Banatenii au inceput „goana dupa aur” pentru a-si proteja economiile! Analistii cred ca aurul e un activ ce isi pastreaza pretul in perioade de criza

Intr-o perioada in care euro sau dolarul au cursuri extrem de variabile, romanii au inceput sa se inghesuie la ghiseele bancilor pentru a-si cumpara aur, constienti ca investitia in metalul galben a devenit una dintre cele mai sigure metode de a-si pastra economiile. Raspandita pe scara larga in comunitatile de rromi, metoda pastrarii economiilor in bijuterii sau lingouri de aur tinde sa se raspandeasca rapid si la nivelul populatiei majoritate. Datele statistice indica faptul ca, in mai putin de doua saptamani, romanii au cumparat circa 50 de kilograme de aur, in valoare de 1,8 milioane de euro, de la cele doua banci care deruleaza astfel de operatiuni, BCR si Piraeus Bank. Astfel, in conditiile unei cereri tot mai mari pe piata, pretul aurului  a atins, recent, un varf istoric pe piata romaneasca, tranzactionandu-se cu 175 de lei gramul. Pe piata internationala, in urma cu cateva zile, aurul se vindea cu pretul record de 1.608 dolari uncia.

“Interesul este in evidenta crestere, mai ales pentru cantitati mici, in jur de unu-doua kilograme. Motivatia unei astfel de investitii este data de protectia portofoliului de investitii si nu de dorinta participarii la o piata in crestere. Din ce in ce mai multi investitori trateaza aurul ca pe o valuta de refugiu”, explica Razvan Furtuna, Head of Retail Sales in cadul Group Capital Markets la BCR. Interesul crescand al clientilor pentru aur se resimte si in zona Banatului.

„Suntem una dintre cele doua banci care deruleaza operatiuni cu aur si intermediem operatiuni de acest gen la Bursa de la Viena pentru clientii nostri din toata regiunea de vest. Avem transporturi de aur in fiecare saptamana. Clientul face solicitarea si noi ii obtinem cel mai bun pret de la Viena, de aceea nu pot sa va spun pretul la care se tranzactioneaza, de regula, aurul. In mod normal, preluam doar cereri de peste un kilogram de aur, dar in practica acceptam si cereri de o uncie (33,3 grame) pentru ca, in acest fel, se aduna cantitati mai mari si, astfel, se justifica transportul din Austria. De la inceputul anului, pentru clientii din Timis am achizitionat peste 25 de kilograme de aur, in valoare de aproape un milion de euro”, ne-a dezvaluit Anca Flueras, director judetean retail la BCR Timis.

Zoli Kovacs a investit in aur peste 70.000 de euro

Piraeus Bank vinde aur de la inceputul anului 2009, a intermediat peste 700 de tranzactii, iar cea mai mare cantitate vanduta o data a fost de 4,5 kilograme. Pentru 2011 banca se asteapta sa vanda nu mai putin de 250 kilograme de aur. Cel mai tanar client care a cumparat aur a avut 23 ani, iar cel mai in varsta, 71 de ani. Un sfert dintre persoanele care au achizitionat aur provin din mediul financiar, in timp ce 23% sunt manageri de companii, dar sunt si ingineri, avocati, medici, dar si profesori. „Cam 10% din clienti au lasat aurul in custodie. Toti cei care au cumparat peste un kilogram de aur au ales totusi sa il lase la banca”, spune Alina Piciorea, sefa departamentului de vanzari corporate si retail din Trezoreria Piraeus Bank.

Banca se aprovizioneaza cu aur de la Credit Suisse, pe care-l vinde ca orice alt produs pentru clientela de masa, prin casieriile unitatilor incluse in acest program. „Se considera ca aurul este un activ de refugiu, care isi pastreaza pretul in perioade de criza. Insa cred ca e o greseala sa cumperi aur acum, cand pretul este la maxime istorice”, spune analistul financiar Dragos Cabat.

Pe de alta parte, fostul patron al Trustului de presa „Agenda”, Zoltan Kovacs, spune ca investitia in aur este una dintre cele mai rentabile. „In urma cu doi ani, un lingou de aur de 100 de grame costa 21.000 de euro, iar acuma valoreaza 36.000 de euro. Un castig de 15.000 de euro in doi ani”, spune Kovacs, care, in urma cu cativa ani, a achizitionat lingouri de aur pentru premierea cititorilor Agenda si pentru nepotica sa. Actualmente are investiti in monede de aur si argint de aproape 70.000 de euro.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.