Bataie de joc. Singura firma dispusa sa proiecteze un spital oncologic la Timisoara, refuzata. Ce spune ministrul Sanatatii

TIMISOARA. A fost nevoie de mai bine de un an pentru ca o comisie de evaluare sa respinga singura oferta de proiectare pentru realizarea unui Spital Oncologic in Timisoara.

CITESTE SI: Zona din Timis care va inflori dupa construirea Autostrazii Timisoara – Belgrad. Ultima decizie luata la nivel inalt legata de soseaua de mare viteza 

Planurile de a construi un spital oncologic la Timisoara par tot departe de realizare. Dupa ce ani intregi s-a discutat despre infiintarea unui spital regional la marginea orasului, pe Calea Torontalului, s-a ajuns totusi la decizia ca acolo se se ridice primul Spital de Oncologie din Timisoara. Insa de la vrut la putut e cale lunga. Un singur ofertant s-a prezentat la licitatia pentru proiectarea noii cladiri, insa, dupa mai bine de un an de ‘analiza’, comisia de evaluare a respins oferta.

„E in stadiul zero. Nu e o responsabilitate a Consiliului Judetean, dar e o problema a judetului. Din pacate, comisia de evaluare a ofertei privind proiectarea a anulat oferta. A fost un singur participant. Directia de Sanatate Publica gestioneaza acest proiect, prin Ministerul Sanatatii. Dupa un an si jumatate de analiza a unei singure oferte s-a dat neconforma oferta respectiva, ceea ce presupune reluarea intregii proceduri”, a spus Calin Dobra, presedintele Consiliului Judetean Timis in INTERVIURILE TIMISOAREI.

In 2017, ministrul Sanatatii de la acea vreme, Florian Bodrog, anunta, intr-o vizita la Timisoaara, ca desi erau alocati bani pentru procedurile de achizitii, situatia era in blocaj. La fel este si acum, insa actualul ministru al Sanatatii Sorina Pintea da asigurari ca face demersuri pentru ca blocajul sa fie depasit, prin schimbarea comisiei de evaluare.

„Am primit aceasta informatie cand eram in birou la doamna premier si mi-am permis sa ii prezint situatia, si primul lucru pe care l-a facut a fost sa dea telefon si mi-a facilitat intalnirea cu doamna ministru al Sanatatii. Stia deja de situatie, a fost informata, si a transmis foarte clar ca vrea sa schimbe comisia de evaluare, sa fie experti de la minister, din cadrul Consiliului Judetean, pentru ca, din punctul meu de vedere, cred ca se intampla lucruri foarte neplacute si neclare acolo. Discutam de ofera pentru proiectare, nu pentru executie. O sa vedem in perioada urmatoare. Dicutam totusi de una dintre cele mai necrutatoare boli, cancerul, si daca nu sunt constienti toti cei care sunt implicati in aceasta problema, mai devreme sau mai tarziu vor suporta consecintele”, a completat presedintele CJT.

Institutul Regional de Oncologie Timisoara ar fi trebuit sa fie amplasat pe o suprafata de 5,5 hectare si ar fi trebuit sa aiba 476 de paturi de spitalizare, potrivit Hotararii prin care Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici ai acestui obiectiv de investittii.

Durata de realizare a Institutului era estimata la 36 de luni, iar valoarea constructiei si a dotarii unitatii de 511,628 milioane de lei.

Cancerul reprezinta a doua principala cauza de mortalitate (19,4%), dupa bolile cardiovasculare.

Judetul Timis este unul dintre judetele cu cea mai mare rata a afectiunilor oncologice din Romania, cu peste 15.000 de pacienti luati in evidenta, numarul cazurilor nou aparute fiind in crestere.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Curvele si neamurile trebuie sa mance si gura lor o pita, ” proiectanti ” de tot rahatul

  2. Psihopaților PSD-IȘTI voi nu realizați încă bătaia de joc a PSD-ului la adresa Timișoarei ?

  3. Pentru „alesii neamului” care spun ca „reprezinta/sustin Tinmisoara / Timisul!
    In locul dv. mi-ar fi rusine sa spun ca sunt „timisorean” (de fapt, sunteti sau ….veniti de departe?)
    Jocul de-a Timisoara devine prea greu de inteles. Nu suntem sustinut de fel la Bucuresti; vezi marile promisiuni:
    – spitalul de arsi acum spitalul de oncologie,
    – linia de centura chiar asa , cu traseul ca pi…. boului,
    – stadionul,
    – parcari
    Mata moarta este tot timpul in aer.
    Pacat, caci Timisoara – unul din cele mai orase din Romania- are o astfel de soarta