Barbatii devin mai usor victime ale hackerilor decat femeile pe retelele de socializare Facebook sau Twitter

Barbatii nu isi ascund identitatea cu atata grija precum o fac femeile. Ei lasa publice informatii importante care ii fac drept posibile tinte pentru excrocii de pe internet: locul unde locuiesc, data nasterii si accepta necunoscuti in lista de prieteni.

Bitdefender a organizat un sondaj in Marea Britanie si SUA pentru a afla disponibilitatea utilizatorilor retelelor sociale Facebook si Twitter de a face publice informatii confidentiale.

Liderul pietei romanesti de securitate a informatiilor a descoperit ca barbatii sunt mai predispusi sa cada victime ale ingineriei sociale si furtului de date in comparatie cu femeile.

Astfel, reprezentantii sexului puternic accepta cereri de prietenie de la necunoscuti, isi publica locul unde locuiesc, ignora setarile si politicile de confidentialitate si permit accesul liber al necunoscutilor in conturile lor mult mai repede decat femeile. Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.649 de barbati si femei.

Specialistii Bitdefender avertizeaza ca acest gen de comportament riscant permite accesul persoanelor rau intentionate la o multime de date personale, ce pot fi folosite pentru lansarea unor atacuri spam foarte bine targetate, favorizeaza furturile de identitate si alte atacuri virtuale. Totodata, creste riscul de a primi linkuri ce fac trimitere catre pagini infectate.

Concret, rezultatele studiului releva faptul ca aproape doua treimi dintre femei – 64.2% – resping cererile de prietenie de la straini pe retelele sociale. Cand vine vorba despre barbati, putin peste jumatate din ei – 55.4% – iau aceasta masura. Aproximativ 24,5% dintre barbati nu restrictioneaza strainilor accesul la profilele lor online, comparativ cu 16% dintre femei. Totodata, 25,6% dintre barbati fac public locul in care se afla, in timp ce 21.8% dintre femei fac acest lucru.

O alta concluzie importanta a studiului este aceea ca precautia pe retelele sociale creste proportional cu varsta respondentilor.

Barbatii se expun riscurilor in mediul online intr-o masura mai mare decat femeile, in special cand vine vorba de acceptarea cererilor de prietenie de la  persoane necunoscute„, precizeaza George Petre, Bitdefender Senior Social Media Security Researcher.

Partea buna a lucrurilor este faptul ca doar un sfert dintre utilizatori sunt dispusi sa impartaseasca locatia lor pe retelele sociale. Cu toate acestea, cele mai multe aplicatii, in special cele pentru telefoane mobile, sunt concepute astfel incat permit implicit accesul la aceasta informatie, lucru care duce la situatii jenante sau cu adevarat periculoase„, a adaugat acesta.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.