TIMISOARA. Fie criza cat de rea, moldovenii din Timisoara nu-si uita identitatea, radacinile si obiceiurile, iar aceasta rezistenta in fata contopirii cu banatenii se manifesta si prin joc si voie buna.
Balurile de caritate organizate, in ultimii opt ani, de Asociatia „Stefan cel Mare si Sfant” au consolidat, treptat, comunitatea moldovenilor din aceasta parte de tara, dar au avut si rolul de a oferi prilejul oamenilor cu bani de a face donatii in folosul unor lacase de cult sau institutii de ocrotire sociala.
In ciuda dificultatilor economice, Balul Moldovenilor din Timisoara s-a organizat si in acest an, la Restaurantul Studentesc, si a adunat la un loc peste 250 de reprezentanti de frunte ai comunitatii.
„De la o vreme a inceput sa se vorbeasca in Timisoara despre existenta Asociatiei Stefan cel Mare si Sfant, dar nu oricum, ci cu aprecieri pentru actele de caritate facute, pentru actele de cultura sub forma lansarilor de carte si, nu in ultimul rand, pentru balurile anuale si implicarea noastra in viata cetatii in care traim”, si-a autocaracterizat mandatul presedintele asociatiei, Gheorghe Atudoroaie.
Cu o precizie nemteasca, la ora 21 fix, maestrul Constantin Mandristeanu, venit de la Suceava special pentru acest eveniment, a dat tonul distractiei. In sunet de trompeta, aproape toata lumea a iesit la joc. Hitul folcloric national „Trandafir de la Moldova”, interpretat de solista Loredana Dragu, a starnit de-a binelea adrenalina petrecerii, iar „Hai Catrina si ne-arata!” sau „Flore de malin”, cantata de Marius Zgaianu, rapsod care a castigat „Discul de aur” in 2010 pentru numarul de CD-uri vandute, au ridicat de la mese si cele mai timide cupluri de moldoveni.
„Aceasta petrecere este asteptata un an intreg, de aceea lumea se dezlantuieste. Dupa cum se stie, moldovenii sunt mari amatori de joc, iar Constantin Mandristeanu cred ca este alegerea perfecta pentru acest gen de reuniuni”, a punctat si vicepresedintele asociatiei, Toader Apavaloaie.
Aproape de miezul noptii, cand, de regula, vigilenta fiscala a celor ce petrec este mai scazuta, a debutat si licitatia pregatita de organizatori. Opt tablouri pictate de artistul Marius Mateas au fost scoase la vanzare, cu precizarea ca banii adunati vor fi donati unui orfelinat. „Daca merge 2.600 de lei, poate da cineva si 2.800! Cine da 2.800? Nimeni? Aa, vad o mana ridicata! Da cineva mai mult! 2.800 o data, 2.800 de doua ori, 2.800 de trei ori… Adjudecat!”, a dat verdictul moderatorul actiunii caritabile, Adrian Cireap, oferind tabloul „Stejar in lunca Timisului” omului de afaceri Nicu Miron. Urmatoarele cinci tablouri, printre care doua manastiri, au fost adjudecate de Georgica Cornu, presedintele Camerei de Comert Timis, care a fost in mare verva achizitiva si a licitat lucrari in valoare de peste 10.000 de lei.
Spre surprinderea generala, pictura ce-l infatisa pe domnitorul Stefan cel Mare s-a vandut cu doar 1.700 de lei, dovedindu-se ca, in perceptia estetica a unora dintre moldovenii cu bani din Banat, stejarii din lunca Timisului pot fi mai „cool” pe peretele din bucatarie decat imaginea domnitorului care stapanit Moldova timp de 47 de ani.
„In fiecare an vin sa cant cu placere la Balul Moldovenilor din Timisoara pentru ca ei, parca, apreciaza altfel cantecele de acasa”, ne-a declarat, la sfarsitul reprezentatiei, la ora ora 4,15 fix, sufletul muzical al petrecerii, Constantin Mandristeanu. Maestrul nu si-a incheiat recitalul de o noapte inainte de a-i incanta pe cei prezenti cu „Balada” lui Ciprian Porumbescu, cantata magnific la trompeta…
Pareri
Balul moldovenilor este peste balul bihorenilor! Chiar si peste cel al bistritenilor, gugulanilor, mehedintenilor sau timisorenilor. Care nu exista
Ma bucur DIN suflet ca relataraea evenimentului à facut-o dl. Ilas, un moldovean de seama al comunitatii media DIN Timisoara. Uráaaaaaaaaaaa…
Moldovenii au stiut dintotdeauna sa-si aleaga lautarii. Constantin Mandristeanu este unul dintre cei mai buni trompetisti din Romania, iar cd-ul lui de cafe concert „the shadow of your smile” este o mostra de maiestri desavarsita
Cred ca tabloul lui Stefan cel Mare era obligatoriu sa-l achizitioneze Asociatia Stefan cel Mare si Sfant pentru a-l pune pe peretele sediului. Dar Atudoroaie nu se gandeste si la gesturi de mecenat, ci doar la bani, bani, bani
Ii cunosc foarte bine pe sotii Mandristeanu si pot afirma cu tarie ca sunt niste oameni deosebiti. Felicitari si Dumnezeu sa va dea sanatate!!!! Puup
Mandristeanu, Vicoveanca si Botgros sunt cei mai indragiti invitati ai balului moldovenilor de la Timisoara. Din punctul asta de vedere, Atudoroaie are mana buna
MOLDOVA E URIASA VORBIND DESPRE PERSONALITATI .
Poporul de rand,migrator in alte orase ale tarii, CACA TOT !!!
eu n-as fi de aceeasi parere! uite, chiar generalul atudoroaie, care provine din botosani, a ajuns sef la securitatea din timis; ostaficiuc, bucovinean dupa parinti, este presedintele cjt; borza, sucevean dupa tata, a fost viceprimarul timisoarei; sucevenii toanca si saracan, sunt consilieri locali la timisoara; coloneii surugiu si tipa au ajuns sefi la sectia 2 politie, respectiv politia jimbolia; rachieru, sef la directia de cultura timis, iar profesorii universitari ivan si cotlet, dascali la stiinte economice… lista ar putea continua, dar trebuie sa lasam loc si banatului ca sa scoata fruncea 🙂
„Batuta pi loc”… sa nu fiii shi ghiolată… bunica, mămuca, viţica… Ghinişorul îi bun, dansaţi ca boii… cântă doar (majoritar) muierile, că bărbaţii îs prea beţi… N-am auzit un singur cântec patriotic… numa horă şi vin, după care puit în sărăcie… şi multă „poezie” la beţie, desigur…
rautate mica! din cate stiu, nu in moldova a fost transat un tigan intr-un camin studentesc, ci in minunata timisoara! asa ca ciocu mic!
Dragă „Rareş”, aka Mădălina, Corina, Georgeta, Irinuca, Vasile şi alte nume simple din popor… (că te clonezi pe multe situri):
1. Crima invocată de tine nu a fost comisă de timişoreni.
2. Studiază statistica… vezi care sunt get-begeţii care îşi iubesc prea mult vacile, fetele, bunicile, vecinele octagenare, etc.
3. „Ciocu mic” … 🙂 Nu sună a pocăinţă portocalie, cum ar trebui să ai înscris în statut. Subliniez „pocăinţă”… Maria, Vasile, Rareş, Mihai, Corina… Mai dă-i şi cu Joshua, Manuel, Tabitha – ori ţi-e ruşine?
Copile, tu esti bolnav de rautate! Crad ca doar Bratu te poate vindeca aparent
Probabil că sunt bolnav, nu suport preacurvia, prefăcătoria, limbile-n mur… O fi şi răutate, prin viziunea ta limitată…
Dar nu mi-ai răspuns concret la
Dă nişte exemple, combate afirmaţiile mele, sunt foarte deschis, ai fi mai util în vindecarea mea…
ce exemplu mai bun sa-ti dau decat ca moldovenii, asa violangii si irecuperabilicum ii consideri, au fost mai dibaci si au luat, la mustata, titlul national la fotbal… ghinionul timisoarei se numeste moldova, bastinosule 🙂