Castanul cu bufnite de la Timisoara. Huhurezii se aduna cu zecile la ‘sedinta’ in fiecare dimineata. Video

TIMISOARA. In timp ce suratele lor vrabiile ori chiar porumbeii din pietele Timisoarei dau semne de neliniste, iar frigul de minus multe grade de afara nu este tocmai pe placul lor, bufnitele par destul de incantate de vremea de inceput de decembrie.

CITESTE SI: Lume buluc la primul Parc al Craciunului, deschis la Timisoara, la Muzeul Satului. Patinoar, masinute si carusel gratuite, bunatati la preturi mai mici ca in centru, teatru, spectacole, concerte cu Andra, Delia si Irina Rimes. Video

In plin centrul istoric al Timisoarei, batranul castan din curtea de la Casa Artelor a devenit locul preferat de adunare pentru huhurezi.

Ciufulite, bufnitele se aseaza pe crengi, se ascund printre putinele frunze inca ramase pe ramuri si isi invart capetele din timp in timp cand cineva le tulbura somnul de peste zi.

 

Prefera partea superioara a copacului, insa cei care lucreaza in cladirea din jurul castanului spun ca nu de putine ori numarul pasarilor ce se aduna in curtea lor trece de 20-30, astfel ca bufnitele ajung si pe crengile din dreptul balconului. Huhurezii le fac ziua mai frumoasa angajatilor de la Directia Judetene pentru Cultura care isi au birourile in imobil.

Celebra Curte cu Castani este… Curtea cu Bufnite, mai nou. E o adevarata bucurie sa vii la lucru dimineata si sa ai asa colegi de serviciu. Am incercat de ceva vreme, de vreo doi ani de cand avem bufnitele astea in castan, sa luam din toate superstiile pe care le stim, cele bune, cele care spun ca acolo unde se aciuaza bufnite, sau mai exact ciufi de padure, cum sunt cele de la noi din curte, e energie buna. Asa ca e fain sa vii la lucru cu bufnitele in curte„, spune Andreea Medinschi, purtator de cuvant al Directiei Judetene pentru Cultura.

Mie imi plac. Is colege faine. Plus ca aduc multa reclama prin oras. O gramada de oameni cand ies de la lucru ma intreaba: putem sa vedem bufnitele, mai or venit bufnitele? E fain pentru toata lumea„, spune o alta angajata de la Directia Judeteana pentru Cultura.

Ornitologii cred ca ciufii de padure si-au gasit adapost in castan pentru ca locul in care stateau de obicei peste iarna, cel mai probabil un pod al unei cladiri istorice din centrul Timisoarei, a intrat in renovare. In fiecare seara, pasarile isi iau zborul in cautare de hrana, iar dimineata se intorc sa se odihneasca in copac pentru ca zona este una linistita. Tot acest ciclu se va desfasura pana la primavara. Cat priveste superstitiile legate de prezenta bufnitelor, specialistii spun ca trebuie sa avem in vedere ca simbolul universal al bufnitei este intelepciunea.

Daca ne intoarcem la traditia populara, se zice ca bufnita prevesteste moartea. Pe undeva este o zana a mortii, o zana a vietii si o zana a mortii. Si intelepciunea de aici vine. Ca Cel care cunoaste viata, cunoaste si moartea este unul singur, vorbim de intelepciunea divina, dar se pare ca mai avem si semne prevestitoare aicea pe pamant si unul dintre ele, unul dintre semnele prevestitoare este bufnita„, spune Maria Madroane, muzeograf la Muzeul Satului Banatean din Timisoara.

VIDEO: George Stefanita

In Timisoara mai sunt doua locuri cunoscute unde se aduna frumoasele inaripate. Parcul din incinta Universitatii de Agronomie, respectiv copacii seculari din fata Castelului Huniade, in centrul orasului. Acolo insa pot fi vazute iarna, de obicei, cand ninge.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Dede spune:

    Frumoase păsări. La Huniade le vedeam pe vremuri.

  2. strigatul din noapte spune:

    Cucuveaua prevesteste moartea,de cand sunt copil am verificat acest lucru,atunci cand canta ,,a moarte,, cateva zile la rand vesteste trecerea in trancendent al unei rude sau al unui vecin,si asa este,la cateva zile unul dintre noi pleaca(se spune ca cel care va muri nu o aude,dar Vadim Tudor a auzit-o cu 2-3 zile inainte de a muri,chiar i-a spus sotiei in acea noapte daca nu cumva lui ii canta).Bufnita este simbolul intelepciunii,masoneria a pictat-o pe bancnota de 1 dolar,iar anual la Bohemian Groove o aprinde si se petrec lucruri pe care mintea majoritatii nu o poate accepta(dar au fost filmati cu o camera ascunsa de jurnalistul care s-a infiltrat printre ei,Alex Jones).Slava Lui Dumnezeu pt. toata faptura vazuta si nevazuta.

  3. Angela spune:

    Aceste bufnite prevestesc moartea culturii in Timisoara 2023 !! Ce nu se intelege ?? Pentru asta au ales locul.

  4. stela spune:

    Bine ca le dat idei usr-istilor….Azi -maine o sa ajunga la concluzia ca sunt daunatoare aceste pasari ,si vor propune exterminarea lor,pe,, modelul ,, porumbei…….Lgbt-istii astia sunt capabili de orice…..

  5. andy spune:

    …”frigul de minus multe grade de afara” ???… -2 e cel cu multe grade??? …pai la – 15 ce’o fi ?? …

  6. Ghiță spune:

    Vă spun eu că aduce Noroc! Când am fost pozitiv la covid s-au găsit 3 Bufnițe să-mi cânte din copacul apropiat casei. M-am căcat pe mine de frică….. DAR NOROCUL MI-A SURÂS. AM AVUT CEA MAI UȘOARĂ TRECERE PRIN BOALĂ NICI FEBRĂ NICI DURERI PLĂMÂNII SUNT OK ÎN PLUS FAMILIA NU A LUAT COVID.

  7. Dan spune:

    Fain! Kikinda a devenit renumita pt parcul plin de bufnite pe care-l au. Doar sa nu li se puna pata USR-istilor si pe aceste biete pasari.

  8. quonto spune:

    E clar care este nivelul de cultura daca angajata Directiei de cultura Timis afirma ” plus ca aduc multa reclama prin oras” Ce reclama aduc !? Nu a crescut numarul turistilor nici macar cu unul, ce sa vada intr-un oras cu muzeul principal inchis de peste 12 ani. Intr-o perioada mult mai scurta altii au construit piramide, drumuri si apeducte acum mii de ani. Cladiri in ruina, drumuri cu gropi, terase la care o cafea este mai scumpa decat la un hotel de 5 stele. Timisoara in care librariile Timlibris au fost transformate in banci! Halal oras capitala a inculturii