Administratia Fritz da peste 30.000 de euro pe un studiu in baza caruia sa organizeze un concurs de solutii pentru reamenajari in Piata Victoriei din Timisoara

TIMISOARA. In primavara, la aproape 3 ani de cand a fost iscalit, contractul pentru realizarea proiectului tehnic de modernizare a Pietei Victoriei din Timisoara a fost reziliat de primarul Dominic Fritz.

CITESTE SI: Cale libera pentru navigatia pe Bega de la Timisoara pana in Serbia. Primul vaporas a trecut prin ecluza reabilitata de la Sanmihaiu Roman. Mai e nevoie de sistemul de semnalizare pe canal si punct de frontiera pe apa. Foto

O firma din Brasov castigase licitatia pentru proiectarea lucrarii, a semnat contractul inca din martie 2018 si nu a mai predat niciodata documentatia. Drept urmare, nici licitatia pentru executia lucrarilor nu a putut fi organizata, astfel ca, intr-un final, dupa mai multe revizuiri si negocieri intre Primaria Timisoara si firma, contractul a fost rupt in februarie anul acesta.

Dominic Fritz spunea atunci ca nu renunta la modernizarea zonei centrale, insa o va face doar dupa ce organizeaza un… concurs. Iar lucrarile ar urma sa inceapa in 2024, dupa anul in care Timisoara va fi Capitala Culturala Europeana.

Acum, adminsitratia Fritz plateste 130.000 de lei fara TVA, adica aproximativ 31.000 de euro cu TVA, pentru un studiu de fundamentare in baza caruia sa organizeze in urmatorii ani o competitie de solutii cu tema ‘Lucrari de amenajare si modernizare Piata Operei si strazi zona Cetate, Timisoara‘.

Contractul va fi incredintat direct si vizeaza intocmirea mai multor documentatii pentru:

Conform contractului, firma care va primi lucrarea trebuie sa faca un studiu topografic, unul peisagistic, un altul geotehnic, istorico-arhitectural si o evaluare arheologica teoretica.

Zona de interventie a proiectului o constituie Ansamblul urban interbelic ‘Corso’, situat in centrul Municipiului Timisoara – o zona de o importanta simbolica, atat pentru cetatenii municipiului, dar si ca reprezentantivitate pentru turistii care viziteaza municipiul. In conditiile deteriorarilor suferite de monumentele istorice aflate in zona centrala, calitatea ubrana a zonei este in scadere, prezentand disfunctionalitati, scaderea numarului de turisti, ceea ce poate conduce in trimp la o scadere a potentialului turistic si potentialii turisti nu sunt constienti de valoarea istorica a acestor monumente, marcate pe deplin prin lipsa activitatilor de restaurare si reabilitare din ultimii ani, la care se adauga gaptul ca zona nu este suficient de promovata din punct de vedere turistic, neexistand un sistem de semnalizare si orientare turistica adecvat„, se arata in anuntul Primariei Timisoara.

Reprezentantii municipalitatii spun ca reamenajarea se impune dat fiind faptul ca ‘zona e cea mai importanta a orasului, fiind poarta de intrare catre orasul vechi, intrucat e de mare valoare istorica din punct de vedere al patrimoniului construit, impunandu-se o nevoie urgenta de interventie, dar si pentru ca Timisoara va fi Capitala Europeana a Culturii in 2023‘. Insa o potentiala modernizare oricum nu va incepe inainte de anul 2024.

Firmele interesate isi pot depune ofertele pana in 13 decembrie.

Va reamintim, si fostul primar, Nicolae Robu, isi dorea sa modifice aspectul Pietei Victoriei, dar si al zonei Modex. Gasise inca din 2018 firma care trebuia sa realizeze, cu 85.000 de euro, proiectarea pentru modernizarea ansamblului, in 4 luni, care insa a intarziat ani de zile in a preda documentatia, astfel ca, intr-un final, in februarie 2021, actualul primar, Dominic Fritz, a reziliat contractul.

Robu isi dorea ca prin acest proiect sa inlocuiasca retelele de utilitati din subteran, pe suprafata intregii piete, sa fie schimbat pavajul si sa fie desfiintata parcarea de la Modex, acolo unde ar fi urmat sa fie montate dale dupa modelul dintre Opera si Catedrala, iar in centrul piatetei amenajate sa fie asezat un soclu pentru o statuie ecvestra, iar locul sa revina in mare masura la felul in care arata odinioara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. tim spune:

    Se pregateste sa distruga si Corso? Fritz,din fericire pentru noi in 2024 tu vei fi ejectat de la conducerea acestui oras!

    • yodolomaibari spune:

      taci in plamea o pun pe ma-ta primar

    • Blitz spune:

      Redați orașul pe mâna administrației din Ungaria sau Austria => vor reclădi rapid centrul istoric => va arăta din nou ca o prețioasă bijuterie. Lăsați orașul pe gândirea haotică și mâna nepricepută a banato-valahilor => vor compromite și vor strica din start și din fașă, iar și iar, orice va intra în câmpul lor de atenție, gândire și acțiune 🙂 Nu contează despre ce e vorba: legi, teorii, idealuri, proceduri, mecanisme, etc. Un lucru bun care dicolo funcționează la noi este rapid compromis sau stricat și nimeni nu știe de ce sau cine-i de vină 🙂 Amin!

      • La nemți nu se fac schimbări nici după 30ani. La noi insă NONSTOP spune:

        Cum arăta oare orasul dacă raminea la AustroUngari…? 🤫
        Vis!!

  2. stercalau cop spune:

    inainte sa reorganizeze circulatia in zona centrala.vad ca si usristul de la brasov a dat aceiasi tema pentru piata sfatului din brasov.o fi vreo legatura.

    • Xxx spune:

      In mod cert, vor face un tunel sa unească cele doua piețe. Un plan diabolic de cotropire a TM de BV și invers.

      • badea ion spune:

        in mot cert for sa mai fure 30 mii € . iti dai seana ca nu o sa faca nimic.

        • eu spune:

          de ce sa fure 30.000 ? initial Robu a semnat pe 85.000 si firma aia nu a facut nimic 3 ani asa ca Fritz a reziliat si nu a platit. adica economie 85.000 . acum face la o treime de pret? sper sa gaseasca o firma interesata la asa un pret mic

          • Ciprian spune:

            La ce s-a gandit, decat sa fure Robu 85.000 EUR, mai bine sa fure el (Fritz) 30.000 EUR :)). Oricum o fi, tot un corupt infect ramane 🙁

    • loijkkj spune:

      pai nu ai ce sa cauti cu masina in centru, vrei sa mergi la plimbare pe corso, ia tramvaiul, autobuzul, taxi, uber….sau perpendes….mai lasati troacele poluatoare acasa

  3. Shaormin spune:

    Doamne fereste-ma cati cretini s-au gasit sa comenteaze pe aici… In capul lor mic si prost totul este conspiratie, magie, vrajitorie.
    Bai idiotilor, voua va place cum arata piata operei? Pavajul ala jalnic? Piata Operei trebuia renovata de multi ani! Cand iti vin musafiri si ii duci in centru, ti-e mai mare rusinea! Uitati-va si voi in poza de mai sus – cat de frumos era cu parcul acela in loc de asfaltul si betoanele din parcarea de la modex!

    • Hop si eu spune:

      Pe vremea aia nu era Model. De fapt, e singura clădire care nu avea ce cauta acolo. Dacă tot au facut-o nu trebuia facuta „futuristic” ci trebuia încadrată în arhitectura zonei. A fost o mare porcărie asa cum este si fațada Operei care trebuia sa ramana cum a fost inițial.

  4. CPM spune:

    Daca s-ar organiza un concurs de proiecte la Facultatea de Arhitectura??? Desigur, nu pe gratis, dar pe o suma mai mica, iar castigatorul va avea un palmares frumos in momentul in care isi va deschide propria firma de arhitectura. De ce sa nu-i giram cu incredere si pe viitorii arhitecti? Nu e obligatoriu sa fie ales proiectul unui student, dar daca totusi e un proiect foarte bun?!

    • Nume? spune:

      O propunere foarte buna. A functionat cu parcul dintre strazile Lorena si Zurich, unde o implicare civica exemplara a pus capat unui aranjament privat/primarie, de trecere al parcului (care pe atunci arata cam ca o jungla) in proprietatea hotelului alaturat, actualmente casa de batrani. Nu uit cum arata spertarul trimis de primarie la eveniment, de parca mai avea un minut pana la accidentul vascular cerebral.

  5. Paul spune:

    Deci trebuia sa inceapa in 2018, nu au reusit, si reincep peste 6 ani.
    Ba. Deci „incompetenta” nici nu incepe sa descrie tara asta

    • ion spune:

      pai robu a gasit o firma sa faca aproape acelasi lucru pe o suma de 3 ori mai mare si 3 ani nu a facut nimic.
      acum mai incearca o data, cu altii, sper mult mai competenti.

  6. derdiedas spune:

    Eu sper ca de data asta sa fie un proiect bine pus la punct nu ca cel din piata Libertatii ce probabil a fost facut dupa „bunul gust” al pletosului. In imaginile de mai sus vad elemente de iluminat public ce ma duc cu gandul la felinarele oribile din Libertatii si cred ca sunt luate din vechiul proiect al lui Robu.
    Timisoara merita un concurs pe bune cu firme invitate de afara (dar sa le fie data o sansa si celor romanesti si si studentilor de la arhitectura … de ce nu) ce sa propuna o solutie pe masura locului. E probabil unul dintre cele mai emblematice locuri din Timisoara si merita sa fie transformat in ceva frumos.

  7. Hagi spune:

    La ce mai plătiți cand lucrurile sunt clare, piste pentru biciclete și terase in centru, pentru pietoni punem garduri să-i delimităm și gata. Oricum va câștiga firma voastră prin care sifonați lovele și faceți tot ce vreți voi! Văd că v-ați făcut o practică din sifonarea fondurilor pe față. Pentru ce aveți funcții de city manager, arhitect șef și ma știu eu ce servicii?

  8. stela spune:

    Doamne,.ce uratenie !!E ca-n filmele cu zombi….nu copaci,nu flori,nu arbusti decorativi….numai piatra,piatra,beton…
    Nenorocitii astia de usr-isti,chiar vor sa distruga personalitatea orasului…..Pina in 2024,daca nu facem ceva intre timp,Timisoara nu va mai fi ,,mica Viena,,…va fi decor pentru filme SF…….

    • BanatanFalos spune:

      Calmeaza-te duduie ca stirea e cu poze din proiectul fostului primar.
      Asta ca sa stii cum ajungea si Operei daca vopsitul ramanea primar …

    • @stela spune:

      Proastă satului. Mica Viena îi zicea pentru clădirea Operei, care la dimensiuni mai mici seamănă cu cea din Viena, dar patrihotii tai au uratit-o si acum tu vii sa vorbesti de uratenie? Asa ca a dispărut elementul de comparatie din anii ’30.

  9. Sergiu spune:

    Auzi ma concurs pentru sifonarea banilor publici, dar cu incredintare directa….

  10. laurentiu spune:

    Ba da toti cum vin la putere se apuca sa faca studii de tot felul bineinteles pe bani multi si numai cu frime „agreate”. Tin minte pe vremea lui Ceausescu in anii 80 cand au pus pavajul in piata victoriei nu sa facut nici un studiu si in cateva luni sa rezolvat situatia cu mutat tramvaie etc.