TIMISOARA. Si in acest an au fost prevazuti bani, in bugetul local, pentru un studiu de prefezabilitate in vederea realizarii unui metrou, la Timisoara. De cativa ani incoace au tot fost alocati bani pentru acest obiectiv.
CITESTE SI: Atentie, soferi, se inchide traficul pe Podul Dragalina, la Timisoara
Explicatia este ca proiectul initial „a picat”, dupa ce CFR a anuntat realizarea unui proiect cu finantare europeana pentru modernizarea actualei linii ferate care traverseaza Timisoara.
„Lucrurile sunt in dinamica. Initial in 2013 am vorbit de metrou, dar, intrucat CFR are un proiect cu finantare europeana pentru modernizarea si extinderea liniei de cale ferata pe actualul traseu, a cazut acel proiect. Probabil 20-30 de ani va ramane calea ferata pe movila pe care noi o stim. Noi putem face doar pasaje. Acum vorbim de un metrou care sa lege puncte din zona periurbana de zone importante din oras. Nu se va realiza maine un metrou, dar astfel de obiective, daca nu au un studiu de prefezabilitate nu se vor realiza niciodata. Trebuie sa fii pregatit, daca apare o sursa de finantare (…) S-a trecut la o etapa noua pentru mine, aproape ca am fost tras la raspundere ca am facut un studiu de fezabilitate, dau nu am realizat obiectivul„, a declarat primarul Timisoarei, Nicolae Robu.
Edilul a mentionat ca o firma chineza s-a aratat interesata de construirea unui metrou, la Timisoara, insa cum proiectul initial a picat, nici intelegerea cu firma respectiva nu s-a mai perfectat.
.
Banii prevazuti in vederea realizarii unui studiu de prefezabilitate pentru metrou sunt 145.000 de lei, in acest an.
Recent, Nicolae Robu spunea ca va fi un program national de realizare de metrouri, in Romania, iar Timisoara va fi pe faza pentru accesarea de fonduri.
„Avem o alta versiune de proiect pentru metrou. Se vorbeste ca va fi un program national de realizare de metrouri in orasele cu peste 300.000 de locuitori. Evident ca vom fi pe faza„, a declarat Nicolae Robu, luna trecuta.
Inca din primul sau mandat, Nicolae Robu a vorbit despre realizarea unui metrou la Timisoara. El spunea atunci ca liniile CFR ar putea fi introduse in subteran, iar trenurile sa circule pe o distanta de 10-15 km dintr-o parte in cealalta a orasului, intre Aeroport si Calea Sagului. S-au tot prevazut bani in buget pentru studii legate de acest metrou, care au iscat vii reactii in sanul opiniei publice, specialistii atragand atentia ca ideea este doar o propunere nastrusnica, explicand ca terenul mlastinos al Timisoarei nu e cel mai potrivit pentru asa ceva, iar costurile astronomice, de aproape 1 miliard de euro, nu se justifica in niciun fel intr-un oras care are in acest moment cu totul alte prioritati: parcari, curatenie, mijloace de transport moderne, poduri si pasaje.
Proiectul a fost complet abandonat, dupa ce reprezentantii CFR au aprobat, pe hartie, realizarea unei linii de mare viteza care sa treaca prin Timisoara.
Pareri
Studii si consultante de sute de mii de euro, bani aruncati pe geam:asa isi face spaga roaba!
In rest, gunoaiele nu se strang, mizeria e omniprezenta, iluminat canci, parcuri inchise si ajunse parloaga, sleahta de interlopi din primarie este bine-mersi!
la idei de furat, cei din primariatm sunt geniali.
Care-i problema ca trece trenul prin oras? Toate tarile lumii dau importanta maxima trenului, pana si SUA isi revitalizeaza transportul pe cale ferata. Nu vreau sa ma duc cu masina la gara din afara orasului sa iau trenul spre Sibiu, Bucuresti sau Viena, gara trebuie sa fie in oras, ca peste tot in lume. Traficul auto poate fi imbunatatit in Timisoara prin construirea a doar 2 pasaje noi: Solventul si Baader. Cu banii aruncati pe studii de metrou se putea face cel putin unul din aceste pasaje. De mult.