Bani de la stat pentru firmele care angajeaza tineri, la Timisoara. Ce conditii sunt?

TIMISOARA. Vesti bune de la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca Timis. Angajatorii care incheie contracte de stagiu sau ucenicie primesc bani de la stat.

CITESTE SI: Esti in mijlocul unei nenorociri, stii ce ai de facut? Invata si tu sa acorzi primul ajutor! Vino la cursurile SMURD de la Timisoara! 

Incepand de luna trecuta, angajatorii care incheie un contract de stagiu cu absolventii de invatamant superior primesc lunar, la cerere, din bugetul asigurarilor pentru somaj, pe perioada derularii contractului de stagiu, o suma de 1.350 lei pe luna, bani ce se acorda angajatorilor proportional cu timpul efectiv lucrat de stagiar. Legea reglementeaza, pentru absolventii de invatamant superior, perioada de 6 luni de debut in profesie.

Stagiile facute de catre absolventi au ca scop asigurarea tranzitiei acestora de la sistemul de educatie la piata muncii, de a consolida competentele si abilitatile profesionale pentru adaptarea la cerintele practice si exigentele locului de munca si pentru o mai rapida integrare in munca, precum si de dobandire de experienta si vechime in munca si, dupa caz, in specialitate.

CITESTE SI: Jandarmii si politia la usa unei familii de romi din clanul Carpaci in miez de noapte, la Timisoara. Cum isi terorizeaza vecinii? 

Perioada de stagiu se desfasoara pe baza unui program de activitati aprobat de angajator, la propunerea conducatorului compartimentului in care isi desfasoara activitatea stagiarul. Pe durata stagiului, tanarul va fi coordonat si supravegheat de un mentor desemnat de angajator.
contractul de stagiu se incheie odata cu incheierea contractului individual de munca, durata contractului de stagiu fiind de 6 luni, cu exceptia situatiilor in care prin legi speciale este prevazuta o alta perioada de stagiu.

Legea mai prevede si ca angajatorii care incadreaza ucenici primesc, la cerere, pe toata perioada derularii contractului de ucenicie, pentru fiecare ucenic angajat, o suma in cuantum de 1.125 lei/luna, suma alocata din bugetul asigurarilor pentru somaj. Iar ca ucenici pot fi incadrati toti tinerii de 16 ani care incheie un contract cu un angajator, pentru a-si obtine o calificare.

CITESTE SI: Anunt important pe piata imobiliara din Timisoara! Cat mai costa apartamentele si casele? 

In perioada de stagiu sau ucenicie, angajatorii sunt obligati sa intocmeasca tinerilor contracte individuale de munca. De asemenea, au obligatia ca, in cazul ucenicilor, sa desemneze un coordonator ce va indruma tinerii in vederea dobandirii competentele profesionale necesare calificarii pentru care se organizeaza ucenicia la locul de munca.

Durata contractului de ucenicie se stabileste functie de nivelul de calificare pentru care urmeaza sa se pregateasca ucenicul si se organizeaza pe trei nivele de pregatire. Astfel, in functie de nivelul de calificare pentru care se face perioada de ucenicie, contractele nu vor putea dura mai putin de:

– 12 luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 2;
– 24 de luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 3;
– 36 de luni, in cazul in care ucenicia la locul de munca se organizeaza pentru dobandirea competentelor corespunzatoare unei calificari de nivel 4.

CITESTE SI: In sfarsit se face. Una dintre cele mai vechi piete din Timisoara isi va schimba infatisarea pana la finalul anului 

Angajatorii care au incheiat deja astfel de contracte de ucenicie sau stagiu nu sunt afectati de noile prevederi legale.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.