Presedintele s-a declarat uluit de faptul ca arestarile din Vama sunt puse pe seama unor rafuieli in interiorul PDL, l-a atacat dur pe fostul sau consilier prezidential Claudiu Saftoiu despre care a spus ca a fost un „mare nimeni” si a taxat PDL pentru ca a excelat in a politiza administratia.
„As veni putin in actualitate, sinteza de presa de azi m-a uluit, legat de modul in care este prezentata aceasta actiune. Cel mai lipsit de adevar mi se pare curentul care incearca sa responsabilizeze un partid pentru coruptia din vama, cel de guvernamant, pentru coruptia din vama. Cum e posibil sa incerci sa acuzi acest partid, cand actiunea se petrece in timp ce el se afla la guvernare. E o incercare de intoxicare uriasa. Este evident ca si incercarea asta de a o lasa la 2009-2010 e o mare minciuna. Cangrena e veche si tolerata de toate partidele care au fost la guvernare. Va aduceti aminte de acuzatiile de trafic de combustibil din timpul razboiului din Iugoslavia. Nume precum cele ale lui Rusanu, Nini Sapunaru, Dinu Vama, va mai spun ceva legat de vami.”
„Realitatea e una singura. si ca sa mai lamuresc un lucru. Am auzit pe cineva spunand ca eu aveam informatii din 2005. Era un mare nimeni (Claudiu Saftoiu, n.red.). Pentru mine este un mare nimeni. Nu a putut sa stea decat cateva zile sef la un serviciu de informatii. Am primit informatii cel putin de doua ori pe an despre ceea ce se intampla in vama. Nu m-au lasat indiferent. Institutiile statului au actionat. Din 2005 pana in prezent sunt 51 de vamesi, sunt 120 de politisti de frontiera trimisi in judecata.”
„Ce s-a intamplat fata de alte dati? Daca pana acum se incerca flagrantul… Pana acum mergandu-se pe flagrant au fost rezultatele care au fost. Acum mergandu-se pe investigatori infiltrati. Asta e o relativa noutate. Rezultatul de acum nu are nimic politic si nimic cu dreptul nostru de a intra in Schengen. Meritul hotararii 59 a CSAT e ca se creeaza comitete mixte care actioneaza pe prioritatile stabilite de CSAT. Cum va imaginati ca lucra SRI cu celelalte institutii? Erau greu sa lucrezi. Asta face aceasta decizie: cumuleaza informatiile la un un loc si apoi se actioneaza.”
„Romania nu va accepta alt standard decat cel aplicabil tuturor statelor UE. Trebuie sa iesim dintr-o anumita demagogie si timiditate. Romania are cateva milioane de imigranti europeni. Nu au trecut prin Romania. Nu avem de ce sa ne bagam sub masa si sa spunem: Mai da stapane!. Sunt de acord ca trebuie ridicate standardele la granite. Dar repet, fluxul de imigranti nu trece prin Romania. Nu poti sa vii sa spui: Romania tu de maine vii si ai standardul urmator. Vom spune asta indiferent cat s-ar strimba un ziarist mai bine sau mai putin informat pe la televizoarele mogulilor.”
„Ar fi cel mai umilitor lucru sa cerem vamesi din alte tari. Noi ne vom proteja frontiera cu romani. A fost nevoie de aceasta operatiune, vor continua operatiunile de acest gen.”
„Se face un lucru: se fac afirmatii abstracte: S-au dat bani la partid. Nu vreti sa spuneti, dragi justitiari, care om de la partid? E un joc politic. Nu e vorba de afirmatia judecatorilor sau procurorilor, ci de afirmatia unui om care a cerut bani ca sa-i duca nu stiu unde, la un partid, ca doamna sa fie numita la Halmeu. Omul trebuie sa spuna carui om politic trebuia sa-i duca banii. Partidul trebuie sa aiba o mana de om care sa-i ia. Pacat ca suntem atat de marunti, incat la o actiune mare incercam sa o politizam ca si cum Vama ar fi fost pura pana acum. Pentru prima data cu un partid aflat la guvernare se face o asemenea operatiune cu intentia de a nu menaja pe nimeni. Sa spui cui au dat spaga. Au sansa sa nu faca inchisoare numai sa spuna cui au dat spaga.”
„Acum PDL plateste ca nu tinut cont de ceea ce le-am spus. Ca au politizat foarte mult. Platesc acest cost al nesabuintei.”
„Eu nu am cedat niciodata la obiectivele anticoruptie. Cele doua prioritati, care sunt prinse intr-o hotarare a CSAT, pe restul nu vi le pot spune: lupta impotriva evaziunii fiscale si a contrabandei va continua. S-a extins aria in care pot fi folositi ofiteri acoperiti. Asta nu se putea pana acum.”
„Indiferent daca partidele vor sau nu, institutiile statului vor lucra impotriva coruptiei. PDL in ansamblul lui nu il suspectez ca nu vrea lupta anti-coruptie, Guvernul, la fel.”
„Celelalte sapte prioritati din hotararea CSAT vor produce surprize pentru toti cei care incalca legea. Pe baza de probe incontestabile.”
„Am vazut mari ziaristi, unii chiar comandanti de crucisatoare de presa. Atata timp cat stapanul lui nu poate merge in fata instantei, pentru ca primeste de la un ginecolog adeverinta medicala legata de inima sau ca ii crapa rotula. De la Omar Hayssam, de la Vintu toti sunt bolnavi cand e sa mearga in instanta, doar cand pun mana pe banul public nu sunt bolnavi.”
„In general, ca tot romanul, si eu am destul de putina incredere in partide. Cazul Pasat a fost un exemplu. M-am dus, am rugat partidul, nu s-a intamplat. E adevarat, nu aveau numarul de voturi ca o treaca, dar puteau negocia. I-am rugat de CSM. Au amanat-o. Acum nu se mai pot plange ca ii blocheaza Geoana, ca au majoritate. Lucruri de astea iti reduc increderea ca ai un partener. Vineri iese proiectul de raport pe tara. Aveam nevoie ca de aer de un raport bun, sa nu avem un caz Pasat, un CSM lipsit de credibilitate. Consecinta e ca ni se spune, in cazul Pasat, formularea cu cel mai dur efect a fost in vara: lipsa de vointa politica in lupta impotriva coruptiei. Nu stiu cum se va formula acum, dar… se va spune Parlamentul blocheaza accesul la justitie, daca nu cumva va spune votul din Parlament blocheaza lipsa de vointa…. Solutia e sa fim toti responsabili.”
„Problema nu e o concurenta cu PSD. Ci o valoare pe care PDL o pierde, daca nu a pierdut-o de tot: credibilitatea in lupta contra coruptiei. Am foarte multe idei ce masuri ar trebui sa ia, dar daca nu ma intreaba nimeni.”
„Deocamdata Uniunea Sociala nu are decat un singur program: Jos Basescu, jos Guvernul. E greu sa colaborezi cu ea cata vreme nu stii ce obiective are. Ei au format o alianta de stanga a caror obiective nu stiu. Am inteles ca in numele acestei aliante, Crin Antonescu sacrifica si cota unica. E o formatiune, o alianta de stanga, foarte bine ca s-a facut si putem analiza posibila participare la guvernare, functie de programul pe care il sustin. Deocamdata el nu spune nimic si la marcheaza neputinta. Asa e: sa spuna Jos Guvernul! pentru niste motive. Vreau sa stiu ce propun ei romanilor. Ce masuri propun. Dublarea salariilor? Dublarea pensiilor? Cu ce bani?”.
„S-a reusit crearea imaginii acesteia, ca presedintele si Guvernul iau masuri doar impotriva populatiei. Ca sa putem asigura bunastare nu mai putem merge pe ceea ce s-a mers in 2007-2008. Trebuie sa mergem pe dezvoltare durabila: acel 51% din economia romaneasca, regiile, trebuie sa devina eficient. Prin retehnologizare si restructurare. Asta trebuie sa se intample si la cai ferate, si la termocentrale, si la huila, si la hidrocentrale. Sa pacalesc ca va dau si apoi sa tai, nu mai merge.
Eu nu sunt un partizat al privatizarii a Romgazului, nici a Transgazului. Putem discuta de privatizare la termocentrale, sunt de acord sa vindem actiuni la Posta Romana, fara sa vindem neaparat pachetul national. Lectia crizei. Suntem o tara care produce gaze: 80% din gazul folosit. Jumatate le-am privatizat cu Petron, jumatate le-am tinut la stat. si cu astea am ajutat populatia. Transelectrica e o alta companie strategica. Nu sunt un adept al privatizarii segmentelor vitale.
Anul acesta ne vom relua cresterea economica”.