Bataie pe internauti! Vezi noutatile de pe piata browserelor

Internet Explorer, Firefox, Chrome si Opera sunt pe picior de lansare. Aparitia noilor versiuni ale celor mai populare programe de navigare pe Web reporneste „razboiul browserelor”.

In multe privinte, browserele au ajuns sa egaleze, ca importanta, sistemul de operare ales. Pentru multi useri, cele mai multe aplicatii, instrumente sau servicii pe care le folosesc zilnic vin printr-un browser si nu de pe desktop-ul computerului.

Noile tehnologii precum Ajax, aplicatii rich Internet (RIA) sau HTML 5 au facut posibila aparitia unor aplicatii web-based la fel de „bogate” in optiuni ca si cele instalate pe desktop, numai ca primele sunt livrate mai usor, mai rapid si fara griji pentru compatibilitatea sistemului de operare.

De la performanta la interfata folosita, toate browserele au diferite avantaje si dezavantaje. Iata-le pe cele mai importante dintre ele, potrivit Information Week.

Google Chrome

Cu o interfata curata si usor de folosit si cu accent pe viteza de incarcare, Google Chrome a atras atentia userilor, la scurt timp de la lansare. Niciun alt browser nu a avut un impact atat de mare asupra competitorilor sai, asa cum a avut Chrome in ultimul an.

Ultimele versiuni beta ale Firefox, Internet Explorer sau Opera au adoptat asezarea tab-urilor si scaderea numarului de butoane, idei promovate de Chrome.

Browserul celor de la Google a ocupat primele pozitii in testele de performanta, inca de la lansare.

Cu toate acestea, din Chrome lipsesc unele optiuni, pe care celelalte browsere le au dintotdeauna. Una ar fi posibilitatea de previzualizare a paginii ce urmeaza sa fie imprimata (print-preview).

Una peste alta, Google Chrome este una dintre cel mai bune optiuni pentru utilizatorii care vor sa fie la curent cu noile dezvoltari tehnologice, in domeniul browserelor.

Cu o noua versiune lansata de programatorii Google la fiecare doua luni, userii pot fi siguri ca folosesc ce e mai nou, in domeniu.

Mozilla Firefox

Firefox ramane pe locul 2, fiind principala alternativa a browserului de la Microsoft.

Pe langa feature-urile integrate in browser, cel mai mare avanataj al Firefox este imensa librarie de extensii.

Acestea fac din browser o simpla platforma care poate fi personalizata, dupa bunul plac al userului, cu tot felul de optiuni si feater-uri.

Marea problema a acestor extensii este ca pot fi programate de oricine si instalate oriunde. De cele mai multe ori, cand Firefox isi pierde din stabilitate, o face din cauza uneia din extensii.

Firefox 4, care acum se afla in versiune beta, incearca sa rezolve o parte din problemele raportate in trecut. Interfata este asemanatoare cu cea oferita de Chrome.

Un alt punct forte al browserului de la Mozilla este viteza de reactie a reprezentantilor companiei, atunci cand se raporteaza o problema.

Microsoft Internet Explorer

In comparatie cu ceilalti competitori, Internet Explorer are imaginea unui browser greoi, care a ramas in urma la capitolul dezvotare.

Cea mai mare slabiciune a IE este lipsa suportului pentru mai multe platforme. Spre exemplu, Internet Explorer 9 va rula numai pe Windows Vista si Windows 7

Va cauta totusi sa compenseze, oficialii Microsoft anuntand ca versiunea a noua va fi cea mai buna de pana acum, oferind o interfata asemanatoare cu cea a Chrome si suport HTML 5.

Totusi, Internet Explorer ramane liderul pietei browserelor web.

Toate PC-urile care ruleaza sistemul de operare Windows fie au instalat IE (versiunile mai vechi de Windwows), fie au posibilitatea de a-l instala, ca browser secundar, dupa ce Microsoft a fost obligat sa ofere userilor optiunea de a-si instala browserul dorit.

Categoria „ceilalti”

Browserul Opera si-a facut o reputatie din dorinta, materializate de atlfel, de a inova. Chiar si acum, Opera ofera cele mai noi tehnologii Web, la o viteza de invidiat.

Opera 11 nu face exceptie de la „moda Chrome”, adoptand acelasi stil de asezare a tab-urilor.

Safari este browserul instalat odata cu sistemul de operare Mac OS, de la Apple. Nici utilizatorii de Windows nu au fost ignorati, fiind lansata o versiune compatibila cu sistemul de operare al Microsoft.

Atat Opera cat si Safari sunt mai folosite pe Web-ul mobil, oferind unele dintre cele mai bune experiente detinatorilor de smartphone-uri.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.