tip argumentativ: structurarea ideilor in scris, utilizarea mijloacelor lingvistice adecvate exprimarii unei aprecieri 6 puncte

– sa ai continutul si structura adecvate argumentarii pe o tema data: formularea ipotezei, enuntarea si dezvoltarea corespunzatoare a doua argumente adecvate ipotezei, formularea unei concluzii pertinente 18 puncte

– sa respecti normele limbii literare (registrul stilistic adecvat, normele de exprimare, de ortografie si de punctuatie) si limita de spatiu indicata 6 puncte

SUBIECTUL al III-lea (30 de puncte)

Redacteaza un eseu de 2 – 3 pagini, in care sa prezinti viziunea despre lume reflectata intr-una din nuvelele studiate, din creatia lui Mihai Eminescu, Ion Creanga, I.L. Caragiale sau Ioan Slavici.

In elaborarea eseului, vei avea in vedere urmatoarele repere:

– evidentierea a doua caracteristici ale nuvelei regasite in textul pentru care ai optat;

– prezentarea, prin referire la nuvela studiata, a trei elemente de structura ale textului narativ, semnificative pentru ilustrarea viziunii despre lume a autorului/ a unuia dintre personaje (de exemplu: actiune, conflict, relatii temporale si spatiale, constructia subiectului, particularitati ale compozitiei, constructia personajului, modalitati de caracterizare etc.);

– ilustrarea relatiilor dintre doua personaje, prin care se evidentiaza viziunea despre lume in nuvela studiata;

– sustinerea unui punct de vedere personal despre modul in care se reflecta in text viziunea despre lume a autorului/ a unuia dintre personajele pentru care ai optat.

Nota! Ordinea integrarii reperelor in cuprinsul eseului este la alegere.

Pentru continutul eseului vei primi 16 puncte (cate 4 puncte pentru fiecare cerinta/ reper); pentru redactarea eseului vei primi 14 puncte (organizarea ideilor in scris – 3 puncte; abilitati de analiza si de argumentare – 3 puncte; utilizarea limbii literare – 2 puncte; ortografia – 2 puncte; punctuaTia
– 2 puncte; asezarea in pagina, lizibilitatea – 1 punct, incadrarea in limita maxima de spatiu indicata – 1 punct).
In vederea acordarii punctajului pentru redactare, eseul trebuie sa aiba minimum 2 pagini si sa dezvolte subiectul propus.

Descarca de aici al doilea model!

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Este cel mai ciudat bacalaureat de pana acum.
    1. De ce s-au intins pe 5 saptamani ? (4 saptamani pentru niste amarate de probe orale si digitale , iar 1 sapt. pentru ce este cel mai important ( 27-29-01 – scris)
    2. De ce s-au dat kalificative pentru probele orale ? (ca sa nu se mai ridice media totala a candidatului si pentru a nu promova)
    3.De ce variantele la probele scrise nu mai sunt afisate pe nicaieri ( cele cate 100 de variante pentru probele scrise)

    Ministerul Invatamantului doreste sa diminueze plafonul de cheltuieli din institutiile de invatamant pe motiv ca nu mai sunt bani la buget. (Liceele care nu vor avea procent mare de promovabilitate la acest examen de bacalaureat s-ar putea inchide sau nu vor mai primi fonduri banesti )
    SUNT NISTE ESCROCI NENOROCITI ! VOR CA TARA ASTA SA INTRE INTR-UN MARE COLAPS.

    Faceti un reportaj prin licee vedeti daca vor directori sa va dea un raspuns ( nu cred) sa vedeti ADEVARUL .

  2. Exista o comisie de bacalaureat, de asemenea părinţii elevilor şi reprezentanţii ONG-urilor
    monitorizeaza organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat de anul acesta, exista o lege a invatamantului si o metodologie de organizare si desfasurare a bacalaureatului 2011, care nu prevad montarea sistemelor video in salile de clasa. Prin urmare masura este abuziva, nefondata, ilegala si discriminatorie, mai ales atata timp cat nu in toate centrele de examinare este posibila montarea acestora. De cata supraveghere este nevoie pentru a se sustine examenul de bacalaureat? Unii elevi sunt emotivi, fac atac de panica la examene, mai le da si ministerul invatamatului motive? Unde sunt pedagogii nostri, unde sunt psihologii? Nu stiu daca vreo alta tara europeana ia masuri de supraveghere video la examenul de maturitate.

    • Și cum monitorizează părinții? ONG-uri? Hai, sictir… Sau, mai precis, ce monitorizează modul în care înghite comisia mâncarea servită din bunăvoința părinților copiilor analfabeți care au strâns bani de protocoale?

      Supravegherea video e un mare gunoi asemeni celor care l-au propus, care-i consideră pe profesori corupți (nu că o bună parte nu ar fi).

      Și într-adevăr, singurăi care suferă sunt elevii care au învățat și sunt supuși la stresul măsurilor de securitate pe care le iau tot acei părinți care s-au învățat „să cumpere totul” pentru copii lor (chiar și știința dacă-i cazu’) și tot acei profesori corupți care pleacă de la examenle naționale știu numai eu cum…

      Decât atâția bani pe camere video, ia să plătească stimabilii cum se cuvine supraveghetorii din sălile de examene și să vedem atunci frauda!