Tramvaiul Bozankaya de la Timisoara, vedeta la Berlin, la cea mai mare expozitie din industria tehnologiei transportului. Foto

TIMISOARA. Si-a deschis portile InnoTrans, cea mai mare expozitie de inovatie in transport din lume, care se desfasoara pana vineri in capitala Germaniei.

Inca din prima zi, tramvaiul de record mondial produs de Bozankaya pentru Timisoara, garnitura ecologica premiata, alimentata pe baterii, a devenit vedeta evenimentului din parcul expozitional de la Berlin.

Cu acordul municipalitatii, producatorul a ales sa prezinte la InnoTrans cel de-al 13-lea tramvai nou livrat Timisoarei in urma cu cateva zile.

La deschidere, la standul producatorului s-a aflat insusi ministrul Transporturilor din Turcia Adil Karaismailoğlu, precum si presedintele fabricii care a prezentat garnitura de la Timisoara si a raspuns intrebarilor legate de solutiile inovative in tehnologiile de transport.

Participarea la acest eveniment de marca a tramvaiului Bozankaya, produs special pentru Timisoara, inseamna un plus de imagine si pentru orasul nostru, intrucat numarul vizitatorilor, la fiecare editie a expozitiei de la Berlin, este unul coplesitor.

InnoTrans este cel mai important eveniment dedicat sectorului mobilitatii, si are loc la fiecare 2 ani, in Berlin, reunind peste 3.000 de expozanti din 61 de tari ce prezinta inovatiile globale din industria feroviara.

Impartit in 5 segmente de interes, targul comercial, precum si Tehnologia Cailor Ferate, Infrastructura Cailor Ferate, Transport Public, Interioare si Constructia de Tunele, summitul se pregateste pentru 150.000 de invitati din 149 de tari.

Mijloace de transport fabricate de Bozankaya circula in Luxemburg si 11 orase din Germania. In Romania, Bozankaya a trimis deja la Timisoara 13 tramvaie dintre cele 21 pentru care a semnat un contract cu Primaria, existand insa posibilitatea extinderii intelegerii pana la 40 de garnituri.

Cel mai inovativ tramvai a fost conceput si fabricat special pentru nevoile si cerintele transportului public local din Timisoara.

Cu o capacitate maxima de 200 de pasageri, toate vehiculele pot functiona pe baza de baterii, fara a fi conectate la reteaua catenara pentru pana la 70 de km – cea mai mare distanta de pana acum in istoria sistemelor de tranzit pe calea ferata usoara. Cu aceasta caracteristica unica, Bozankaya a atins un record mondial, obtinand titlul de „Cea mai Inovativa intreprindere Mare din Europa”, acordat in 2021 de catre ERCI (European Railway Clusters Initiative), cea mai prestigioasa institutie in domeniul sistemelor tehnologice feroviare din Europa.

Din comanda de 21 de garnituri, Timisoara a primit deja 13, restul urmand sa ajunga pana la finalul anului. Tramvaiele sunt achizitionate printr-un amplu proiect cu bani europeni inceput in 2019.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.