TIMISOARA. Consilierii locali au aprobat aproape in unanimitate proiectul de hotarare privind impartirea excedentului bugetar. Un singur ales s-a abtinut de la vot, dupa ce un consilier s-a suparat din nou pe executivul primariei pentru ca nu ar fi trecut in anexa proiectului si sursele sumelor ramase necheltuite.
Este vorba despre 3,6 milioane de lei, bani trecuti ca si sold neutilizat, si de un excedent de buget de 27,03 milioane de lei, din care 1,14 milioane la sectiunea functionare si 25,88 milioane lei la sectiunea dezvoltare.
„Care e defalcarea, cat e pentru functionare si cat pe dezvoltare si care sunt sursele acestui excedent, pentru ca din materialul primit nu rezulta. De unde vine excedentul pe dezvoltare?”, a intrebat, revoltat, Ciprian Jichici. Sefa Directiei Economice din cadrul Primariei Timisoara, Smaranda Haracicu, nu a stiut sa-i raspunda prea exact la intrebare si i-a oferit un raspuns vag.
„Excedentul rezulta dintr-un sold neutilizat din 2010. Reportati sunt 3 milioane si 600 de mii de lei si 27 de milioane de pe bugetul local. Aceste sume, ma refer la excedentul bugetar, deriva din faptul ca anumite sume nu s-au putut cheltui din motive independente de noi. Si ca sa nu le pierdem, am reportat acest excedent de pe anul bugetar 2011 pe anul bugetar 2012. Nu le puteam reporta decat pe proiecte existente si aprobate de consiliul local. Am facut o evaluare a cheltuielilor pe acest proiecte si am repartizat sume in completare pentru a le putea finaliza”, a declarat Gheorghe Ciuhandu.
Potrivit primarului Timisoarei, votul pe acest proiect de hotarare a fost o simpla formalitate, pentru ca in anii trecuti banii s-au impartit prin dispozitia primarului.
Nu s-au putut cheltui banii pentru ca unele deschideri bugetare, de la guvern, au venit la jumatate de an, iar banii propriu-zisi au venit la final de an. „N-am mai avut timp sa facem aceste proceduri de achizitii publice si pentru a nu pierde banii am recurs la vot. Noi in alti ani mergeam pe dispozitia primarului, dar acum ne cere Curtea de Conturi sa recurgem la hotarari de consiliu pentru ca e vorba si de proiecte europene”, a mai spus Ciuhandu.
Alesii au impartit 25,5 milioane de lei pentru prefinantarea proiectului privind retehnologizarea Colterm, proiect care se va face cu fonduri europene. Alti 200.000 de lei au fost alocati pentru reamenajarea Parcului Lotusului din Timisoara, in timp ce 100.000 de lei se vor duce pentru realizarea studiului de fezabilitate si a proiectului tehnic pentru reabilitarea liniilor de tramvai din Piata Traian, strada Stefan cel Mare. Tot la capitolul prefinantare de proiecte europene, pentru cumpararea de panouri informative si instalarea lor in oras se vor folosi putin peste 180.000 de lei.
DA CLICK AICI SI DESCARCA LISTA PROIECTELOR IN CARE SE VA INVESTI EXCEDENTUL BUGETAR!
Pareri
Stiu ca nu are legatura cu subiectul, dar e prea proaspata. Ciprian Voin, am aflat cat costa gigacaloria la o centrala de apartament, 140 de roni. Este un pret calculat de un INGINER energetician care lucreaza in sistem. Numai subventia este mai mare decat pretul gigacaloriei la centrale de apartament. Tot acest SPECIALIST, spune ca pretul gigacaloriei la centralele de cartier trebuie sa fie cu cel putin 25% mai mic decat al celor de apartament, adica gigacaloria la centralele de cartier ar trebuii sa coste maxim 105 roni. De la 320 de roni cat costa ACUM gigacaloria, pana la 105 roni ce este, adica 215 roni ? Imi pare rau ca m-am inselat, eu sustineam ca este cu 40% mai mare, dar este cu 205% mai mare. Am avut in schimb dreptate per total, adica DOAR SE FURA. Catre cei cativa mascarici, care m-au tot facut cu apa si otet, eu va spun doar atat, SCLAVILOR. Greu de crezut Ciprian Voin, ca in cele peste 3 luni nu ai reusit sa afli, ce am aflat eu. Dar te inteleg, Opinia este un ziar PDL!!!