TIMISOARA. Politistii de la Rutiera au iesit pe strazi noaptea trecuta, iar in opt ore au lasat zeci de soferi fara permis si au impartit amenzi celor care incalcat regulile de circulatie.
Astfel, intre orele 3 si 11 dimineata, agentii de la Rutiera au controlat 282 de masini si au legitimat 254 de oameni. Au fost facute 254 testari cu aparatul etilotest si 8 cu drugtestul.
Politistii au aplicat 30 de amenzi, cu o valoare totala de 21.162, 50 lei.
De asemenea, 24 de soferi au ramas fara permis, 11 dintre ei pentru ca au baut inainte sa urce la volan, 7 pentru ca au depasit limitele de viteza, iar restul pentru ca au incalcat alte diferite reguli de circulatie. In timpul controalelor, agentii au retras 8 certificate de inmatriculare.
Pareri
„Fostul prefect de Gorj, Dan Ilie Morega riscă al 5-lea dosar penal pentru conducere fără permis, în ultima lună. Recent, Morega a fost surprins de către şoferi în timp ce a oprit maşina pe care o conducea lângă Ambasada Rusiei şi i-a abordat pe jandarmi pentru a-i întreba dacă ştiu care este programul cu publicul al ambasadei. Maşina era înmatriculată în Bucureşti” (a se citi: orice alt județ) şi „avea girofar”. „o comisie de medici, solicitată de procurori a stabilit că Morega nu mai poate conduce maşina pentru următoarele 6 luni, când trebuie reevaluat. Că trebuie să aibă însoțitor, să urmeze tratament psihiatric şi că, în momentul săvârşirii faptei, avea discernământul diminuat.” Autorul Rinocerilor, atenție, era oltean şi a scăpat cu viață din Oltenia într-o perioadă similară: deci nu toți sunt răi, nu toți sunt rinoceri.
„intre orele 3 si 11 dimineata” – aia intre 3-5am sigur pleaca la munca.
Plin de bănățeni beți și vitezomani pe drumurile țării! Pentru asta i-am lăsat să rămână în Regat după 1920 și nu i-am expediat la ”mongoli”, peste graniță, ca să avem astăzi drumurile pline cu bănățeni beți…
În ciuda restricțiilor și impedimentelor de tot felul impuse de trupele de ocupație, mii de bănățeni au răspuns la chemarea Consiliului Național Central și s-au îndreptat către Alba Iulia pentru a lua parte la Marea Adunare care avea să proclame Unirea. Alegerea delegaților a fost un eveniment de mare importanță pentru comunitățile românești. Procesul de alegere a fost pe toate căile împiedicat să aibă loc, iar cei care au reușit să fie aleși, au fost împiedicați să părăsească Banatul. Armata sârbă a patrulat constant granița cu Ardealul pentru a împiedica trecerea bănățenilor în Ardeal. Unul din cele mai păzite locuri era punctul de trecere de la Bouțari. Însăși episcopul de Caransebeș, Miron Cristea, unul dintre vicepreședinții Adunării și viitorul Patriarh al României, a fost reținut o zi și o noapte în gara de la Bouțari, dar a reușit totuși să treacă. Așteptat cu însuflețire la Alba Iulia, a ajuns aici cu o zi întârziere, dar la timp pentru a participa la actul solemn[7]
Delegația bănățenilor a avut în final 359 de membri oficiali, reprezentând toate categoriile sociale și principalele organizații politice, sociale și culturale bănățene. Pe lângă aceștia au participat un număr mare de români bănățeni de pe întreg cuprinsul Banatului. Se estimează că au participat români din cel puțin 255 de localități bănățene[8]
Dar participarea ar fi fost și mai mare dacă autoritățile sârbești de ocupație n-ar fi împiedicat mai mulți delegați să se îndrepte către Alba Iulia, fiind reținuți sau împiedicați să părăsească localitățile de reședință, „călătoria la Ardeal fiind interzisă” [9]. În fruntea delegației s-a aflat o serie de personalități de prim-rang din viața publică a românilor bănățeni, de un șir de delegați din rândurile preoților (printre care și episcopii Miron Cristea și Valeriu Traian Frențiu), zeci de profesori și învățători aleși delegați de satele și localitățile de baștină.
Mă bate gândul, oare de ce Caraşul se numeşte CS, că văd că Tr. Severin e în afara granițelor județului 🤔
Pentru ca are Carashul si o bucata, foarte mica, insa, e drept – si de Severin in el.
Da dar sunt fruncea cu faptele lor ,bine ca nu au reusit sa accidenteze pe cineva.