TIMIS. Conacul Mocioni de la Foeni, care acum se afla in plin proces de reabilitare, va fi inclus intr-un circuit turistic. Evenimentul de deschidere este programat anul viitor, dupa sarbatorile de Paste, cand se va organiza un bal cu costume de epoca.
”La Foeni, la acest obiectiv de interes, nu doar judetean, ci si regional sau chiar national, pentru ca vorbim de un obiectiv de patrimoniu, de importanta pentru zona noastra a Banatului, una dintre cele mai vechi cladiri din Banat, realizat intr-un stil neo-clasic si construita in secolul al XVIII-lea, in 1750 mai precis, avand o valoare patrimoniala incontestabila pentru patrimoniul cultural judetean, dar si national.
Ce vrem sa facem aici, la conacul Mocioni, aceasta cladire care a stat in paragina vreme de decenii sau a fost folosit intr-un mod impropriu, avand aici alte activitati, decat cele care sa puna acest element de patrimoniu la adevarata sa valoare, in conformitate cu destinatia pentru care a fost construita aceasta cladire. Noi dorim sa redam cladirii aceasta frumusete de odinioara si sa o includem intr-un circuit turistic si cultural care sa permita aici, in acest loc sa renasca aceasta zona, pentru ca ne referim nu doar la aspectul ce deriva din valoarea artistica si de patrimoniu a cladirii, ci si la aspecte ce tin de dezvoltarea economica a localitatii si a intregii zone”, a declarat Alin Nica, presedintele Consiliului Judetean Timis.
Cultura va fi motorul de dezvoltare a Conacului Mocioni de la Foeni.
”Dorim sa facem din cultura, mai ales acum in anul in care Timisoara detine titlul de Capitala Europeana a Culturii, un motor de dezvoltare economica. Poate parea ciudat pentru unii care nu cunosc elementele practice, cum putem sa facem acest lucru, dar am sa explic acest lucru. Prin cultura putem atrage interesul asupra zonei, a sute de mii de turisti anual, putem sa cream un ecosistem de antreprenoriculturali, de operatori culturali care sa vina si sa creeze aici, in acest spatiu timisean si nu in ultimul rand serviciile si elementele conexe ce tin de domeniul HoReCa sau al restaurantelor, al ghizilor turistici care pot sa vina sa completeze acest nou vector de dezvoltare care poate fi cultura.
Faptul ca suntem la Foeni, intr-o zona unde dezvoltarea industriala lipseste si singurele surse de venit pentru cetateni sunt fie institutiile publice locale sau agricultura, revitalizarea, refunctionalizarea si modernizarea acestei cladiri, in acest spatiu de frontiera, poate sa constituie clar un avantaj si asta ne dorim sa construim aici, la Foeni, un centru cultural de importanta euroregionala, pentru ca suntem la granita cu Serbia, si asa cum ne gandim noi, dorim sa deschidem aceasta granita, sa o facem permeabila, mai intai pentru domeniul cultural, dar ne intereseaza categoric si partea economica, cat mai multe schimburi de marfuri, de persoane care sa tranziteze frontiera cred ca este in beneficiul nostru in primul rand”, a adaugat Nica.
Dupa ce arheologii au scos la lumina si au terminat de studiat vestigiile descoperite in curtea conacului de la Foeni, s-a trecut la lucrarile de reabilitare. Se intervine atat asupra imobilului, cat si a curtii interioare.
”Cand discutam despre reabilitarea si refunctionalizarea acestei cladiri ne referim in principal la renovarea si consolidarea cladirii. Aici avem deja constructorul de santier si a inceput cu decopertarea curtii, cu trasarea viitoarelor alei, cu partea care tine de iluminat arhitectural care sunt deja pe santier in mare parte executate. Sunt decopertari si refaceri la nivelul acoperisului. In interior avem data jos tencuiala. Pe o portiune de 2 la suta inca mai trebuie sa faca acest lucru din intreaga cladire, dar in mare parte acest lucru este realizat, urmand a se reface conform proiectului tehnic”, spune Nica.
Presedintele CJ Timis a dezvaluit si ce se va intampla aici la acest conac, dupa ce lucrarile vor fi gata.
”Ce dorim sa facem aici, la Conacul Mocioni, pe partea de revitalizare? Dorim sa cream un un punct muzeal care sa reinduca in mentalul colectiv, nu doar al comunitatii locale, dar si cel al timisene si al oricarui vizitator care va trece pragul acestui edificiu, atmosfera originala din vremea familiei Mocioni care locuia aici.
Dorim sa avem mai multe evenimente culturale an de an, rezidente artistice, tabere de creatie in care sa creeze in acest spatiu, cred, cu o puternica inspiratie pentru cei care vor veni aici, elemente artistice de care sa ne folosim, pentru ca dorim sa pastram ceea ce se va crea aici si sa facem practic un muzeu viu aici, la Foeni, in curte, in interior, in toate aceste facilitati pe care cladirea le va pune la dispozitie.
Dorim sa avem o cladire mobilata complet, sa avem o biblioteca, o sala de spectacole, un spatiu pentru vernisaje, o cafenea, pentru ca e foarte important sa avem si serviciile conexe, atunci cand vine un vizitator aici sa aiba in cladire absolut tot ceea ce are nevoie pentru o experienta deosebita.
Nu in ultimul rand, ne gandim sa facem niste evenimente deosebite, ma gandesc la brunch-uri, ma gandesc la poate un bal in costume de epoca sau alte manifestari moderne.
Dorim ca cream si un grup de consultare si spirjin, numit ”Prietenii conacului Mocioni”, patronat de baronul Mihai de Stircia. Am discutat cu acest domn, inca incearca sa isi reconecteze viata la radacinile pe care le are pe care le-a pierdut si sper sa il avem invitat aici la balul de inaugurare a acestei cladiri”, a explicat Nica.
Conacul Mocioni de la Foeni ar putea fi gata reabilitat inainte de termen, sustin constructorii. Acest lucru inseamna ca in primavara lui 2024 va fi deschis publicului.
”Anul viitor, speram in aprilie. Constructorul ne-a asigurat ca va termina mai repede de termenul de 30 aprilie 2024. Ne va lasa destul de mult timp sa facem pregatirile necesare ca acest eveniment de inaugurare sa se intample cat mai curand. Ne gandim imediat dupa Pastele de anul viitor.
Avem, in prezent, stadiul fizic, 15 la suta realizat. Acest proiect face parte dintr-un proiect de finantare pe granturile din spatiul economic european 2014 – 2021. Avem parteneri Institutul Intercultural Roman si de asemenea, North Consulting din Islanda, ca si parteneri in acest proiect”, mai spune Alin Nica.
Santierul de reabilitare de la Conacul Mocioni din Foeni, investitie finantata din Granturile SEE, in cadrul Programului Ro-Cultura, a fost deschis oficial in luna ianuarie a acestui an. Arheologii au intervenit in curtea de fata a cladirii fiind descoperita o adevarat necropola, cu o vechime estimata de cate secole bune.
Contractul de finantare are o valoare totala de aproape 17 milioane de lei, din care nerambursabili sunt peste 9,5 milioane. Diferenta vine din bugetul CJ. Potrivit proiectului, sunt facute reparatii capitale si va fi pastrata si restaurata scara interioara a conacului. La parter vor fi un salon de primire, o cafenea culturala, un spatiu muzeal, o biblioteca si o sala pentru spectacole. Curtea si gradina vor fi amenajate pentru a permite organizarea de evenimente. Subsolul si podul vor fi igienizate si vor servi ca spatii tehnice.
Pareri
Domnule Nica mai avem o ruină în plin centru plus un stadion tot ruină dar respect pentru mărețele realizări pe care le prezentați pentru următorul electorat de care vă ocupați cu un devotament absolut.
Păcat că autobuzul metropolitan spre Foeni trece prin Jebel și nu cum ar fi firesc prin Peciu și Giulvăz.Poate fi luat în calcul și un drum asfaltat între Fieni și Ivanda,deoarece acolo a apărut un întreprinzător care se va ocupa de apa miraculoasa de la Ivanda așa încât mai pot să apară și alte idei.Felicitari pentru conac
Nu trebuie să ne spuneți la ce scoli extraordinare sunt copiii ” șefilor”, bănuim care sunt preferințele. Tocmai ar fi cazul sa se înceteze cu aceste priorități, sa se mai facă ceva și pentru școlile de cartier care sunt lăsate de izbeliște de zeci ani buni, în favoarea acelor scoli extramega spre care migrează toți cei ” avuți”! Acolo se fac investiții, acolo se baga bani, se modernizează etc etc! Iar în școlile de cartier paragina e la grad de cinste! Plus cadrele didactice care nu își dau nici un interes! Pentru ca sunt frustrate de faptul ca nu predau la cele 3 scoli de fițe! Nu credeți ca e normal sa se creeze condiții identice pentru toți copiii? Nu doar pentru cei avuți? Și poate în acest fel se evita multe, și copiii se simt și ei importanți, încep sa aibă alt comportament etc! În aceasta țară de rahat, peste tot sunt pupați în fund și favorizați doar oamenii cu bani și funcții, restul sunt total marginalizați!! Mai încetați odată cu acest tratament!!! Peste 60 %din populație sunt oameni care abia se descurca cu traiul de pe o zi pe alta! Luați – vă fitosii și duceti la scoli private ca va permiteți, și lăsați banii statului să fie investiți și pentru ” săracii și prostii” țării asa cum voi ii numiți!
Reabilitarea conacului? Pai ce cauta geamurile alea termmopan acolo, ieftinaturi de plastic, unde se desxchide numai o parte. Pai la un asemenea proiect este bataie dejoc sa pui asa ceva si sa te lauzi ca vrei sa fie ca pe vremea familiei mocionii?
In proiect precis ca sunt alte tipuri de ferestre, De lemn, dupa modelul original de atunci, .
Cineva, a facut bani buni aici, cu accespul celor de la CJ.
In Europa, Germania, Ungaria, Cehia, se fac altfel reabilitarile si nu ca la noi! Lasa ca merge si asa. Sefu? Unde virez banii?
Felicitări. Sper sa-l finalizați și sa-l exploatati așa cum trebuie. Sper sa nu îl găsim închis sau comunitatea sa nu conștientizeze efortul și importanta lui. Ați avut in calcul și mausoleul?