Bebelus venit pe lume cu 900 de grame, salvat la Timisoara, dupa ce a fost refuzat de spitalele din tara. De ce l-a vizitat tocmai ministrul Sanatatii? Video

TIMISOARA. O situatie revoltatoare s-a petrecut in urma cu mai bine de doua luni cand un bebelus nascut prematur, venit pe lume cu o greutate de doar 900 de grame, la Slatina, nu a putut fi transferat la nicio maternitate din tara, in care putea primi ingrijiri de specialitate, intrucat nu i s-a gasit niciun loc. Zile intregi viata micutului a fost in pericol, iar parintii si doctorii priveau neputinciosi cum bebelusul se zbate sa traiasca. De altfel, pana l-a putut avea, mama mai pierduse doua sarcini.

Disperati dupa ce au primit refuz dupa refuz, medicii de la Slatina au intervenit la ministrul Sanatatii. Sorina Pintea si consiliera sa Mihaela Tanase s-au mobilizat pentru salvarea copilului.

CITESTE SI: Noua cladire de la Spitalul de Copii din Timisoara va fi gata pana in decembrie, cu bani de la Ministerul Sanatatii si de la Primarie. Cati a promis Sorina Pintea? Video 

A fost un caz mai deosebit. Nu era loc in acel moment la Terapie Intensiva prematuri si atunci am facut noi pe dispecerii si a fost adus la Timisoara. Are deja doua luni si jumatate de cand e aici si de la 900 de grame astazi are 2,2 kilograme„, a spus ministrul Sanatatii, aflat in vizita la Timisoara.

Povestea este cam la fel ca de fiecare data cand se solicita ajutorul. Ne-am emotionat, ne-am mobilizat, copilul a ajuns de la Slatina la Timisoara. Am luat o decizie, ca in fiecare zi sa primesc un raport despre acest copil si sa stim starea lui. Ne-am bucurat atunci cand am aflat ca a stat 10 minute fara masca si a respirat singur, ca a crescut 10 grame, cand a mancat primii 6 ml de lapte„, a spus Mihaela Tanase, consilierul minitrului Sanatatii.

Sorina Pintea a readus in discutie situatia maternitatilor din Romania.

Sunt momente cand nu se respecta traseul procedural si oamenii intra in panica si suna pe ministru. Exista maternitati in tare care nu pot trata acesti bebelusi, maternitati de gradul II. Regulamentul spune ca ei se transfera in centre care pot sa trateze acesti copii. Nu s-a respectat procedura, lumea a intrat in panica, au intervenit la minister, si atunci am inceput noi sa dam telefoane, noi am intervenit, stiind ca este o cursa contra cronometru. Copilul era foarte, foarte grav. Este vorba despre un prematur, care necesita transferul intr-o institutie de grad superior… Exista niste reguli si proceduri pe care le vom relua, pentru ca nu se respecta. Ca sanctiuni, de dat afara e foarte greu. Sanctiuni putem sa dam. In astfel de situatii nu asta conteaza, ci constientizarea celor care trebuie sa gaseasca solutii, sa se gandeasca la pacient… Ca de obicei, atunci cand nu se rezolva, se ajunge la ministrul Sanatatii, dar pentru ca ministrul nu poate sa sune in fiecare minut, am delegat o consiliera, care este aici cu mine, si care a dezvoltat o relatie emotionala cu acel bebelus, informandu-se în fiecare zi de starea lui. Colega mea a adus hainute„, a precizat ministrul Sanatatii Sorina Pintea.

Cat despre momentul in care bebelusul ar putea ajunge in sfarsit in sanul familiei, medicii de la Spitalul de Copii Louis Turcanu din Timisoara sunt precauti.

Inca e mult prea repede sa ne pronuntam legat de externare. Daca are 2,2 kg nu inseamna ca e in siguranta. Prematurii sunt foarte fragili„, a precizat Ovidiu Adam, directorul Spitalului de Copii Louis Turcanu din Timisoara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Probabil ca va recomanda inchiderea sectiei respective, pentru ca sta degeaba daca nu i se transfera cazuri din restul tarii. Numai cazuri, plati nu se transfera. Pai daca sunt fraieri? Ar putea si ei sa zica, ca tot romanul din celelalte spitale, ca-i plin si sa arate discret spre buzunarul facut special pe marimea plicului.

  2. M.I.L.F. Sorina