‘Bicicleta Revolutiei’ circula si acum pe strazile Timisoarei. Afla-i povestea!

TIMISOARA. Cateva zeci de timisoreni au participat, sambata 20 decembrie 2014, la tura ciclista „In Memoriam Timisoara ’89”, un eveniment simbolic menit sa faca o reconectare a generatiilor tinere la istoria orasului. Printre participanti s-a gasit si o bicicleta cu o poveste aparte.

„Tinand cont ca se implinesc 25 de ani de la evenimentele din 1989 am considerat ca ar fi un lucru inedit sa facem un tur pe biciclete a punctelor fierbinti din acel an, un tur al monumentelor. Se pleaca de la casa parohoala reformata, se merge in Piata Maria, apoi Balcescu, Calea Girocului, Complexul Studentesc, Prefectura, Castelul Huniade, Piata Victoriei, Libertatii, Cimitirul Eroilor si se termina la Memorialul Revolutiei” a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Fancsali Bela, coordonator al departamentului de ciclism din Clubul Banatean de Turism si organizator manifestarii.

La numai 27 de ani, tanarul spune ca se simtea obligat sa faca ceva in memoria celor care si-au dat viata pentru libertate in decembrie 1989: „Eram prea mic atunci ca sa mai tin minte dar consider ca generatia mea e datoare sa faca ceva”.

Claudiu Preda, ghid turistic, le-a explicat celor prezenti ca Revolutia trebuie vazuta intr-un context mai larg al luptei pentru libertate: „Sa nu uitam totusi ca intre 1948 – 1951, in muntii Banatului a avut loc o rezistenta anticomunista, iar primele focuri de arma impotriva revolutionarilor s-au tras in 1956, in Complexul Studentesc”.

Printre zecile de biciclete moderne insirate in fata Palatului Reformat din Piata Maria se gasea si una mai veche, ruginita, dar cu o poveste extraordinara. Doru Suba, presedintele Clubului Banatean de Turism, povesteste cum a mers la Revolutie cu exact aceeasi bicicleta.

„Aveam 34 de ani atunci. Am copilarit in Maria si stateam in apropiere. In 17 dimineata aveam un meci cu prieteni, dar in loc sa jucam s-a povestit despre cele intamplate. Atunci am aflat ce se intampla si am venit sa vedem ce se intamplase in Maria. De aici am mers in Piata Operei unde am gasit un grup care atunci se forma si, fiind chiar cu bicicleta asta, mergeam pe langa ea, in coada grupului, am luat-o spre Complex. Pana am ajuns acolo grupul s-a facut asa de mare ca nu mai eram la coada, eram aproape in fata”, isi aduce aminte barbatul.

Nici acum barbatul nu a renuntat la vechea sa bicicleta si o prefera in favoarea unor modele noi. „Este un Pegasus, dar cu piese de la Tohan si Ideal, ca pe atunci toate se potriveau. Vreo 10-12 ani dupa Revolutie nu am mai umblat cu ea, mi-am facut prostul obicei sa merg numai cu masina. Apoi, in ultimii 10 ani, am luat-o din nou si umblu cu ea in mod curent. Merge foarte bine„.

Paradoxal, baiatul lui nu este deloc pasionat de mersul pe bicicleta, are cu totul alte preocupari, insa tatal crede ca este important ca noile generatii, biciclisti sau nu, sa invete ce a insemnat Revolutia. „Trebuie sa transmitem stafeta celor mai tineri si celor care n-au fost atunci. Acum este un moment, dupa 25 de ani, cand inca se mai poate face legatura intre generatii si trebuie sa profitam de el”, a conchis Doru Suba.

Tura ciclista „In Memoriam Timisoara ’89” a fost organizata de Clubul Banatean de Turism. Fiecare participant a facut cate o donatie, banii stransi fiind donati Memorialului Revolutiei.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.