Basescu vrea ca Romania sa redevina activa in Africa. Vezi ce se intampla cu datoriile statelor africane catre tara noastra

Prezent la Summitul Uniunea Europeana – Africa, presedintele Traian Basescu a lansat un mesaj catre firmele romanesti pentru a se orienta catre piata africana, unde tara noastra a detinut pozitii importante inainte de 1989.

„Este extrem de important ca Romania sa revina in Africa. Am incercat inainte de Revolutia Araba, cu vizitele in Egipt si Siria. Ar trebui sa revenim la proiectul de a ne reintoarce in Africa. E o piata pe care Romania poate fie extrem de competitiva, e pacat sa nu ne largim orizontul”, a declarat seful statului.

In context, acesta a spus ca Romania poate contribui la dezvoltarea sectorului energetic si a agriculturii pe continentul african, asa cum a facut in Irak, Siria, Libia precum si la dezvoltarea infrastructurii si comertului.

„Daca privim si la alocarea de 28 de miliarde care exista, este foarte clar ca firmele romanesti pot juca un rol in partea de dezvoltare si crestere durabila, in sectorul industrial, infrastructura, energie, agricultura, comert. Voi incerca sa stimulez mediul de afaceri romanesc sa priveasca la Africa, acum am perceptia directa. Romania este chiar bine cotata in Africa”, a mai declarat presedintele, adaugand ca multi ministri sau membri din guvernele africane au studiat in Romania.

In ceea ce priveste datoriile tarilor africane fata de tara noastra, mostenite din perioada comunista, presedintele a explicat ca nu stie ce datorii mai are de primit inapoi Romania si nici de unde, insa a precizat ca tara noastra a valorificat o mare parte dintre acestea.

Legat de datoria Libiei catre Romania, el a relatat o intalnire cu fostul presedinte Moammar Gaddafi in care acesta i-a spus ca nu are datorii fata de tara noastra ci fata de Ceausescu.

Sursa: ziare.com

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.