Bate vantul pe santierul de la Opera din Timisoara, primarul da vina pe vreme. Dominic Fritz: Suntem in grafic

TIMISOARA. De saptamani intregi nu au mai fost vazuti muncitori pe santierul de la Opera Romana din Timisoara, iar vremea pare sa fie… de vina pentru lipsa muncitorilor. Primarul Timisoarei, Dominic Fritz, a declarat ca, totusi, lucrarile sunt in grafic, desi acestea ar fi trebuit finalizate, conform contractului, in toamna acestui an.

CITESTE SI: ‘Oferta generoasa’ pe care o primeste Primaria Timisoara. O cladire emblematica, dar in paragina, pe care sa o repare si sa o transforme intr-o sala de spectacole cu bani europeni 

Dominic Fritz a declarat ca reabilitarea fatadei Operei, pana in primavara anului viitor, nu se regaseste in lista promisiunilor sale.

Se afla in grafic lucrarile la Opera. Din cate stiu, trebuie sa se aplice travertinul, dar din cauza vremii s-au sistat lucrarile si, conform graficului, trebuie sa fie gata in primavara. Desi sunt cateva probleme acolo, am discutat si cu directorul Operei, sper ca in primavara, conform graficului, vom fi gata. Asta nu se regaseste in lista promisiunilor mele, nu eu am facut proiectul, nu eu am facut contractul, vom vedea”, a declarat Dominic Fritz.

In fapt insa s-a ajuns la intarzieri insemnate dupa ce s-a asteptat o vreme dupa un aviz, s-au lungit cercetarile dupa niste statui ce se credeau a fi ingropate in spatele fatadei, iar apoi s-a constatat ca placile de travertin vechi nu pot fi reutilizate si e nevoie de mai multe noi. Iar toate acestea scumpesc lucrarea.

Abia in luna octombrie a sosit travertinul care va fi montat pe fatada Operei din Timisoara. Insa lucrarile de tapetare nu au inceput, iar muncitorii au parasit santierul intre timp.

Lucrarile pentru reabilitarea fatadei Operei au inceput in 30 octombrie anul trecut la Palatul Culturii din Timisoara. Intreaga operatiune, executata de firma Alex Dia SRL era stabilita initial la 3.919.405 lei +TVA, bani de la bugetul local, si ar fi trebuit sa fie gata pana in toamna lui 2020.

Constructia cladirii Palatului Culturii a inceput in 1871, dupa planurile renumitilor arhitecti vienezi Helmer si Fellner (constructori a numeroase sali de teatru din Europa – Budapesta, Viena, Odessa), si a fost terminata in 1875. A adapostit initial Teatrul Comunal.

Reprezentatiile inaugurale au avut loc in 22 septembrie 1875 (in limba maghiara), respectiv la 25 septembrie 1875 (in limba germana).

La inceputuri, palatul a purtat numele imparatului Franz Josef. Aripa laterala a cladirii, care da catre actuala strada Alba Iulia, a adapostit hotelul Kronplatz Rudolf si o sala de dansuri, unde a sustinut un concert, in 1879, Johannes Brahms.

Doua incendii de proportii au devastat imobilul. Primul a avut loc in 1880 si reconstructia a durat pana in 1882, pastrandu-se integral forma originala a cladirii, in stil „Renaissance”. Dupa cel de-al doilea incendiu, in 1920, au mai ramas intacte doar aripile laterale ale cladirii. Reconstructia se face in 1933 dupa planurile arhitectului Duiliu Marcu, pastrandu-se stilul original numai la fatadele laterale, fatada principala primeste o arhitectura simpla, fara nicio legatura cu cea a pietei centrale a orasului.

 

 

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. In care ,,grafic,, esti primarule???Sau nici tu nu sti ??

  2. Senzatia generala e ca Fritz e depasit de situatie. Poate job-ul asta e o palarie prea mare pentru el. As dori sa stiu ce s-a intamplat cu animalele de la gradina zoologica. Le-a transferat? Inca sunt acolo? Se ocupa cineva de ele?

  3. Totusi primarul face ceva? A promis ceva concret sau doar bla-bla-uri si abstractiuni?

  4. Dacă Pifke-le nu era neamț vopsit , in prima zi de primar îl chema pe constructor și ii dădea 48 de ore să îmbrace schela. Așa ca o secretară care nu știe altceva decât să facă cafea și să rânjească, a lăsat șantierul să arate ca o tiganie

    • Chestia cu acoperitul schelei trebuia impusa a doua zi dupa preluarea mandatului de primar. Este totusi in centrul Timisoarei.
      Daca si Fritz se va da cu Alex Dia Construct asta inseamna ca am schimbat doar Maria….palaria fiind aceeasi.
      Sau mai rau…..l-am schimbat pe Satana cu tac-su.
      Apropo…sunt votant si sustinator Fritz!

  5. A zis Robu ca nu va fi uitat prea curand….halul in are a ramas Opera/TNT confirma acest lucru.
    Ideea este ca lucrarea trebuie neaparat finalizata!!

  6. Fritz e ocupat cu PR ul. Da interviuri la toate televiziunile zici ca e star Holywood.

  7. toate santierele sunt oprite !

  8. Stim ca nu ai facut nici proiectul, nici contractul dar speram ca te duci pe santier sa urgentezi lucrurile, oricum ii la doi pasi de primarie. Vorbeste si tu cu constructorul, fa ceva. Ca Robu era tot pe santiere. Fa ca el, dar nu fa greseala lui sa vorbesti prea mult ca de povestitori ne-am scarbit.

  9. Eu propun sa inchida si Opera pe principiul pe care a inchis si gradina zoologica:)). Urmeaza Coltermu si Piata Operei. Apoi rand pe rand pana inchide tot orasul. O sa te ia lumea la suturi in fund pe strada Fritzi, si pe tine si pe tot USR-ul ala de incomptenti si infractori.

  10. …care vreme ? Aia cu temperaturi de peste +5 grade !!!