Banii de manuale noi pentru scolarii din Timis au sosit in judet, iar unitatile scolare si-au facut deja listele de cumparaturi.
Daca prichindeii de clasa intai vor primi in totalitate carti noi, nu acelasi lucru se va intampla si in cazul elevilor din clasele II-X. Liceenii din a XI-a si a XII-a nu vor primi manuale defel, pentru ca nu mai sunt clase obligatorii.
Profesorii de la fiecare disciplina vor face liste si vor comanda direct de la edituri pentru elevii care doresc. Valoarea maxima, in anul scolar 2011-2012, a fiecarui pachet de rechizite scolare este de 25 de lei/pachet/elev in invatamantul primar si de 30 de lei pentru un pachet/elev in invatamantul gimnazial. Timisul a primit peste 300.000 de lei de la Ministerul Educatiei pentru achizitionarea manualelor.
„Anul acesta nu a fost facuta vreo licitatie pentru atribuirea manualelor, ci s-a tinut cont de optiunile profesorilor. Banii primiti de la Ministerul Educatiei au fost impartiti la scoli, in functie de numarul de elevi, iar comanda a fost facuta in functie de necesarul din scoala”, ne-a spus Francisc Halasz, inspector general in cadrul Inspectoratului Scolar Timis.
El a adaugat ca au fost semnate deja contractele cu editurile, iar la multe scoli din judet manualele noi au sosit deja de cateva zile. „Pana la inceputul lunii septembrie, comenzile de manuale vor fi onorate in totalitate. Elevii vor intra la cursuri cu manuale noi pe banci”, a explicat acesta. Dar manuale noi vor primi numai bobocii din clasa intai. In cazul celorlalte clase, in functie de degradarea cartilor, directorii de scoli au comandat un anumit numar de carti.
12 edituri au livrat deja manualele din care vor invata anul scolar viitor copiii timiseni. Numarul cartilor comandate variaza de la 16 la 31.183 pentru editura. Numarul total al cartilor comandate in Timis trece de 120.000. Pana in prezent, la scoli au fost livrate peste 56.000 de manuale, diferenta de aproape 66.000 urmand a ajunge pe banci pana la inceputul anului scolar. Cele mai multe manuale au fost comandate editurii Aramis – 31.183, urmata de Editura Didactica si Pedagogica – 13.885 de bucati si de Corint – 10.378 de carti cerute.