Mult timp, balconul a fost o zona folosita in special pentru depozitare sau a fost inchis si folosit ca o prelungire a unui apartament prea mic. Desi multi se grabesc sa considere acest spatiu exterior al apartamentului unul inutil sau sa il foloseasca in mod ineficient, cu putina imaginatie, balconul poate deveni o adevarata oaza de relaxare.
in inghesuiala locativa din marile orase, a avea parte de un balcon este considerat un adevarat privilegiu, chiar daca peisajul exterior nu este unul de invidiat. Cu putina imaginatie, cu costuri relativ mici, balconul poate deveni un proiect la care sa contribuie intreaga familie.
Fara vecini indiscreti
Exista cateva trucuri prin care balconul poate fi izolat de privirile indiscrete ale vecinilor. Puteti opta pentru o perdea verde pe una dintre fete, iar daca balustrada este din gratii, este foarte simplu sa o acoperiti, fie cu un material special pentru balcoane, fie cu ajutorul unor plante cataratoare care cresc repede si nu necesita multa ingrijire. Alegeti iasomie, vita de vie sau floarea pasiunii.
O idee excelenta este sa alegeti o copertina parasolara sau o marchiza, usor de gasit si cu preturi accesibile la magazinele de profil. Aceasta va va ajuta sa inchideti pe vertical balconul, iar materialul – aluminiu si textil de exterior, este tratat astfel incat balconul va va fi protejat in orice anotimp, atat impotriva soarelui, cat si al ploii si a vantului.
Pentru seara, puteti opta pentru un iluminat discret, cu spoturi care sa va scoata in evidenta ghivecele sau anumite parti din balcon, sau cu lumanari sau felinare pe care sa le amplasati pe masa, daca vreti o atmosfera mai romantica. De sarbatori, veti putea imbunatati iluminatul si sa alegeti diferite teme, astfel incat intotdeauna veti avea ceva diferit.
Mobilierul, in functie de spatiu
Daca aveti parte de un spatiu generos, puteti sa optati pentru o bancuta din lemn si o masa mai mare, dar daca nu va puteti bucura de un balcon prea mare, este suficient sa gasiti cateva scaune confortabile. Cateva perne colorate pot schimba atmosfera. Mobilierul din lemn este cald si elegant, in timp ce fibra de sticla sau de metal sunt moderne si luminoase, trebuie sa alegeti materiale care nu necesita intretinere si pot ramane afara in toate anotimpurile.
Daca vreti sa dati o nota aparte, nu uitati de podea, puteti pune un gazon artificial sau podele ce pot fi montate de oricine.
Plante la ghiveci
Pentru a castiga spatiu, puteti monta jardiniere in afara balconului, insa aveti grija sa fie bine prinse de balustrada, iar cand udati florile sa nu spalati si geamurile vecinilor. De asemenea, puteti opta pentru ghivece pe verticala pe care sa le amplasati pe unul dintre pereti. Alegeti plantele in functie de disponibilitatea voastra de a avea grija de ele.
Muscatele, de exemplu, nu sunt foarte pretentioase si sunt pline de flori toata vara, in schimb culorile unei bouganvillea va vor uimi, dar trebuie sa va ocupati mai mult de aceasta planta. De asemenea, puteti incerca sa puneti si plante aromatice, pe care ulterior sa le folositi in bucatarie, cum ar fi busuiocul, cimbrul, patrunjelul, melisa. Avantajul este ca aceste plante tin deoparte si tantarii. Ideal este sa alegeti pentru balcon ghivece de teracota sau ceramica, pentru ca pamantul se aeriseste mai bine.