Batalie dura pentru regiuni! Dupa Dobrogea, Maramuresul vrea regiune pe model istoric. Ce face Banatul?

Noua varianta de regionalizare a Romaniei, cu 10 regiuni in loc de 8, incepe sa provoace noi tensiuni in cadrul USL. Precedentul Dobrogei, acceptata de liderii USL drept regiune dupa model istoric, i-a determinat si pe alti baroni locali ai puterii sa ridice vocea pentru regiunea din care fac parte.

Maramuresul se teme de „dictatura” Clujului
Maramuresenii vor si ei sa aiba o regiune proprie si se tem ca vor fi complet dependenti de zonele puternice precum Cluj sau Oradea. Presedintele PSD Maramures, Gabriel Zetea, a declarat intr-o conferinta de presa ca preconizata regiune a Transilvaniei va duce la o concentrare a activitatii catre Cluj ar duce la „derapaje administrative”. El a atras atentia ca institutiile deconcentrate au inceput sa fie deja mutate catre Cluj, in detrimentul Maramuresului.

Zetea a mai spus ca judetele de granita cum este Maramuresul pot fi izolate printr-o astfel de concentrare, iar finantarile s-ar putea opri mai mult in centrele de regiune. De asemenea, Zetea a aratat ca si in prezent fondurile continua sa ajunga cu dificultate in Maramures, comparativ cu judetul Cluj.

„Realitatea politico-administrativa ne arata ca puterea este concentrata in mana catorva persoane la Bucuresti, punand de multe ori functionarea administrativa din teritoriu in dificultate. Formula actuala de impartire a banilor in teritoriu este greoaie, complicata si ineficienta, chiar nefunctionala pentru judetul Maramures. Exista discrepante majore in ceea ce priveste finantarea unui judet ca Maramuresul si un judet ca si Clujul, tocmai de aceea am transmis acest lucru premierului Victor Ponta, vicepremierului Liviu Dragnea si, totodata, tuturor colegilor”, a mai spus liderul PSD Maramures.

Muntenia se rupe in doua
In acelasi timp, liderii locali din Muntenia duc lupte dure pentru suprematie. Constantin Nicolescu, presedintele Consiliului Judetean Arges si lider local al PSD, vrea impartirea actualei regiuni Muntenia Sud in doua regiuni mai mici. Propunerea, anuntata in presa locala, vine pe fondul infringererii Argesului in lupta cu Prahova pentru conducerea actualei regiuni. In urma cu o saptamina, premierul Ponta a cedat unor presiuni similare din partea baronilor PSD Constanta, anuntind ca sustine aparitia regiunii Dobrogea.

Si primarul Pitestiului, Tudor Pendiuc (PSD) a sustinut acelasi punct de vedere. „Regiunea Muntenia Sud realizeaza 52% din PIB-ul Romaniei, si Argesul si Prahova sunt considerate centre puternice. Asta am propus noi, sa despartim regiunea, Argesul sa aiba in preajma lui judete care nu sunt atat de puternice, iar Prahova la fel”, a spus Pendiuc intr-o conferinta de presa.

Reamintim ca liderii USL Arges s-au contrat public cu liderii USL Prahova dupa ce prahovenii au primit sefia mai multor institutii regionale. La sedinta PSD de la Mamaia, Victor Ponta le-a transmis liderilor argeseni ca lucrurile au fost deja transate in favoarea Prahovei.

Lupte la baioneta intre Sibiu si Alba
Liderii USL au anuntat cu satisfactie ca au reusit sa transeze disputa dintre Brasov si Sibiu, arondand fiecarui oras cate o regiune proprie. Insa acum, liderii din Alba sunt nemultumiti si spun ca Alba Iulia are tot atatea atuuri pentru a deveni capitala regionala ca si Sibiul.

El a adaugat ca „in regiune Sibiul este o capitala cunoscuta si recunoscuta… Decizia infiintarii acestei regiuni vine in urma unor analize foarte amanuntite realizate de experti, inclusiv din Academia Romana. Sibiul cu Alba si Hunedoara au o comuniune legata in timp. Avem acelasi costum popular, cantam la fel, jiene si invartite… aceasta comunitate s-a nascut pe criterii stiintifice clare”, a spus Ioan Cindrea, seful CJ Sibiu.

In replica deputatul PSD de Alba Ioan Dirzu sustine ca Alba Iulia ar trebui sa fie capitala regiunii, contrazicindu-l pe colegul sau de partid din Sibiu: „Eu cred ca Sibiu are in plus fata de noi doar aeroportul si o forta economica mai mare, in rest la toate capitolele suntem mai puternici. Nu cred ca cei 60 de kilometri pana la aeroport reprezinta o problema, iar Alba Iulia are suficient spatiu pentru a forma o regiune si pentru a deveni o putere economica mare. Intrarile si iesirile din localitate sunt puse la punct si ca pozitionare geografica suntem indreptatiti sa devenim capitala regionala”.

Hunedoara se rupe de Banat
Potrivit planului avansat de Ponta, judetul Hunedoara nu va mai face parte din regiunea Vest Acesta a fost lipit de nou-infiintata Regiune Sibiu, alaturi de judetele Alba si Sibiu. In schimb Regiunea Vest va fi constituita doar din judetele Timis, Caras-Severin si Arad.

Citeste si: Regionalizarea de la centru, varianta PSD: judetul Hunedoara se desparte de Regiunea Vest! Banatul ramane lipit de Arad

Sursa: hotnews.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Nici nu mai sti daca sa razi sau sa-ti faci cruce de cate aberatii se pot scoate pe subiectul regiunilor. De fapt e normal. Cand politicienii nu sunt in stare sa vina cu un proiect concret, cu argumente si cu calcule, toata lumea isi da cu parerea aiurea. Mai bine s-ar uita in jur pentru ca altii sunt in stare sa vina cu idei mult mai bune. Sa se uite putin prin proiectul Metrosec (metrosec.zonagri.ro) si o sa-si dea seama ce inseamna un proiect serios.

  2. Da un proiect pentru o romanie unita?