Bicicletele Primariei Timisoara din statiile RATT au fost vandalizate deja. De cand ne vom putea plimba cu ele?

TIMISOARA. Graba strica treaba! Dupa ce s-au pripit sa scoata in oras bicicletele cumparate pe fonduri europene, reprezentantii primariei s-au vazut nevoiti sa le duca in depozit. Motivul? Acestea ar fi fost deja vandalizate, sustine primarul Nicolae Robu.

Cu toate ca proiectul „modernizarea statiilor de transport public intermodal” nu este inca gata, administratia publica locala s-a grabit sa expuna bicicletele in statiile RATT. Si asta desi ele nu vor putea fi inchiriate de timisoreni pana in luna iunie, dupa cum recunoaste chiar edilul-sef.

Dupa cum opiniatimisoarei.ro a scris deja, in urma cu aproape 3 saptamani, reprezentantii primariei au scos in oras primele biciclete achizitionate pe fonduri europene. Miscarea nu a fost una ideala, pentru ca unele vehicule au fost deja vandalizate, asa ca au fost luate din statiile RATT.

CITESTE SI: Primele biciclete de inchiriat au aparut in statiile de autobuz din Timisoara! Ce se intampla cu ele?

Intrebat de ce au fost totusi puse in statii ca la expozitie daca nu pot fi folosite, primarul Nicolae Robu a sustinut ca… s-au testat camerele video. Mai mult, nu a stiut nici sa spuna cine a avut ideea sa le scoata din depozit.

„N-as putea sa va spun (n.r. cine a decis sa fie puse in statii). Nu stiu care a fost discutia intre managerul de proiect si firma care executa. Au fost scoase ca sa se verifice si sistemul de supraveghere… unele au fost zgariate. Probabil ca sistemul n-a functionat 100%, nu stiu sa spun, nu s-a facut nicio ancheta. Nu sunt avarieri grave, dar anumite zgarieturi sunt. Managerul de proiect a constatat ca este mai precaut. Si eu zic ca a facut bine sa le retraga, astfel incat receptia sa poata fi facuta in conditii bune”, ne-a declarat primarul Timisoarei.

Cum le vom inchiria?

Oricum, cele 300 de biciclete cumparate cu bani de la Uniunea Europeana vor putea fi inchiriate abia din luna iunie. Aceasta deoarece reprezentantii primariei nu au reusit sa puna la punct modalitatea de inchiriere, cu toate ca implementarea proiectului a inceput acum cateva luni bune, chiar din vara anului trecut.

biciclete-inchiriat-timisoara (4)

„Acum se lucreaza la regulamentul de inchiriere, dar mai devreme de 1 iunie nu vor putea fi folosite, cu tot cu perioada de remedieri. Sunt 15 zile pana la receptie, de atunci 30 de zile pana se fac remedierile, pentru ca intotdeauna apar obiectiuni la receptii. Daca socotim, ne apropiem de 1 iunie. Probabil de la 1 iunie”, a completat Nicolae Robu.

De sistemul de inchiriere se ocupa Regia Autonoma de Transport in Comun, dupa ce consilierii locali au aprobat, in iunie 2014, un proiect de hotarare prin care RATT se ocupa si de administrarea sistemului intermodal de transport.

Desi viceprimarul Dan Diaconu anuntase, in cursul anului trecut, ca mijloacele de transport pe doua roti vor putea fi inchiriate de timisoreni folosind cardurile RATT, seful regiei, Ioan Goia, declara, tot la acea vreme, ca in prima faza acest lucru nu va fi posibil.

„Bicicletele se vor inchiria gratuit, pentru ca sistemul de finantare impune lucrul acesta, iar indicatorii dati nu permit incasari, in afara de cheltuielile operationale. In prima faza nu va functiona cu cardul RATT, fiindca sistemul este gandit pe card propriu si incadrarea in sistemul nostru cred ca va duce la o discutie mai ampla cu municipalitatea, ar trebui sa facem un card metropolitan. Domnul primar tot spune de lucrul acesta si il sustine si probabil va fi primul moment in care sa integram si bicicletele langa cardul nostru. Noi asta am dori, sa fie folosit un card metropolitan si pentru transportul public, si pentru biciclete, viitoarele vaporase, intrari la muzee, parcari”, ne explica, in toamna anului trecut, Ioan Goia.

Pentru moment, reprezentantii primariei nu stiu daca timisorenii vor scoate bani din buzunar sa se poata plimba cu bicicletele europene, purtandu-se discutii despre o garantie pe care biciclistii ar trebui sa o lase ca sa poata lua vehiculele.

Cu toate astea, primarul Nicolae Robu considera ca se vor putea folosi cardurile RATT pentru cele 300 de vehicule.

„Nu cred ca nu va fi posibil sa fie inchiriate pe baza cardului RATT, au carduri multifunctionale. In general sunt carduri prevazute cu posibilitatea de a gestiona pana la 8 sau 16 utilitati. Nu cred ca cei de la RATT nu ar permite asta, dar sunt aspecte tehnice pe care nu le cunosc”, a conchis edilul-sef.

De unde vom putea inchiria biciclete?

Rastelele pentru mijloacele de transport pe doua roti au fost amenajate pe Calea Aradului – intersectia cu str. Felix, la intersectia cu str. Liege, pe Calea Torontalului – la intersectia cu str. Bucovinei, pe Calea Aradului – piata Consiliul Europei, in Piata Marasti – statie la colt cu str. Serg. C-tin Musat si str. Oituz, in Piata Libertatii – statia spre Piata Traian, in Piata I.C. Bratianu – colt cu bulevardul Take Ionescu, pe str. Grozavescu – in spate la Posta Mare de pe bv. Revolutiei 1989, in Piata Alexandru Mocioni – statia de pe bv. Regele Carol I, in Calea Sagului – intersectia cu bv. Liviu Rebreanu, in Calea Sagului – intersectia cu str. Ana Ipatescu, pe str. Cluj – in Piata Leonardo da Vinci, pe Aleea F.C. Ripensia – intersectia cu str. 1 Decembrie, pe bv. Iosif Bulbuca – intersectie cu str. Aries, in Piata Gen. Gh. Domasneanu, in Piata Gen. Virgil Economu – colt intre str. Gheorghe Adam si Calea Dorobantilor, pe Calea Sever Bocu – intersectie cu str. Divizia 9 Cavalerie, pe Calea Sever Bocu – intersectie cu str. Armoniei si Ion Ionescu de la Brad, pe Calea Circumvalatiunii – intersectie cu str. Gheorghe Lazar, pe str. Lt. Ovidiu Balea – intersectie cu str. Grigore Alexandrescu, in Piata 700, pe bv. Regele Ferdinand – intersectie cu bv. 16 Decembrie 1989, intersectie bv. C.D. Loga, in Piata Badea Cartan – intersectie str. Mihail Kogalniceanu cu str. Simin Barnutiu, pe bv. Mihai Viteazu – intersectie cu bv. Victor Babes si pe bv. Gen. Ion Dragalina – intersectie cu bv. Regele Carol I.

Totodata, in cadrul proiectului au fost reabilitati mai multi kilometri de piste de biciclete: de pe Calea Sever Bocu, Calea Aradului, bv. Take Ionescu, bv. Vasile Parvan, bv. Victor Babes, str. Cluj, bv. Regele Carol I, bv. Michelangelo, zona stadionului Dan Paltinisanu, bv. Gen. Ion Dragalina, bv. Brancoveanu, bv. Mihai Eminescu, bv. Iosif Bulbuca, Calea Sagului, bv. Mihai Viteazu, str. Gheorghe Lazar, Calea Circumvalatiunii, str. Moise Dobosan, bv. Cetatii, Calea Torontalului, bv. Iuliu Maniu, bv. C.D. Loga, str. Mihai Eminescu.

Proiectul “Modernizarea statiilor de transport public intermodal la nivelul polului de crestere Timisoara” dateaza de pe vremea fostei administratii. Valoarea totala a acestuia este de 7,5 milioane de lei, iar contractul semnat cu firma care a castigat licitatia este de 5,6 milioane de lei, la care se adauga TVA.

In cadrul RATT se va forma o echipa de mentenanta care va interveni pentru remedierea oricaror probleme de functionare si care va regla si stocul de biciclete disponibile in statii, rezolvand situatii precum “zero biciclete disponibile” sau “rastel plin”, prin mutarea mijloacelor de transport pe doua roti intre statii.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.