Foto: wellcode.ro
TIMISOARA. Banat IT, organizație reprezentativă a industriei IT din regiunea Banat, își exprimă dezacordul față de momentul și lipsa de predictibilitate a măsurilor adoptate prin recenta Ordonanță de Urgență, cunoscută sub denumirea de „OUG trenuleț”, care elimină facilitățile fiscale pentru angajații din sectorul IT.
Conform noilor reglementări, începând cu anul 2025, angajații din domeniul IT vor fi obligați să contribuie integral la sistemul de asigurări sociale, inclusiv la Pilonul II de pensii, prin aplicarea unei cote de 25% din venitul brut, din care 4,75% vor fi direcționați către conturile personale din Pilonul II.
Această decizie survine într-un moment de fragilitate pentru industria IT, care se confruntă cu provocări semnificative pe plan național și internațional. Eliminarea facilităților fiscale riscă să afecteze competitivitatea sectorului și să descurajeze investițiile.
Banat IT subliniază importanța menținerii unui mediu fiscal predictibil și favorabil pentru sectorul IT, care a demonstrat o contribuție semnificativă la economia României în ultimii ani. Solicităm autorităților să inițieze un dialog constructiv cu reprezentanții industriei, în vederea identificării unor soluții care să susțină dezvoltarea și stabilitatea sectorului IT.
Deși sectorul IT contribuie cu 8% la PIB-ul României, ponderea companiilor inovatoare este sub 15%, situându-ne pe ultimul loc în Uniunea Europeană. Îndemnăm Guvernul României să atenueze impactul negativ al „OUG trenuleț” prin implementarea unor mecanisme adecvate, care să stimuleze creșterea valorii adăugate produse de industria IT, în mod special prin dezvoltarea de servicii și produse inovatoare.
Despre Banat IT
Banat IT este o organizație dedicată promovării și susținerii industriei IT în regiunea Banat, având ca obiectiv principal crearea unui ecosistem favorabil inovației și dezvoltării tehnologice.
Pareri
Sa le plateasca Banat IT facilitati fiscale acestor S P E C I A L I🤡😁🤡
Vai, saracii, nu le mai ajung🤡😁🤡 banii daca platesc si ei impozite ca toata lumea.
PFA sau SRL… si castiga cat merita fiecare.
Impozitarea a devenit echitabila. Data viitoare cand se mai baga taxe va simti toata lumea, nu doar cei din IT.
Sunt curios cum te vei simti tu cand se va da lege in 30 decembrie ca peste 2 zile ti se taie salariul.
Eu nu am nimic impotriva facilitatilor atata timp cat au un scop si acel scop este atins. Iar scopul acestor facilitati pentru IT n-a fist sa ajunga Romania o tara de lohn in IT.
Da, nimeni nu se bucura cand pierde o facilitate, dar de la asta pana la a te uita cu dispret la alte categorii „needucate” si a considera ca ti se cuvine acea facilitate… cale lunga! Cand pensiile tot scad (cu inflatia) e un pic… de porc?🤡 sa se planga it-istii ca le scad salariile cu 10%…
Incearca sa nu fii un LAS, lasule, asuma-ti un nickname!🤢🤮
Nu i nimic, săracii de noi IT isti. Acele salarii mari sunt valabile pt seniori, in rest cei cu 1 – 3 ani experiență au undeva in jurul sau ceva peste mediul pe economie. La internship uri ceva peste minim pe economie, până se trece pe post. Sunt curios cei care comentează despre IT isti cam ce note au avut la evaluarea națională la matematica. Dacă e sa fim cinstiți ar trebui sa ne intrebam cata muncă depune un it ist pana ia un 6500 net si cata munca si pregătire ia un manelist care la fiecare dedicație ia sute de lei(si nu au studii muzicale). Acei oameni care se uita cu ranchiuna :sa plătească si IT istii impozit ii rog sa se uite putin la mediile lor de la mate, fizica, informatica, si ulterior sa verifice daca nu cumva in viata lor au fost dispuși sa dea echivalentul salarial pe o zi a unui it ist ca sa ii strige un lautar la microfon numele lui si a familiei.
esti rasist?
Oamenii se razbuna deja. Nu mai dau bacshish, sa mai simta si altii astfel ca lor le’a scazuta salariul si ca nu mai au de unde da si ei bacshish. Bacshishul era o sursa de bine pentru cei din HoReCa, de la cine si’l permitea si pe ala. Numai IT-istii mai mancau in oras. De acum, insa, nu vor mai iesi sa mai manance in oras. Fiindca nu mai au nici ei de unde. Si asa se prabuseste si HoReCa.
Susțin agricultura, construcțiile si regimul hotelier. Restaurantele nu. Apropo pe booking cand rezervi nu se lasă bacșiș desi proprietarii iti pun casa si nu masa la dispoziție. Legat de ce sunt mai speciali it istii. In primul rand gândirea abstractă si faptul ca stai 8 ore pe zi cu ochii in ecran si rezolvi problemele gândind pur abstract. Mulți se și reorienteaza fiindcă este foarte solicitant psihic. Ii cred si pe cei din agricultura si construcții ca sunt la fel de solicitați fizic ca efort condiții meteo. Viitorul tine de cei ce cultiva hrana nu de cei ce o vând la suprapreț in restaurante. De pildă voi fi solidar cu un fermier dr inginer din jud Arad a căror produse sunt net superioare fata de ce ti se oferă la fast food
As vrea eu teren de ferma. Dar pe booking nu gasesti si cu mic dejun inclus („masa la dispozitie”)?
Multe apartamente de pe booking au bucatarie utilata si frigider. Adesea gasesti si cafea, zahar , ceai. Optim si eficient . Au si masina de spalat si uscator de rufe. Legat de masa la dispozitie aceasta ar fi mai complicat tinand cont de disponibilitatea suplimentara a gazdei si a gusturilor oaspetelui. . Din respect pentru gazda produsele ce tin de detergenti si mici consumabile mi le achit eu si de regula le las lor (conta cafelei, ceaiurilor, totul fara „impozite” suplimentare aferente tranzactiilor intre produse) . Revenind la partea de impozitare IT -isti nu taxarea e o dezamagire ci destinatia banilor.
Unii abea asteptau sa se elimine aceste scutiri la IT sti, insa ei uita ca majoritatea in tara asta sunt angajati cu minimul pe economie si in mana la negru iau mai mult. Din pacate am ajuns cu salarul de acum 2 ani pentru ca maririle de anul trecut nu au existat pentru ca si piata IT nu este stabila , la mine salarul nu a inghetat ci mi a scazut dramatic, preturile au crescut si ma gandeam sa investesc intr un apartament insa am de gand sa plec in alta parte unde platesc mai putine taxe.
Bah It-isti puli va simti-ti tradati ? oare dece? aaa am uitat ca voi tineat-i USR-ul in carca …la munca nespalatilor …naspa va fi cam greu cu ratele ? nu e stres puteti pleca la Valcea aks
Cre-d c-a e sarcast-ic.
IT-istii se simt defavorizati, si le inteleg frustrarea. Lucrurile pot fi privite si din alt punct de vedere: pana acum IT-istii au fost favorizati, au fost scutiti de impozit. Traba a inceput prin 2004 parca, pentru ca era un exod spre vest, care urma sa se intensifice odata cu anticipata intrare in UE. Acum IT-istii nu sunt „defavorizati” ci doar inceteaza de a mai fi „favorizati”. Asta este.
Se raia exodul cel mai tarziu atunci cand castiga Calin Nebunul. Nu numai IT-isti.
S-au suparat ca sunt tratati precum majoritatea clasei muncitoresti?
Cu ce sunt ei mai speciali decat un sofer, un profesor, un vanzator, spre exemplu?
Foarte rau ca nici azi nu avem impozitare in functie de venit, pe praguri. Tragic ca inca se impozitează mizeria aceea numita salariu minim.
IT-istii, daca-s necajiti ca trebuie sa plateasca aidoma altora, impozite pe salariu, pot sa protesteze, sa accepte sau sa plece din tara, ca si asa e un trend.
Hai, sictir!
Impozitul la it-istinar trebui dubkat, sa se recupereze banii pierduti in toti acesti ani.
Poate așa vor înceta acești it iști cu progresismele. Trebuia demult să vadă pe pielea lor cât impozit se plătește de către cineva care deși muncește din greu dar nu in IT și nu era considerat „special”. Uite beneficiile votului „pro Europa” cu care am fost prostiți!
Raspuns : un vânzător are nevoie de un liceu comercial si folosește calculatorul de buzunar. Un șofer are nevoie de un liceu tehnic si un permis. Legat de plecatul din țară a it istilor acest lucru nu e necesar pt a câștiga salariu din afara țării, există remote working,fără necajiri fără proteste.Daca sunten asa de nedoriti de norod, putem lucra liniștit pt firme străine, singurul necaz ca fi ca acei 25 % CAS care reprezintă o pensie decentă, va dispărea. Un vânzător mai face un bacșiș, un șofer mai face un transport, un profesor mai ia o pregătire sau mai scrie o lucrare.
Conversia profesionala e aplicabila si pt IT daca nu sunt multumiti de noul trend :).Ei se considera o categorie speciala dar nu sunt.Au fost si altii inaintea lor care au pus bazele informaticii si ce sa vezi au muncit chiar mai mult si fara facilitatile celor din ziua de azi.Piata de consum genereaza cererea mare de aplicatii si soft utilizate in zilele noastre. Digitalizarea a luat avat si se indreapta spre necunoscut.
It-isti din Romania sa fie mai echilibrati in declaratii si pretentii altfel isi vor pierde locurile de munca in favoarea celor din Asia, si aia sunt multi si saraci.La urma urmei companiile mari de IT nu sunt romanesti. Ale noaste nu conteaza pe piata internationala.
Sincer ma bucurat aceasta veste, toti platim impozit. Cu ce sunt ei mai importanti decat un medic, decat un inginer, decat un angajat de la RETIM? Cu nimic s-a reparat o mare nedreptate ce tine de 20 de ani. Sa plateasca ca toata lumea, ei si handicapati erau scutiti de impozite.
Stefane, e mai complicata treaba. Facilitatile erau de fapt pentru dezvoltarea industriei IT. Insa nu s-a intamplat asta, in afara de cateva companii care produc chestii de top (de ex. aia cu antivirusul), majoritatea sunt la „munca de jos” pentru firme din afara. Cercetare?🤡😁🤡 Ce gluma proasta. Lohn, am trecut de la ala din croitorie la ala din IT. Chinezii care erau muuuult in urma romanilor s-au dezvoltat de numa’. Nu trebuie sa dau exemplul Tik tok, nu?🤡😁🤡 Au gramezi de companii de super software…
Perfect adevărat. Din păcate, erau prea multe persoane fără nicio pregătire, capabile doar sa „rezolve tichete” (cel mult), si care beneficiau de aceste facilități.
Marete firme din IT, acum in pragul falimentului, care nu au nici măcar specificata producția software, conform fisei de pe ministerul finanțelor, dar care primeau scutire pentru producție software si export software…
Partea cea mai hazlie este ca se plâng si de faptul ca vor putea acumula niște bani in pilonul II pensii. Nici măcar nu-și dau seama cât au pierdut, in realitate, pentru perioada in care a dispărut aceasta contribuție 🙂
Scutirea era menita sa faca piata locala o idee mai atractiva pentru companii straine si sa atraga investitii. Pe langa firmele de IT castigau si multi non-it-isti care furnizeaza servicii si produse firmelor de IT. Sarbatoriti ca pierd cativa un 10% din venit…de fapt..indica faptul ca economia tarii nu-si permite sa ramana competitiva in acest segment de piata…si non-it-isti vor pierde pe termen lung.
Ca sarbatoresc unii e treaba lor, asa cum ar sarbatori alti bioxizii de clei… orice referitor la pensiile speciale fara sa aiba habar ce sunt alea si sa le deosebeasca de pensiile de serviciu. Ca sa nu mai zic ca IT-istiistii sunt dintre aia foarte vocali cand e vorba de „speciali”. Problema reala e ca scutirea NU a produs efectul scontat. Iar scutirea nu era pentru angajati, ci pentru companii! Dupa mai nine de 20 de ani de cand a fost introdusa si cu domeniul IT din ce in ce mai orientat spre „munca de jos” scutirea nu are sens. Iar IT-istii pot linistiti sa emigreze, sa-si faca PFA, etc. Daca nu a protestat lumea la criza trecuta ca au fost taiate salariile medicilor si profesorilor, nu a protestat cand Basescu indemna personaluledical sa plece in Europa la salarii mari si conditii mai bune… zic sa nu ne dam cu fundul de pamant ca nuste speciali obraznici marea majoritate si cu fumuri de SPECIALI in cap platesc si ei ca toti ceilalti. Daca ar fi dupa mine as impune impozit progresiv, ca in tarile normale la cap. Inclusiv la pensii, inclusiv la cele speciale!
Basti, ma.
Pe aceleasi considerente toata lumea sa plateasca impozite hai sa (nu) fie si varsta standard de pensionare la toti la 65 de ani. diferenta e mai mare intre un pensionar de 52 de ani si unul de 65 de ani , decat la impozitul pe profit.(SALARIU)