TIMISOARA. Mai multi biciclisti din Timisoara s-au trezit trasi pe dreapta luni seara de politistii de la Rutiera in zona centrala a orasului.
Desi, conform legislatiei in vigoare, biciclistii care se deplaseaza cu o bicicleta care nu e echipata, pe timp de noapte sau cand vizibilitatea este redusa, in fata, cu lumina de culoare alba sau galbena, iar in spate, cu lumina de culoare rosie si cu cel putin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeasi culoare, sunt pasibili de amenzi din partea Politiei Rutiere – de data aceasta politistii au ales sa le imparta biciclistilor seturi de lumini si veste reflectorizante in loc de procese verbale.
Actiunea a fost pusa la cale impreuna cu echipa de la Verde pentru Biciclete si a fost una de informare si constientizare a riscurilor la care se expun cei care pedaleaza noaptea fara sa fie echipati corespunzator.
“Cu o astfel de atitudine constructiva mi se pare ca incepe sa se faca lumina in relatia dintre biciclisti si autoritati, si la propriu si la figurat. Ma bucur ca nu am fost amendat si de acum chiar o sa am grija sa fiu cat mai usor de vazut in trafic” – a declarat unul dintre biciclistii opriti luni seara de politia rutiera pe pista de biciclete din fata Catedralei.
“Imi doresc ca de la luna la luna sa ni se alature tot mai multi biciclisti pusi pe treaba si impreuna sa gasim solutii la problemele de care se lovesc cei care aleg sa pedaleze prin oras zi de zi. 2017 a fost un an extrem de important pentru comunitatea biciclistilor timisoreni. Acum lucram cu spor la calendarul evenimentelor VpB pentru anul viitor si va pot spune din culise ca am convingerea ca in 2018 lucrurile vor merge din ce in ce mai bine si astfel de parteneriate cu Politia Rutiera se vor repeta.” – Ana Munteanu, coordonator Verde pentru Biciclete si reprezentant al biciclistilor in Comisia de Circulatie PMT.
Pareri
„Ma bucur ca nu am fost amendat ” hai ma du-te in plm! nici comunistii nu minteau atat.
1. Credeti ca vor invata ceva zecile/sutele de biciclisti, care pe langa toate acestea se avanta ipe mijlocul bulevardului (desi au piste amenajate) sau „sar de pe trotuar pe intersectie, desi scrie „alb pe gri” STOP!!!!
2. Nu am inteles (de ani de zile) ce face in acest sens „asociatia biciclistilor” (sau cu s-o numi)?
Dreturi DA obligatii NU ????
Hai sictir!
Asta este … vax parerea ta! Scrie Stop si pe verde sau rosu nu doar pe griul tau! Dar si soferul trebuie sa acorde prioritate de trecere acolo unde sunt trasate piste de trecere pentru biciclete in paralel cu zebra lucru nu prea cunoscut de multi (analfabeti) detinatori de carnet pentru manevrat covrigul!
Ar fi bine sa citesti legea. La astfel de treceri soferii au de obicei doua indicatoare: 1. Indicatorul „Trecere de Pietoni” ce nu permite trecerea pe bicicleta; si 2) Indicatorul „Atentie biciclisti” nu acorda prioritate biciclistilor. Tot autovehiculele au prioritate daca nu te dai jos din sa. Cititi legea. Indicatoarele de atentionare nu reglementeaza prioritatea pe drumurile publice ele doar atentioneaza participantii la trafic de un eventual pericol sau evenimente ce pot avea loc! NU induceti oamenii in eroare!!!!
@ toni. Adică ce vrei să spui, că dacă pe lângă o trecere de pietoni este și pistă de biciclete șoferul e obligat să acorde prioritate pietonului, dar poate să-l calce pe biciclist? Hai că ești comic. Păi de ce a mai fost pusă pistă de biciclete? De sanchi? Un biciclist ajunge deodată cu un pieton la o traversare și vine o mașină, pietonul se angajează în traversare, mașina trebuie să oprească, dar biciclistul, DEȘI ARE PISTĂ, trebuie să aștepte să traverseze pietonul, să treacă mașina (că nu are prioritate față de ea, cum spui tu) și abia apoi poate să traverseze?!? Mai repet o dată, DEȘI ARE PISTĂ. Las-o jos că măcăne, prin Europa așa ai văzut?