La Multi Ani, Romania! 1 Decembrie, ziua din sufletele tuturor romanilor, oriunde s-ar afla

TIMISOARA. 1 Decembrie este sarbatoarea romanilor de pretutindeni, ziua in care celebram unirea provinciilor romanesti, care a avut loc in urma cu 103 ani, la Alba Iulia. Banatul avea sa reintregeasca tara aproape un an mai tarziu.

Era anul 1918, Primul Razboi Mondial era pe sfarsite, iar parti din teritoriul romanesc se aflau inca in maini straine, dupa pacea de la Bucuresti, semnata in luna aprilie a acelui an. Tratatul nu avea insa sa fie ratificat de Parlament. Unirea Transilvaniei cu Romania avea sa fie pregatita insa de-a lungul mai multor luni. Cu o luna inainte de Pacea de la Bucuresti, Basarabia anuntase unirea cu Regatul Romaniei.

In 18 octombrie, imparatul Carol I al Austriei emite un ‘Manifest catre popoarele mele credincioase’, in care cere reorganizarea Austro-Ungariei sub forma a sase state independente. Un raspuns la acesta este trimis de Corpul voluntarilor in armata Austro-Ungară din Transilvania si Bucovina, prin care se cere unirea teritoriilor locuite de romani. 13 zile mai tarziu, statul Austro-Ungar avea sa fie dizolvat. In 3 noiembrie este creat Consiliul National Roman, care preia controlul asupra autoritatilor locale din Transilvania, iar o saptamana mai tarziu, Romania declara din nou razboi Puterilor Centrale.

Armata romana ocupa mai multe trecatori de la granita cu Ungaria si chiar patrunde pe teritoriul tarii vecine, ocupa Targu Muresul, iar in paralel sunt organizate alegeri pentru desemnarea de reprezentanti care sa participe la Marea Adunare de la Alba Iulia.

Sunt selectati 1228 de delegati din 130 de cercuri electorale si 27 de comitate romanesti. In 1 Decembrie, delegatii se intalnesc in cetatea de la Alba Iulia cu alte mii de romani imbracati in port national asteptand in afara zidurilor cetatii. Pana la pranz, Rezolutia care atesta Unirea era ratificata si s-a proclamat alipirea Transilvaniei si Banatului la Regatul Romaniei.

De ce Alba Iulia?

Locatia Adunarii care a dus la Unirea Transilvaniei si Banatului cu Romania a fost aleasa de Consiliul National Roman Central din doua motive istorice: pe 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazul intra triumfal in Cetate si proclama Unirea Principatelor Romane, Alba Iulia fiind pentru scurt timp capitala aleasa de domnitorul roman, si al doilea motiv a fost acela ca, in 1784, Horea, Closca si Crisan au fost trasi pe roata pe platoul din fata Cetatii.

De cand a devenit 1 Decembrie Ziua Nationala a Romaniei?

1 Decembrie a fost proclamata Ziua Nationala a Romaniei abia dupa caderea regimului comunist. Legea care a stabilit ca sarbatoarea nationala sa fie in prima zi a lui decembrie a fost promulgata la 31 iulie 1990 de presedintele de la acea vreme, Ion Iliescu.
In acel an, Frontul Salvarii Nationale a refuzat o propunere conform careia ziua de 22 decembrie sa fie declarata zi nationala.
Inainte ca 1 Decembrie sa devina zi nationala, sub regimul comunist romanii sarbatoreau acest eveniment in data de 23 august, prin demonstratii fastuoase si parade militare.

Ce alte semnificatii istorice mai are ziua de 1 Decembrie?

In 1919 este investit primul guvern de coalitie interbelic din istoria Romaniei, iar acesta avea sa fie condus de Alexandru Vaida-Voievod.

In 1920, Consiliul Orasenesc al Brasovului doneaza Castelul Bran Reginei Maria a Romaniei, pentru contributia avuta la realizarea Marii Uniri.

In 1936 era inaugurat Arcul de Triumf de la Bucuresti, in prezenta regelui Carol al II-lea si a reginei Maria.

In 1947 legatia romana de la Praga devenea ambasada, iar in 1963 se intampla acelasi lucru cu legatia de la Londra.

In 1966, Iosif Broz Tito face o vizita neoficiala la Timisoara, unde se intalneste cu o delegatie condusa de Nicolae Ceausescu, din care mai faceau parte Emil Bodnaras, Ion Gheorghe Maurer, Paul Niculescu Mizil si Iosif Banc

In 1970 se fac primele teste cu tramvaiul Timis 2, model ce avea sa fie fabricat la Timisoara. Testele au durat 30 de minute si tramvaiul a ajuns chiar si la 100 km/h.

In Timisoara, 1 Decembrie 1918 este si numele unei strazi care pleaca din zona Pietei Nicolae Balcescu si se termina la intersectia cu Stefan cel Mare si Stan Vidrighin. Strada are 2,3 kilometri.

Sursa foto: ziuaveche.ro, unitischimbam.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Sergentul spune:

    În august 1919, doi olteni, unul din Dolj și celălalt din Mehedinți, au umilit pe cei care se credeau puternici și au răzbunat râurile de lacrimi și sânge vărsate de români!
    Ar trebui ca ziua aceea să fie declarată sărbătoare națională!

  2. Informare spune:

    Unirea Banatului cu România a fost proclamată pe 1 decembrie 1918 la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia. Preluarea de facto a administrației Banatului de către autoritățile românești s-a desfășurat cu întârziere și cu mare greutate, datorită prezenței în regiune a trupelor sârbe și franceze. Administrația românească s-a instalat în Banat abia un an mai târziu, unirea fiind consfințită de intrarea trupelor românești în Timișoara pe 3 august 1919. Deși România revendicase Banatul în cadrul granițelor sale naturale, până la Tisa și Dunăre, Banatul a fost în cele din urmă împărțit între Regatul României (aproximativ 2/3) și Regatul sârbilor, croaților și slovenilor (aproximativ 1/3).Banatul abia in anul 1919 s-a unit cu Romania si a jurat supunere si credinta regelui Ferdinand I. La Conferința de Pace de la Paris, prim-ministrul Ion I.C. Brătianu a cerut recunoașterea granițelor unei Românii care includea întreg Banatul, cu granița pe Tisa inferioară până la vărsarea acesteia în Dunăre și apoi cursul Dunării. Conferința însă a decis linia de demarcație care s-a păstrat până astăzi, cu excepția unei rectificări care a avut loc în 1923. La 24 noiembrie 1923, România și Regatul Sârb au încheiat la Belgrad un protocol pentru rectificare de frontieră. România a cedat Iugoslaviei satele Meda (Međa, Párdány), Modoș (Jaša Tomic), Șurian (Šurjan), Căptălan (Busenje), Crivobara (Markovićevo) și Gaiu Mare (Veliki Gaj, Nagy Gaj), în timp ce Regatul Iugoslaviei a cedat României satele Beba Veche (Stara Beba, Óbéba), Cherestur (Krstur, Pusztakeresztúr), Ciortea (Csorda) și Iam (Jám) și orașul Jimbolia (Žombolj, Zsombolya). Rectificarea efectivă a avut loc la 10 aprilie 1924.Deci si Sarbii si Ungurii au vrut Banatul…oare cum ar fi fost mai bine?

    • reinformare spune:

      „Banatul a fost în cele din urmă împărțit între Regatul României (aproximativ 2/3) și Regatul sârbilor, croaților și slovenilor (aproximativ 1/3)”
      Au furat o bucata (mica, ce-i drept) si viniturile asiatice de langa noi. Impartirea a avut drept criteriu de baza, principala, componenta etnica, asa ca e cel putin stupid sa te intrebi: „si Sarbii si Ungurii au vrut Banatul…oare cum ar fi fost mai bine?” Ce roman intreg la minte, majoritar pe un teritoriu, si-ar dori sa traiasca sub stapanirea asiaticilor sau a sarbilor?! Recensamantul efectuat in 1918 de administratia asiatica a momentului (si de aceea trebuie privit cu rezerva, cunoscute fiind metehnele unguresti) in efemera (si caragieleasca) Republic(ut)a Banat a consemnat urmatoarea componenta etnica, in ordinea descrescatoare a ponderii: 37.42% romani, 24.50% svabi, 17.97% sarbi, 15.31% unguri, iar restul de alte nationalitati. Evident, distributia nu era uniforma in teritoriu, erau zone compacte locuite de romani, altele locuite de sarbi, svabi etc. Da, sarbii au vrut sa puna gheara pe tot Banatul, l-au ocupat (ocupatia sarbeasca a fost un cosmar pentru localnici), dar tentativa lor de a obtine intreg teritoriul a esuat.

      • Ion spune:

        Pentru reinformare: ‘Ce roman intreg la minte, majoritar pe un teritoriu…’ : cum eram majoritari cu 37.42%? Ba din contra, eram minoritari raportat la toate celelalte etnii….

      • Sava spune:

        Cum adica au furat o bucata (mica, ce-i drept) si viniturile asiaticea….pai nu era a lor inainte? Inseamna ca s-au furat singuri…. 🙂

  3. nu doar fotbalistii spune:

    Moarte subită: primarul Augustin Sărăcuț a fost găsit fără viață în casă de familie

  4. Marius spune:

    La mulți ani România !
    Sper că de 25 decembrie sa avem in centru frumos că ce era acuma zilele astea este urat și fără inspirație să dați cinste cum se cuvine nașteri Domnul nostru Isus Cristos ! Și să păstrați datinile !

  5. Muxe1Dec spune:

    Nu avem niciun motiv de a sarbatori unirea cu regatul inapoiatilor de peste carpati