Baletul este o forma de petrecere a timpului liber. Elevii inzestrati pot deprinde gratia si eleganta baletului la Colegiul „Ion Vidu“

TIMISOARA. Baletul este alegerea multor parinti pentru copiii lor. O activitate pe care incearca sa le-o insufle prichindeilor. Gratie, eleganta, discretie, gingasie. Toate, atribute atat de familiare balerinilor. Un curs de balet pentru copii poate ajunge pana la suma de 800 de lei pe an. Instructori specialisti ii invata pe copii miscarile fermecatoare ale baletului, le explica de ce Lacul Lebedelor reprezinta o capodopera a spectacolului de balet si cum pot ei sa transforme o activitate de petrecere a timpului liber intr-o posibila viitoare meserie. Copiii inscrisi participa saptamanal la cursuri, iar dupa mai multe luni de pregatiri sunt organizate spectacole in care ei detin rolul principal. Parintii ii filmeaza, ii fotografiaza, ii incurajeaza si le lauda prestatia. Ca la oamenii mari. Dar micutii nu se pregatesc sa faca din acest lucru o meserie. Desi poate deveni una. Odata deprins farmecul baletului, transferul la o unitate de invatamant unde pot deveni profesionisti este doar o chestiune de timp.
De la timp liber, la disciplina obligatorie
98 de elevi. Atatia invata baletul in Timisoara. Veniti din satele din jur, din judetele vecine sau din Capitala Banatului, elevii se pregatesc din clasa a V-a pentru dansul clasic. Toata presiunea de a duce mai departe traditia baletului in vestul tarii atarna pe umerii lor. Colegiul National de Arta „I. Vidu“ este singurul din aceasta parte a Romaniei care ii pregateste pe micii balerini. Baza de selectie este, insa, foarte mica. Numarul celor care au talent si inclinatie spre dansul clasic, din care categorie face parte si baletul, si care doresc sa urmeze aceasta cale este tot mai scazut. Asta in conditiile in care proiecte peste proiecte sunt derulate la Colegiul de Arta, tocmai pentru a-i atrage. Ba mai mult, cateva fetite din Japonia vor veni la Timisoara incepand cu urmatorul an scolar ca sa deprinda miscarile care i-au facut celebri pe Mikhail Baryshnikov, Rudolf Nureyev sau Erik Bruhn. in clasa a V-a incep orele de coregrafie si pana in clasa a XII-a se pregatesc numai in aceasta directie.
Pentru balet, avem preselectii in luna mai. La noi, aici este problema: copilul trebuie sa aiba si talent, nu numai sa vrea. Iar din cauza asta avem probleme cu baza de selectie. Iar de curand ne-au fost si comasate o clasa de coregrafie cu una de teatru, iar la gimnaziu – coregrafia cu o clasa de muzica“, ne destainuieste directoarea Colegiului de Arta „I. Vidu“, Maria Clesiu.
Sorin Batica, seful Catedrei de Coregrafie, spune ca actiuni de promovare a liceului in scolile timisorene sunt organizate inca din toamna. „Mergem la scoli si gradinite sa le prezentam parintilor si elevilor activitatile pe care le desfasuram noi aici. Mergem si la scolile de la sate pentru ca acolo sunt talente care se pierd. Iar important este pentru noi si sa avem elevi, dar mai ales sa avem elevi talentati“, explica profesorul timisorean cum incearca sa-i apropie pe tineri de balet. De aici au plecat balerinii Operei Nationale din Bucuresti, iar cei de pe scena din Timisoara au fost formati tot la „Vidu“.
La Olimpiada Nationala de Coregrafie care a avut loc anul trecut la Timisoara, echipa banateana a obtinut 13 premii intai. Un succes nemaipomenit, daca tinem cont de faptul ca la Cluj sunt doua licee cu profil vocational ca si cel al Colegiului „I. Vidu“, iar la Bucuresti mult mai multe. Daca pentru unii (parinti, copii) este o modalitate placuta de petrecere a timpului liber, pentru scolarii care au ales baletul sa le fie ghid in viata este pasiune. „imi place sa fac balet. Miscarile, atitudinea, dansul, toate sunt foarte frumoase“, ne spune Irina, eleva in clasa a V-a.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.