TIMISOARA. Materiale culese de oameni despre oameni sunt expuse la Muzeul National al Banatului din Timisoara. O expozitie isi propune sa familiarizeze timisorenii cu cei ce locuiau aici, dar si in alte regiuni din tara, in urma cu 90 de ani.
Expozitia reuneste cercetari din mai multe tari legate de comunitatile etnice din Romania. Materiale culese de antropologi romani, din anii ’30, dar si studii realizate de cercetatori austrieci arata ca oamenii din acea perioda nu erau foarte diferiti, insa specialistii spun ca viata lor era cu totul altfel. Aproximatv 80% din populatia Romaniei locuia in acele vremuri in mediul rural. In Banat, spre exxemplu, in anii 1933 – 1934 localitatea Teremia Mare se numea Marienfeld, iar aici traia o mare comunitate de svabi.
‘In Banat erau romani, erau svabi, sarbi, bulgari. Era o lume foarte diversa si nu doar din punctul de vedere al grupurilor etnice, dar era o lume diversa din punct de vedere religios, cultural si lingvistic si tot timpul acesta diversitatea etnica a fost un subiect de atractie pentru oamenii de stiinta. In miniatura, era o mica Elvetie, aici in Banat. Acest lucru a atras foarte multi oameni sa vina sa studieze aceste comunitati. In multe privinte nu cred ca omul din 1930 arata foarte diferit de cel din 2018, poate arata chiar mai bine. Era cu siguranta mai sanatos si avea constitutia fizica mai sanatoasa, insa in multe privinte nu putem spune ca exista o transformare intr-o perioada atat de scurta de timp. Din pacate, unele comunitati au disparut. Svabii din Banat nu mai sunt atat de numerosi. Oamenii au plecat, sunt sate intregi care au disparut. Istorii locale care au disparut, iar asta este o mare tragedie, din multe privinte. Ei insisi au renuntat la o istorie a lor. Asta este diferit de anii 30’, a declarat, pentru opiniatimisoarei.ro, curatorul expozitiei, dr. Marius Turda, profesor in istoria biomedicinei si istoria ideilor la Universitatea Oxfrod Brookes.
In Timisoara multietnica din acele timpuri, viata aici arata altfel, dar la fel de frumoasa, explica Marius Turda.
‘Daca veneai in anii 30 cu caleasca, cu caruta sau cu bicicleta pana in Timisoara, ai fi descoperit o lume interesanta si pestrita. Aici erau evrei, germani, romani, maghiari si sarbi. Se vorbeau toate limbile posibile. Timisoara era un oras foarte frumos iar aceatsa frumusete s-a pastrat aici, este unul dintre cele mai frumoase orase ale Romaniei’, a mai spus Marius Turda.
Expozitia ‘Stiinta si etnicitate. Cerctarea antropologica in Romania anilor ’30‘ este deschisa la Muzeul Banatului din Timisoara, in Bastionul Theresia, pana pe 15 ianuarie 2019.
Pareri
80% din populatie din Banat traia la tara, fara apa curenta si canalizare si WC in fundul gradinii. O „mica Elvetie” intr-adevar.
Geta Bioenergeta…Da , au avut wc in fundul curtii …cand au plecat svabii au venit moldovenii si oltenii in loc , au pus pe foc wc-ul si s-au folosit de pari ptr sustinere …haha .