TIMISOARA. Chiar daca vestul tarii sta pe o punga uriasa de ape geotermale, putine sunt administratiile care folosesc aceasta resursa naturala. Si asta in conditiile in care Romania se numara printre primele 5 state din Europa in ceea ce priveste potentialul apelor vindecatoare.
In localitatea Lovrin, aflata la doar 46 km de Timisoara, exploatarea apei geotermale a inceput inca de dinainte de 1989, cand aceasta era folosita la incalzirea unor sere. In primii ani de dupa Revolutie, autoritatile au uitat de comoara pe care o aveau in adancuri. Insa, pe la jumatatea anilor ’90 aceasta a fost reconsiderata si valorificata.
„Apa se extrage de la 2000 de m adancime. Tinand cont de calitatile si temperatura apei, care e undeva la 90, 92 de grade, apa in momentul de fata, pe timp de vara, o folosim la de tratament, la strandul Lovrin, iar pe timp de iarna avem un sistem de incalzire prin care asiguram incalzire catre populatie„, explica viceprimarul din Lovrin, Eugen Truta.
Pentru a obtine valoroasa apa calda, ce are calitati terapeutice, autoritatile din Lovrin au investit 1,5 milioane de lei din bugetul local si au amenajat singurul strand termal caruia i se asigura apele printr-un foraj la o asemenea adancime – aproape 2 kilometri.
Apa e scoasa la 90 de grade Celsius si e transportata printr-un sistem de conducte la bazin, unde ajunge la o temperatura de 40 grade Celsius, numai buna pentru balaceala.
Autoritatile au amenajat si o mini cascada pentru a scadea temperatura apei in mod natural, intrucat nu vor sa o amestece cu apa de la sistemul centralizat care are clor si alti dezinfectanti.
„Pentru remuatism degenerativ, reumatism articular, sechele neurologice, post traumatice ale membrelor. Pentru astea apa termala de aici de la Lovrin este foarte buna„, precizeaza Viorel Hutanu, administrator.
In fiecare zi, zeci de oameni din intreaga tara vin la strandul termal de la Lovrin pentru a face baie in apa care, pe langa distractie, le intareste sanatatea.
„Noi suntem de la Radauti, judetul Suceava. Am venit pana aici pentru ca am auzit ca apa e foarte buna. Avem probleme cu sanatatea„, spune un turist aflat la Lovrin in vacanta.
„Venim pentru reumatism si pentru oase, pentru tot. E foarte buna apa, vin aici de multa vreme si gasesc vindecare. Vin din Becicherecu Mic, de la 38 de kilometri„, spune un altul.
„Aceasta apa este minunea lui Dumnezeu pe pamant. Pe mine m-o scapat de operatie, cu hernie de disc, cu coxartroza„, precizeaza inca un turist care se bucura de apele de la Lovrin.
Autoritatile locale si-au propus acum sa reabiliteze toate conductele care vin de la foraj pana la o centrala de distributie. Proiectul se ridica la 5 milioane de euro si presupune extinderea, intr-o prima faza, cu 20 la suta a retelei din comuna. Deocamdata, apa geotermala e folosita pentru strand, pentru incalzirea primariei, a caminului cultural si a scolii, insa pe viitor va putea asigura incalzirea locuintelor.
VIDEO: George Stefanita
Pareri
Tote izvoarele de ape termale din România sunt date pe gratis în combinații ale politicienilor cu diferiți banditi care le exploatează de peste 25 de ani la negru fără ca populația sa beneficieze de binefacerile vindecătoare ale acestora și nici statul nu câștigă apsolut nimic !
Dacă în Austria ar exista asemenea ape minerale ar fi făcute investiții de sute de milioane de euro în clinici de recuperare !
Din păcate ai dreptate in România nu se știe să se facă investiții indiferent că e politică sau privată sau de stat nu știm să gestioneze și să aducă valoare Țări nu doar gurii lor și a progeniturile lor !!! Care sunt la fel de lacomi și avuți după putere că ei ! Ceva pe lângă subiect am văzut cum tari se lupta cu incendiile noi avem pregătit ceva !!! Și ce mă miră este inteligența acelor tari care se cred deștepte dar nu au folosit însămânțare norilor pt a aduce ploaia din timp înainte să fie prea târziu deci ce vrb nu se face munca pe teren a multor instituții din lume nu doar la noi !!! Se fură banii și nu își fac datoria corecta fata de cetățeni sunt date din satelit etc și se poate știi exact unde și cum va izbucni dezastre dar cine să facă munca corect și sunt specialiștii care de erau pe teren aflau ce este acolo și ce se poate întâmpla etc in fine o lume plina de tehnologie cine sa mai și muncească !!!
Exista si in Calimanesti-Caciulata, judetul Valcea acest tip de stranduri cu apa geotermala, iar blocurile din orasul Calimanesti si hotelurile statiunii folosesc apa geotermala ca agent termic. Avem o tara minunata.
Buziașul și Călacea au super-potențial, și ar putea deveni pentru Timișoara ce este Mamaia pentru Constanța sau Poiana pentru Brașov. Cu cel mai mare Aquapark din România construit la Buziaș și modernizarea complexului de la Călacea plus noi hoteluri, sunt convins că ar propulsa Timișul în top 5 național că număr de turiști. Păcat de lipsa de viziune, implicare și ambiție.
Pret de intrare mult prea mare iar curatenia este destul de discutabila dar la tara merge si asa , nu ?
De altfel nici prin comuna nu te rupe curatenia,dar cum ziceam , la tara merge.