TIMISOARA. La jumatatea anului, dupa ce mare parte din evenimentele culturale puse la punct de diverse asociatii si organizatii din Timisoara au avut loc deja, reprezentantii Primariei Timisoara si-au dat seama ca ar trebui sa imparta si banii destinati proiectelor culturale. Mare parte din acestea nu au vazut pic de finantare, din simplul motiv ca s-au… petrecut deja.
Consilierii locali au impartit 450.000 de lei, desi cei care au cerut bani din bugetul orasului ar fi avut nevoie de 2,3 milioane de lei.
Marti, alesii au aprobat lista proiectelor de cultura cu finantare nerambursabila, alocata de la bugetul local pentru activitati nonprofit de interes local, pe anul 2015. Vorbim, in total, de 43 de proiecte, care impart 450.000 de lei.
Alte 30 de proiecte au fost respinse de „Comisia de analiza a proiectelor culturale, pentru selectia si evaluarea proiectelor care vor beneficia de finantari nerambursabile de la bugetul local pentru activitati nonprofit de interes local pe anul 2015”.
Banii au fost alocati in functie de punctajul obtinut de fiecare fundatie, ONG sau asociatie. Studentii care au organizat celebrul StudentFest nu primesc niciun leu din bugetul orasului in acest an.
Explicatia celor din primarie? „Proiectul se desfasoara inaintea semnarii contractului de finantare”, sta scris in dreptul proiectului. Aceeasi explicatie o primesc si alte fundatii sau asociatii. Alte proiecte au fost respinse pentru ca au solicitat mai mult de 70% din buget.
De ce au impartit banii abia la jumatatea anului? Reprezentantii primariei nu au fost in stare sa puna la punct un sistem pentru desemnarea proiectelor care sa beneficieze de finantare, iar din comisie au facut parte experti externi, a dezvaluit, marti, primarul Nicolae Robu.
„Cred ca toate proiecte culturale trebuie aprobate mult mai devreme, pentru ca iata, a trecut jumatate de an si multe dintre acestea nu au putut fi aprobate, au trecut deja. Noi am vrut sa fim cat mai echidistanti si am recurs la comisii de experti independenti formate din personalitati. Din pacate, unii nu inteleg ca de modul in care isi fac treaba depinde modul in care isi pun altii in aplicare proiectele”, a explicat Robu.
Viceprimarul Dan Diaconu si-a dat si el seama ca banii ar putea fi impartiti inainte de aprobarea bugetului pe anul in curs.
„Se pare ca numai noi suntem conditionati de buget, Consiliul Judetean a aprobat inainte, ar trebui sa facem inainte”, a intervenit Diaconu.
„Putem sa revenim si cu proiectele in ianuarie si februarie si suma sa fie asemanatoare cu cea de pe anul trecut, in luna februarie sau in martie sa iesim cu aceste proiecte finantate. Prin aceasta procedura extrem de greoaie am compromis jumatate din proiectele culturale si sportive ale Timisoarei. Sunt jumatate neeligibile, cultura, sportul si proiectele de tineret se fac in prima parte a anului”, a spus si Radu Toanca, presedintele Comisiei de cultura din cadrul consiliului local.
Desi initial aveau alocati doar 300.000 de lei pentru proiectele alese, consilierii locali au votat si o suplimentare de fonduri, cu 150.000 de lei, astfel ca finantarea a ajuns la putin peste 100.000 de euro. Au primit, asadar, mai multi bani, proiectele aflate pe anexa de la punctele 21 la 43.
Consilierii locali au decis totusi sa nu mai acorde finantare pentru 3 proiecte: „Jocurile Olimpice ale Actorilor”, organizat de Asociatia Proteszt – pentru care erau alocati cei mai multi bani, „Casuta cu povesti”, pus la punct de aceeasi asociatie, dar si „Tezaur Folcloric – Sarbatoare in Banat”, organizat de Asociatia „Mariana Draghicescu”. Pentru acesta din urma si-au amintit ca au dat bani si in Agenda Culturala a Casei de Cultura, iar cele puse la punct de Asociatia Proteszt sunt in plina desfasurare, sustin alesii.
Printre asociatiile si organizatiile care beneficiaza de finatare de la primarie se mai numara si: Documentor, Pro Philharmonia, AT4T, Pelicula Culturala, Memoria Culturii, Mariana Draghicescu, Uniunea Artistilor Plastici, Fundatia Alternativa, Prologos, Societatea Enciclopedica a Banatului, Uniunea Sarbilor din Romania, Arhiepiscopia Timisoarei, Institutul Roman pentru Dezvoltarea Tinerilor, Asociatia Culturala Kratima, Centrul de Cultura si Arta al Judetului Timis, Organizatia Noua Acropola, Fundatia Universitatea de Vest, Asociatia Evanghelistica si de Caritate Isus Speranta Romania.
Nu primesc bani de la primarie Organizatia Studentilor din Universitatea de Vest Timisoara pentru Studentfest; Asociatia Underground Festival pentru Festivalul de teatru si film Ungerground Project Festival, pe motiv ca „formularul proiectului a fost incomplet si datat 2012”; Asociatia Femeilor Maghiare, pentru Zilele Maghiare Banatene, pentru ca manifestare a avut loc inaintea incheierii jurizarii, precum si Societatea Internationala de Studii Muzicale, pentru Saptamana Internationala a Muzicii Noi, Centrul de cultura si arta al judetului, pentru Festivalul Lada cu Zestre. Motivatia pentru cele din urma este ca „se desfasoara inaintea semnarii contractelor de finantare”.
Proiectul a fost aprobat in unanimitate.
Vedeti aici LISTA tuturor proiectelor culturale care primesc bani de la primarie, dar si a celor care nu primesc finantare din bugetul local in acest an!
Pareri
Intelegem ca data viitoare va trebui sa votam alta echipa la Primaria Timisoara, una competenta si pentru domeniul culturii. Regasim in toate listele de finantare aceiasi clienti, activi sau mai putin activi in domeniul culturii, dar de fiecare data bine sustinuti financiar. Din dezbaterile pentru Strategia Culturala a Timisoarei reiesea altceva, iar acuma intelegem ca acea strategie era doar un proiect care trebuia platit si nu are nici o legatura cu cultura, clientela primariei pe linie culturala, tec