Bega, primul canal de navigatie interioara din Romania cu semnalizare costiera pe toata lungimea. Este si singurul din tara care are harta electronica de navigatie

TIMISOARA. Regia Autonoma Administratia Canalului Navigabil Bega a finalizat amplasarea indicatoarelor costiere pe malurile canalului Bega pe tot tronsonul pe care il are in supraveghere si ingrijire.

CITESTE SI: Cum se va circula prin Timisoara in prima zi de scoala. Primaria promite sa finalizeze lucrarile pe trei santiere 

Intreaga operatiune s-a desfasurat in ultimele doua luni, marcajele kilometrice fiind instalate de la Uzina de Apa pana la frontiera cu Serbia.

Indicatoarele servesc drept puncte de reper pentru conducatorii vaporaselor, astfel incat navigatia sa se desfasoare in conditii de siguranta pe canalul Bega. Indicatoarele respecta tipul, forma, dimensiunile si calitatea solicitata de regulamentele de navigatie valabile in tara, dar si la nivel international.

Anul acesta, la sfarsitul lunii iunie, a fost demarata actiunea de amplasare a unui numar de 268 de semne costiere, prin care se reglementeaza circulatia pe Canalul navigabil Bega, pe tronsonul amintit. Montarea semnelor costiere s-a încheiat la sfarsitul lunii august, fiind respectate procedurile de achizitie publica pentru semnalizarea costiera, dupa ce a fost lansata si atribuita licitatia în Sistemul Electronic de Achizitii Publice.

Canalul Bega devine astfel primul canal de navigatie interioara din Romania care are semne costiere pe întreg tronsonul aflat în administrare. De asemenea, Canalul Bega este singurul canal de navigatie interioara din Romania care are si harta electronica de navigatie, care poate fi descarcata de pe site-ul oficial al Regiei Autonome „Administratia Canalului Navigabil Bega„, spune Ioan Mateescu, director general Regia Autonoma „Administratia Canalului Bega”.

Odata rezolvata si semnalizarea costiera, mai trebuie deschis punctul de trecere frontiera dintre cele doua tari, de amenajarea caruia trebuie sa se ocupe Consiliul Judetean Timis.

In bugetul pe acest an, CJT a prevazut suma de 1 milion de lei pentru ”Construire punct de trecere naval si pietonal de pe Canalul Bega, amplasat pe teritoriul UAT Uivar – lucrari de executie, servicii supervizare, taxe, etc”. Tot in primavara, consilierii judeteni au aprobat documentatia tehnico-economica, faza Studiu de Fezabilitate (SF) cu principalii indicatori tehnico-economici pentru aceasta investitie.

Deocamdata, timisorenii pot circula cu vaporasele pana la Sanmihaiu Roman, unde in primavara acestui an a fost redata oficial in folosinta ecluza din cadrul nodului hidrotehnic, prin care, in viitor, ar putea trece vaporase care sa faca legatura intre Timisoara si Serbia.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Si arata foarte neingrijit malul , deci apucati va de curatenie si amenajare si apoi de transport.

    • Am fost de 3 ori pana la Otelec cu bicicleta si cel mai neingrijit aspect e pista de biciclete

  2. De ambrozie de pe malurile râului Bega nu se ocupa nimeni? Macar niste amenzi la apele romana…….