Balbaiala CNAIR de pe Autostrada Lugoj – Deva. Se deschide sau nu lotul 4?

TIMISOARA. Aspru criticata de soferi, CNAIR da din colt in colt si gaseste o solutie.

CITESTE SI: Bataie de joc. Traficul ramane inchis pe cei 43 km din Autostrada Lugoj-Deva finalizati. Ministrul Transporturilor: Constructorii de pe Lotul 3 trebuie sa remedieze problemele. CNAIR are datorii fata de ei

Dupa ce marti ministrul Transporturilor Razvan Cuc spunea ca loturile 3 si 4 ale Autostrazii Lugoj – Deva se vor deschide traficului abia spre sfarsitul lunii august, intrucat nu a fost receptionata lucrarea decat pe lotul 4, iar bretelele de descarcare de pe acest tronson sunt pe segmentul 3, refuzat la receptionare din cauza unor ‘neconformitati insemnate’, pentru rezolvarea carora a acordat un termen pana joia viitoare, iata ca miercuri in zona Soimus este agitatie mare.

Miercuri a inceput receptia partiala pe Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva, mai precis pe 800 de metri, respectiv a bretelelor de descarcare in drumul national a traficului autostrazii de la Ilia, astfel incat Lotul 4, de 22 km, intre Ilia si Soimus, a carui receptie a avut loc luni, sa poata fi totusi dat in folosinta„, a declarat Sorin Scarlat, directorul Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, citat de zhd.ro.

Un comunicat al CNAIR anunta, luni seara, ca antreprenorul spaniol a refuzat receptionarea separata a nodului de la Ilia, ceea ce insemna imposibilitatea darii in trafic a lotului 4.

Lotul 4 al autostrazii Lugoj- Deva este parte integrantă a coridorului 4 Pan european (Rin- Dunăre) , iar pe traseul acestuia se află Dealul Soimuș unde a fost pusă în operă una dintre cele mai spectaculoase lucrări de infrastructură din România.

Antreprenorul acestui contract în valoare de peste 419 mil. lei fără TVA este Asocierea S.C. TEHNOSTRADE S.R.L. – S.C. SPEDITION UMB S.R.L.

Bretelele rutiere care ar fi permis descarcarea traficului auto de pe lotul 4, se află pe lotul 3 al autostrazii Lugoj-Deva, pe care nu a putut fi începută receptia din cauză că nu au fost îndeplinite condițiile tehnice necesare.

Recomandarea ca recepția să nu fie demarată pe lotul 3, a venit chiar din partea Consultantului, care a monitorizat șantierul.

In această situație, Antreprenorul spaniol (Asocierea S.C. Teloxim Con S.R.L. -COMSA S.A. – Aldesa Construcciones S.A.- Arcadis Eurometudes S.A.) a refuzat propunerea CNAIR de a recepționa ca obiect separat un sector care asigură accesul la bretelele rutiere de la Nodul Ilia, ceea ce ar fi permis deschiderea circulației între Nodurile Șoimuș și Ilia.

De altfel nu este pentru prima oară când Antreprenorul de pe lotul 3 al Autostrazii Lugoj- Deva creează probleme din cauza calității slabe a lucrărilor.

Asocierea S.C. Teloxim Con S.R.L. -COMSA S.A. – Aldesa Construcciones S.A.- Arcadis Eurometudes S.A a fost la un pas de rezilierea contractului în anul 2017 tocmai din cauza faptului că a folosit materiale de slabă calitate și nu a respectat metodologiile de lucru, situație care a dus printre altele la prăbușirea, încă din faza de șantier a unui segment de drum, pe o lungime de 70 m și o lățime de 11 m„, explicau situatia pe site-ul institutiei reprezentantii CNAIR, luni seara.

Intre timp insa, comunicatul de mai sus a fost sters, iar ieri ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a fost in teren, pentru a discuta cu constructorul si a incheiat prin a spune ca la finele lunii august se vor deschide circulatiei cele doua segmente din soseaua de mare viteza.

Cum lucrurile au luat o noua intorsatura, sunt sanse mari ca din aceasta dupa-amiaza soferii sa poata patrunde pe lotul 4 al Autostrazii Lugoj – Deva, intre Soimus si Ilia.

***

Insa, chiar si atunci cand vor fi complet deschise ambele loturi 3 si 4, tot nu vom putea merge prea curand de la Timisoara pana la Sibiu doar pe autostrada.

Aceasta pentru ca, deocamdata, raman in aer aproximativ 10 kilometri de autostrada, intre Margina si Holdea, pentru construirea carora abia in urma cu cateva saptamani CNAIR a reusit sa lanseze licitatia.

CITESTE SI: Cea mai scumpa bucata de autostrada din Romania, ce trebuie facuta in Timis, scoasa la licitatie. Costa 300 de milioane de euro pentru 9 kilometri

Este vorba de bucata ramasa in aer intre Margina si Holdea, pe Lotul 2, scoasa din contractul initial dupa ce a fost revizuit Acordul de Mediu, iar constructorii s-au trezit ca mai au de facut noi tuneluri ‘pentru ursi’, lucru la care nu se angajasera cand au castigat licitatia.

In toamna lui 2017, ministrul Transporturilor Razvan Cuc anunta ca este iminenta lansarea licitatiei pentru acest fragment de autostrada. Insa n-a fost asa.

Abia in urma cu cateva zile, CNAIR a lansat licitatia in Sistemul Electronic de Achizitii Publice si cauta un constructor caruia sa ii incredinteze contractul „Proiectare si executie lucrari pentru obiectivul de investitii Autostrada Lugoj –Deva (A1), Lot 2: km 27+620 – km 56+220 – Sectiunea E si finalizare Sectiunea D in lungime de aproximativ 9,13 km, din care 2,13 km de tunel forat.

Conform conditiilor din Acordului de Mediu a fost prevazuta realizarea a doua tuneluri, ce vor fi formate din doua galerii unidirectionale prevazute pe fiecare cale de circulatie cu platforma de 11,25 m, din care parte carosabila 2×3,75 m, banda de incadrare de 0,25 m, banda de urgent de 2,50 m si acostamente de 2×0,50m, la care se mai adaugă trotuare laterale 2×0,75 m.

De asemenea, tunelurile vor fi prevazute cu galerii de evacuare in caz de urgente, nise de serviciu pentru amplasarea echipamentelor de securitate, instalatii electrice, de ventilare, de stingerea incendiilor si echipament ITS.

Valoarea estimata a lucrarii este de 1.560.501.398 lei, adica peste 300 de milioane de euro fara TVA.

Firmele interesate isi pot depune ofertele pana in 28 august.

In cazul ideal in care nu vor exista contestatii si pana in iarna va fi desemnat un constructor pentru acest segment de autostrada, e greu de crezut ca mai devreme de 3 ani soseaua de mare viteza va fi gata.

Lucrarile la Lotul 4 al Autostrazii Lugoj – Deva, care are o lungime de 22 km, au pornit in urma cu 5 ani. Cea mai cunoscuta piedica in calea lucrarilor, despre care s-a vorbit ani la randul, au reprezentat-o cei cativa lilieci protejati din grota de la Soimus, care in 2017 au fost mutati in Pestera Romanesti din Timis. Acestora insa li s-au adaugat si alte probleme spinoase, cum ar fi relocarea mai multor stalpi de inalta tensiune apartinand Transelectrica si E-Distributie.

Lucrarile la Lotul 3 al Autostrazii Lugoj – Deva, cu o lungime de 21 km, au pornit acum 6 ani.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.