Banii de la guvern pentru reabilitarea fatadelor cladirilor vechi, praf in ochi pentru timisoreni?

TIMISOARA. Timisorenii pot lua credite de la stat pentru a reabilita fatadele cladirilor vechi, insa conditiile ar putea fi prea dure. Presedintele FALT spune ca proiectul propus de Elena Udrea poate fi doar un praf in ochi pentru proprietari.

Desi nu foarte multi timisoreni au ajuns la spital pentru ca au fost loviti de bucatile de tencuiala cazute de pe cladirile vechi, cazurile in care specialistii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta sunt chemati sa indeparteze tencuiala ce sta sa cada se inmultesc de la an la an. In 2007, o tanara a murit lovita de fragmente ornamentale prabusite de pe un bloc din Timisoara. Anul trecut, specialistii de la ISU au intervenit in aproape 40 de cazuri, iar numai in primele luni ale acestui an au avut 15 interventii in acest sens.

Peste cateva luni insa, timisorenii si-ar putea repara fatadele imobilelor in care locuiesc prin accesarea unui credit de la stat. In cinci ani trebuie sa il inapoieze. Presedintele Federatiei Asociatiilor de Locatari din Timisoara spune ca daca cetateanul are restante la intretinere s-ar putea sa nu poata beneficia de program. Acesta ne-a marturisit ca nu se stiu conditiile pentru credit, iar pentru timisoreni nu se intrezareste un viitor stralucitor in acest sens.

Cetatenii, neavand bani, foarte multe cladiri sunt un adevarat pericol pentru ei. Procedura o sa o aflam numai cand o sa vedem legea. Daca nu vor fi fonduri suficiente, atunci foarte putine cladiri se pot face in Timisoara. La cladirile vechi, cred ca marea majoritate a lor necesita interventii. Doar cele care au fost revendicate au fost reabilitate, pentru ca a venit noul proprietar cu banii. In rest, toate arata la fel. Unele dintre ele arata chiar groaznic„, ne-a declarat Petru Olariu, presedintele FALT.

Guvernul a trimis in regim de urgenta un proiect de lege in Parlament. Noua „Lege a fatadelor” da posibilitatea autoritatilor publice locale sa intervina impotriva proprietarului si sa reabiliteze fatada pe cheltuiala primariei.

Totodata, Primaria Timisoara va avea obligatia sa inventarieze toate cladirile care necesita reabilitarea fatadelor, sa creeze un plan de actiune si sa stabileasca zone prioritare de actiune. Proprietarii trebuie sa ia o decizie in 30 de zile de cand au fost anuntati de municipalitate si sa comunice daca vor sa reabiliteze fatadele sau nu. Daca proprietarul are insa un venit mediu sub castigul salarial mediu acesta nu trebuie sa returneze banii, cheltuielile fiind suportate de catre primarie. Legea include cladirile vechi, iar cele care sunt monumente istorice ar putea fi reabilitate in totalitate de catre minister.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. la de cati ani e primarr Ciuahndu, nu a fost in stare sa reabiliteze o cladire din banii bugetului local, ba nemtii au facut fatadele cladirilor din Traian, ba acuma se gandeste la un imprumut si tot asa….in timp ce oamenii mor din cauza incompetentei administratiei

  2. O sa iasa un rahat cum iese de obicei

  3. @Mihai
    Trebuie sa intelegi faptul ca BUGETUL PRIMARIEI la care te referi nu este vreo fabrica de bani. Imagineaza-ti faptul ca bugetul se strange din banii pe care fiecare cladire ii duce la administratia financiara. Deci ceea ce blocul tau plateste este folosit apoi pentru: iluminat stradal, strazi, trotuare, parcuri, spitale, scoli, semafoare etc. O reabilitare de fatada de exemplu, eu nu cred ca are durabilitate mai mare decat 30 de ani fara interventii majore. Deci intr-un an trebuie sa contribuie 30 de blocuri ca sa se reabiliteze fatada la unul pe banii primariei. Deci nu despre bani vorbim. Vorbim in schimb despre ADMINISTRATIE LOCALA. Consiliul local trebuia sa ia o hotarare in privinta fatadelor imobilelor. Dar consilierii locali care sunt prima generatie in TM nu au avut unde sa invete reguli de convietuire comunitara sau spirit civic. Si astfel se face ca ei nu au capacitatea intelectuala sa analizeze aceste situatii si sa decida rational. Si astfel mostenirea arhitecturala extraordinara a TM se distruge sub ochii nostri.

  4. pentru cei interesati pentru repararea fatadelor poate sa sune la ;0767356144 sau 0736981641.

  5. detin un apartament intr-o casa monument istoric,doresc sa stiu ce pasi trebuie facuti pentru reabilitare si ce firme specializate exista in timisoara

  6. ce subventi se pot atrage,daca exista vre-un birou-arhitect care sa se ocupe de tot proiectul